REKLAMA
Witam,
Prosze o pomoc w wybraniu modelu auta, ktore nastepnie bede szukal. Wiedze na temat aut mam prawie zerowa. Wypunktuje pare pytan+wymagan. Prosilbym o argumentacje odnosnie polecanego modelu, czy istnieje w motoryzacji zloty srodek, ze do X kwoty najlepsze jest Y auto do Z celow? Podobnie jak w podzespolach podobnie komputerowych? Pomijajac kwestie wizualne? Mam 180cm wzrostu/80kg. Standardowo 5 osobowe raczej auto, beda jezdzily glownie ze mna przez wiekszosc czasu tylko 1 osoba. 5 drzwiowe. 500-700km miesiecznie. Nie znam sie na zadnych rocznikach, wyczytalem ze starsze auto moze byc w lepszym stanie od nowszego wiec rocznikiem sie nie sugerowac zbytnio tylko faktycznym stanem auta. Ponizej typy ktore podobaja mi sie WIZUALNIE (nie przegladalem dlugo sieci, wielu modeli, poniewaz wierzylem ze tak jak w sprzecie komputerowym jest mozliwosc bezposrednio napisania, w tej cenie X samochod jest najlepszy pod moje wymagania. Od strony technicznej nie mam zielonego pojecia.
Kolejnosc losowa:
-Chevrolet Lacetti
-BMW E46 COUPE
-Audi A3
-Skoda Octavia
Wymagania:
Budzet max 10tys pln. (pochodze z woj. podlaskiego.) Auto glownie do miasta, ale chcialbym aby mozna bylo nim takze pojechac gdzies na wakacje. Np z Bialegostoku do Zakopanego . Tak jak wszyscy pisza, nie drogi w naprawach/utrzymaniu, w miare bezawaryjny. Z tego co mi przychodzi do glowy to fajnie gdyby mial klimatyzacje. (skorzana tapicerka w tej cenie to pewnie marzenie scietej glowy, skoro widzialem kiedys ze obicie do bmw e93 cabrio kosztuje tyle co moj przyszly samochod). Nie przychodzi mi wiecej do glowy co musi miec auto w tej cenie. Na pewno nie chce klockow typu Fiat Cinquecento. Wedlug mojej opinii takie auta maja stylistyke dla starszych ludzi, kobiet. Nie chce takze wszelakich golfow z prywatnych przyczyn.Jestem otwarty na propozycje: Hatchback/Sedan. Fajnie gdyby mial tez 5 drzwi, a nie zeby trzeba bylo sie przeciskac przez fotele jak kilkanascie lat temu w fiacie 126P. Auto nie ma byc tandeta na laski, bo na takie auto trzeba ze 100tys pln. Normalny samochod do jazdy po miescie, na silownie itd, sporadycznie gdzies dalej. Na poczatku z 500-700km miesiecznie mysle bede jezdzil.
Pytania:
1. Powiedzmy ze auto na benzyne pali 10l/100km=50zl. Ile bedzie mnie kosztowac przejechanie takim autem na GAZIE dystansu 100km. Jakie sa plusy i minusy instalacji gazowej oraz auta na benzyne w skrocie? Nie mam pojecia ktora instalacja bedzie dla mnie lepsze. Jednak wychodze z zalozenia, mniej $ za km=lepiej dla mnie, zwlaszcza ze nie jestem w pelni niezalezny finansowo w naszym pieknym kraju gdzie zarabia sie za 160h pracy 400euro.
2. W jaki sposob szukac auta jezeli juz bede wiedzial jakie jest najlepsze do X ceny pod moje wymagania? Internet/allegro ?
3. Jezeli nie mam zadnych znajomych mechanikow, to jak mam sprawdzic auto czy jest w dobrym stanie. Mam zerowe pojecie prawie na temat aut. Czy jezeli zaprowadze na jakis warsztat itd to jezeli okaze sie ze jest w zlym stanie->ocena mechanika to tak czy inaczej bede musial zaplacic za przeglad. W takim wypadku chyba na takie testowanie auta wydam bardzo duzo pieniedzy skoro z tego co czytam to co drugie auto to jakies bite, z ukrytymi usterkami. Ile srednio kosztuje na jakims warsztacie (w miejscu do tego przeznaczonym) sprawdzenie stanu auta?
4. Jezeli np kupie auto za 9tