Pierwsze auto ~10tys pln. Jestem meska blondynka.

25 Lip 2015, 10:14

Witam,
Prosze o pomoc w wybraniu modelu auta, ktore nastepnie bede szukal. Wiedze na temat aut mam prawie zerowa. Wypunktuje pare pytan+wymagan. Prosilbym o argumentacje odnosnie polecanego modelu, czy istnieje w motoryzacji zloty srodek, ze do X kwoty najlepsze jest Y auto do Z celow? Podobnie jak w podzespolach podobnie komputerowych? Pomijajac kwestie wizualne? Mam 180cm wzrostu/80kg. Standardowo 5 osobowe raczej auto, beda jezdzily glownie ze mna przez wiekszosc czasu tylko 1 osoba. 5 drzwiowe. 500-700km miesiecznie. Nie znam sie na zadnych rocznikach, wyczytalem ze starsze auto moze byc w lepszym stanie od nowszego wiec rocznikiem sie nie sugerowac zbytnio tylko faktycznym stanem auta. Ponizej typy ktore podobaja mi sie WIZUALNIE (nie przegladalem dlugo sieci, wielu modeli, poniewaz wierzylem ze tak jak w sprzecie komputerowym jest mozliwosc bezposrednio napisania, w tej cenie X samochod jest najlepszy pod moje wymagania. Od strony technicznej nie mam zielonego pojecia.

Kolejnosc losowa:

-Chevrolet Lacetti
-BMW E46 COUPE
-Audi A3
-Skoda Octavia

Wymagania:

Budzet max 10tys pln. (pochodze z woj. podlaskiego.) Auto glownie do miasta, ale chcialbym aby mozna bylo nim takze pojechac gdzies na wakacje. Np z Bialegostoku do Zakopanego . Tak jak wszyscy pisza, nie drogi w naprawach/utrzymaniu, w miare bezawaryjny. Z tego co mi przychodzi do glowy to fajnie gdyby mial klimatyzacje. (skorzana tapicerka w tej cenie to pewnie marzenie scietej glowy, skoro widzialem kiedys ze obicie do bmw e93 cabrio kosztuje tyle co moj przyszly samochod). Nie przychodzi mi wiecej do glowy co musi miec auto w tej cenie. Na pewno nie chce klockow typu Fiat Cinquecento. Wedlug mojej opinii takie auta maja stylistyke dla starszych ludzi, kobiet. Nie chce takze wszelakich golfow z prywatnych przyczyn.Jestem otwarty na propozycje: Hatchback/Sedan. Fajnie gdyby mial tez 5 drzwi, a nie zeby trzeba bylo sie przeciskac przez fotele jak kilkanascie lat temu w fiacie 126P. Auto nie ma byc tandeta na laski, bo na takie auto trzeba ze 100tys pln. Normalny samochod do jazdy po miescie, na silownie itd, sporadycznie gdzies dalej. Na poczatku z 500-700km miesiecznie mysle bede jezdzil.

Pytania:

1. Powiedzmy ze auto na benzyne pali 10l/100km=50zl. Ile bedzie mnie kosztowac przejechanie takim autem na GAZIE dystansu 100km. Jakie sa plusy i minusy instalacji gazowej oraz auta na benzyne w skrocie? Nie mam pojecia ktora instalacja bedzie dla mnie lepsze. Jednak wychodze z zalozenia, mniej $ za km=lepiej dla mnie, zwlaszcza ze nie jestem w pelni niezalezny finansowo w naszym pieknym kraju gdzie zarabia sie za 160h pracy 400euro.
2. W jaki sposob szukac auta jezeli juz bede wiedzial jakie jest najlepsze do X ceny pod moje wymagania? Internet/allegro ?
3. Jezeli nie mam zadnych znajomych mechanikow, to jak mam sprawdzic auto czy jest w dobrym stanie. Mam zerowe pojecie prawie na temat aut. Czy jezeli zaprowadze na jakis warsztat itd to jezeli okaze sie ze jest w zlym stanie->ocena mechanika to tak czy inaczej bede musial zaplacic za przeglad. W takim wypadku chyba na takie testowanie auta wydam bardzo duzo pieniedzy skoro z tego co czytam to co drugie auto to jakies bite, z ukrytymi usterkami. Ile srednio kosztuje na jakims warsztacie (w miejscu do tego przeznaczonym) sprawdzenie stanu auta?
4. Jezeli np kupie auto za 9tys zl brutto to ile bede musial jeszcze wylozyc zeby moc nim legalnie jezdzic po drogach. Czy do takich aut potrzebne jest prywatne ubezpieczenie typu autokasko od kradziezy itd, czy tez nie? Dodam ze nie mam zadnych znizek itp.
5. Czy kolor karoserii ma jakies znaczenie, w szybkosci jej eksploatacji, wypalania od slonca itd.
6. Czy serwisy w miescie to dobre miejsce na kupno/ogladanie samochodu?
7. W jaki sposob odbywa sie jazda probna. Daje dowod i jade?

Prosilbym o opinie tak jak wczesniej wspominalem. To auto do tej kwoty, pod te wymagania miazdzy konkurencje poniewaz X. Zalezy mi na odnalezieniu jedynie najlepszego modelu pod moje wymagania. Potem rozpoczne poszukiwania, tam gdzie wskazecie.

Z gory serdecznie dziekuje za opinie/komentarz. Jestescie moja deska ratunku. W rodzinie/znajomych mam jedynie fachowcow od wszystkiego, dlatego bardzo bede wdzieczny za merytoryczna pomoc.

:)
treblebass
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 03 2011
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: nie mam

25 Lip 2015, 12:02

treblebass napisał(a):Ponizej typy ktore podobaja mi sie WIZUALNIE (nie przegladalem dlugo sieci, wielu modeli, poniewaz wierzylem ze tak jak w sprzecie komputerowym jest mozliwosc bezposrednio napisania, w tej cenie X samochod jest najlepszy pod moje wymagania. Od strony technicznej nie mam zielonego pojecia.

Raczej ciężko porównać do sprzętu komputerowego, gdyż mamy tu do czynienia ze sprzętem (Autem) używanym, który jest w BARDZO różnym stanem.

1. Auto na gazie pali jakieś 15-20% więcej niż na benzynie, plus doliczasz około 1l benzyny na 100km na rozruch (jeśli nie jeździsz bardzo krótkich odcinków na których silnik nie zdąży się rozgrzać i przełączyć na gaz). Koszt instalacji sekwencyjnej gazu to ~2500zł do 4-cylindrowego silnika benzynowego. Do Astry G 1.6 8V można założyć tańszą instalację za około 1500zł. Lepiej kupić auto bez gazu i samemu założyć, bo wtedy wiesz co masz. Auta z instalacją gazową mogą być już mocno wyeksploatowane lub instalacja może być założona po kosztach.

2. Allegro/Otomoto/OLX/Gumtree/moto.gratka - jeśli znajdziesz jakieś ciekawe ogłoszenie możesz wkleić tu, forumowicze ocenią

3. Stacja kontroli pojazdów lub ASO, ty wybierasz warsztat, nie sprzedający (może mieć znajomości).

4. Różnie bywa, ale zachowałbym minimum 1000zł na naprawy. Jeśli nie masz potwierdzenia (faktury) to po zakupie powinieneś wymienić pasek rozrządu, dobrze wymienić też olej w silniku i filtry. Jeśli chodzi o ubezpieczenie OC to w internecie są porównywarki OC możesz sobie sprawdzić. Jeśli nie ubezpieczałeś auta to warto, abyś znalazł współwłaściciela ze zniżkami.

5. Ciemne auto szybciej nagrzewa się latem, co jest dość irytujące, ale kupując auto za 10 tysięcy nie ma co wybrzydzać.

6. Masz na myśli komisy samochodowe? Szukaj takich z dobrą opinią.

7. Z tym różnie bywa, są tacy właściciele, którzy nie pozwalają prowadzić (!!!) auta podczas oględzin, co raczej dyskwalifikuje takie auto. Warto abyś znalazł kogoś obeznanego w autach do oględzin.

Ogólnie jeśli obawiasz się wysokich kosztów i szukasz czegoś ekonomicznego to dobrą opcją będzie np.
Skoda Octavia 2.0 8V + LPG, prosty silnik, auto ma tanie części i dużo zamienników, ewentualnie silnik 1.8 20V.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Auta o podobnej budowie (ta sama płyta podłogowa, silniki, zawieszenie),
VW Bora:
Seat Toledo II:
Audi A3:

Alternatywa - Opel Astra G z silnikiem 1.4 16V, 1.6 8V lub 1.8 16V:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

25 Lip 2015, 12:12

Możesz jeszcze zobaczyć Hondę Civic VII 1.6 z początków produkcji.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

25 Lip 2015, 12:48

Dziekuje Ossy oraz Kieł za odpowiedz.

Czy moglbys powiedziec pod wzgledem technicznym/awaryjnosci/kosztach utrzymania gdybys byl w moim polozeniu ktore z polecanych aut przez siebie bys wybral?

Czy moglbym Cie prosic o krotka analize, plusy/minusy glowne, maly ranking ktore z podanych przez Ciebie bedzie najlepszy, ktory najgorszy i dlaczego?

Dziekuje slicznie.
treblebass
Nowicjusz

25 Lip 2015, 12:57

Jeżeli w 10 tyś ma być kupno samochodu, pakiet startowy, przerejestrowanie oraz ubezpieczenie, to ja bym brał Astre II 1,6 8v. Samochód bardzo prosty w budowie, mało awaryjny, dobry pod gaz, 5cio drzwiowy. ubezpieczenie bez zniżek i zwyżek to jakieś 500 zł, chyba, że masz mniej niż 25 lat to będą zwyżki za wiek.
airton
Początkujący

Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 28 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lip 2015, 14:03

Opinia na temat alf od kolegi z "internetow".

co do astry II - 1.6 8v ( 75km i 82km ) silnik wyłącznie do spokojnej jazdy, w wersji 82km minimalnie więcej elektroniki, miałem taki i w sumie nie psuł się, ale auto toczyło się co z czasem mnie denerwowało. jeżeli miałbym kupić jeszcze raz II generacje to chyba z 1.8 16v 125km Z18XE ze względu na to że to jest chyba najmniej awaryjny silnik w całej gamie ekokibli. Ogólnie auto proste jak budowa cepa, rdzewieją nadkola z tyłu, wlew, błotniki przód przy odpływie ( jeżeli się nie zadba ) w hb spokojnie można przewozić wewnątrz drzwi 90tki lodówkę czy inne gabaryty jak w kombii :D

Prosilbym jeszcze o ustosunkowanie sie do pozostalych pozycji-samochodow. Dlaczego ta astra jest lepsza od skody i innych? Moze byc i 10tys czysto na auto jezeli beda tego warte. Mam powyzej 25 roku zycia.

Dodatkowo moglibyscie Panowie napisac jezeli zdecydowalbym sie "wspoldzielic" z kims auto aby miec mniejsze oplaty. Jak to wyglada w praktyce jak to sie robi. Czy ta osoba jakas odpowiedzialnosc, oplaty itd ponosi? Moglbym popytac w rodzinie. Dodatkowo ile placi osoba za ubezpieczenie ktora ma prawo jazdy i auto 20 lat, a osoba ktora ma prawko rok czasu i nie miala jeszcze auta. Powiedzmy przy takim aucie za 10tys 120 koni 1.6?

Dodatkowo, czy moglby ktos sie ustosunkowac czy jest jakikolwiek sens przy mojej wiedzy/doswiadczeniu/budzecie szukania auta za granica? Mam na mysli jakies portale/demobile niemieckie itp? Czy raczej to slaba opcja?

Dodatkowo, http://www.auto-swiat.pl/uzywane/najlep ... s-zl/qhfv8

Czy to jest wiarygodny artykul, czy sponsorowany/bledy/amatorski?
treblebass
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Vision RS - model koncepcyjny
    Skoda Vision RS to wyraz wizji przyszłych samochodów kompaktowych marki, utrzymanych w sportowym duchu RS. Ten dynamiczny model swoją światową premierę będzie mieć podczas zbliżającego się Salonu Samochodowego w Paryżu. ...

25 Lip 2015, 19:21

Prosze o wiecej opinii.

1. Honda Civic - jakis model?
2. Skoda Octavia 2.0 8V + LPG, prosty silnik, auto ma tanie części i dużo zamienników, ewentualnie silnik 1.8 20V.
3. VW Bora
4. Seat Toledo II
5. Audi A3
6. Opel Astra G z silnikiem 1.4 16V, 1.6 8V lub 1.8 16V:
7. Opel astra 2
8. VW Passat B5
9. Audi A4 1.9 TDI (1995 r.)
10. Toyota Avensis 2.0 (1998 r)
11. Ford Mondeo 2.0 (2001 r)
12. Honda Accord 2.0 (1999 r)
13. Opel Vectra 1.8 (2000 r)

Prosze odrzuccie odrazu tez te na ktore mnie po prostu nie stac w tej kwocie. Jezeli bedzie auto warte tego to moge czysto 10tys na nie wydac, jezeli nie to z papierami, z tego co sie dowiedzialem, duzo zalezy od szczescia, jednak chcialbym wiedziec od strony technicznej w ktore modele celowac/poszukiwac, zeby miec jakies top3 swoje. Jestem jeszcze otwarty na wszelkie sugestie.
treblebass
Nowicjusz

25 Lip 2015, 22:16

Ponieważ nikt się nie odniósł ja napiszę o Chevy . Mam co prawda wersję kombi ale to bez znaczenia w kosztach i ogólnej eksploatacji. Jeśli nie masz jakiś uprzedzeń i nie potrzebujesz punktów do lansu to weź po uwagę Lacetti o którym wstępnie sam napisałeś, Za 10 tyś będzie dosyć młode a jak poszukasz to w niezłym stanie. Mój ma 11 lat 225 kkm + lpg i naprawdę jeśli chodzi o eksploatacje nie wiem czy znajdziesz tańsze auto. Spalanie lpg 9 litrów średnia ze 100kkm silnik do gazu stworzony. Przykładowe ceny komplet tarcz i klocków 150 zł na oś , rozrząd 300 zł. Kompletnie nic sie nie psuje - nawet mam oryginalny wydech , rdza nie istnieje jeśli auto nie było naprawiane partacko, olej co 15 kkm bez żadnych dolewek . Ja mam 1.6 i jest naprawdę wygodnie cicho i sporo miejsca w środku jest obszerniej niż w Octavi 2 subiektywnie i znacznie ciszej ( 1.9 TDI) . Wiadomo moc mogłaby być większa ale w tej cenie i klasie o to bardzo ciężko. Wada - żarówki H7 padają częściej niż u konkurencji :D Jak masz pytania wal śmiało - auto naprawdę sprawdzone i warte uwagi choć mało popularne i nie zwraca uwagi wcale ale to też i zaleta.
zarowka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 1993
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: J200
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2012

26 Lip 2015, 11:30

Chevrolet Lacetti [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Chevrolet Lacetti (Sedan/Limuzyna) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o nich sadzicie? Nie chodzi mi te aukcje, ale ogolnie o tym samochodzie. Dlaczego nawet na auto-moto itd nikt tego auta nie poleca? Ma jakies wady? Widze ze wiele rocznikow nawet z 2004 za 10tys mozna dostac.

Podoba mi sie coraz bardziej wizualnie.

Dziekuje za opinie
treblebass
Nowicjusz

26 Lip 2015, 11:55

Następca Lanosa/Nubiry. Jak oczkujesz od auta głownie przemieszczania się z punktu A do B to wystarczy ale nic poza tym. Przesadnie awaryjne nie są, a części nie drogie. Największy problem to spadek wartości i problem z odsprzedażą.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

26 Lip 2015, 12:20

Na minus Chevroleta - mała podaż na rynku, głównie oferty z komisów.

Na Twoim miejscu skupiłbym się na autach z z Twojej okolicy, a nie na konkretnym modelu.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Lip 2015, 13:28

dzida napisał(a):Największy problem to spadek wartości i problem z odsprzedażą.

Utrata wartości w używkach na poziomie nominalnym jak w każdym aucie. Auta są tanie więc i utrata nominalna mniejsza . Kupi za 8 a sprzeda za kilka lat za połowę ceny - niby 50 % ale nominalnie niewiele ze względu na cenę zakupu. Ja kupiłem za 15 w 2010 roku a teraz sa warte 7-9 , a zrobiłem ponad 100 kkm - czy to wielka utrata? Ile mniej straci konkurencja ? Za 2004 zapłacisz mniej niż 10 tysięcy - poszukaj i negocjuj.
zarowka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 1993
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: J200
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2012

26 Lip 2015, 13:57

Kto wie za ile trzeba będzie wystawić aby sprzedać - jednak ludzie będą się bali brać, bo Chevrolet wycofał się z EU mimo, że dostępność części to inna bajka
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

26 Lip 2015, 14:23

Przegladam olx/otomoto/allegro/gratka jest troche ogloszen z powyzszych modeli aut z podlaskiego woj. Ceny sie diametralnie roznia, jeden za 6tys toledo kolejny za 10tys ten sam rocznik. W Opisie aukcji standardowo oba idealne. Jak ja mam to wszystko samemu ogarnac? Masakra jakas...
treblebass
Nowicjusz

26 Lip 2015, 14:30

treblebass napisał(a):Ceny sie diametralnie roznia, jeden za 6tys toledo kolejny za 10tys ten sam rocznik.

Wystarczy pomyśleć :) Czy mając auto w idealnym stanie i wiedząc, że ktoś inny wystawia ten sam model za 10 tys. zł wystawiłbyś swoje za 6 tys. zł z premedytacją rezygnując z 4 tys. zł? No kto poważny tak robi? :D
P.S. Za 6 tys. zł to Toledo I gen., a nie II. Za 10 tys. zł nie znajdziesz Toledo II w "idealnym" stanie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM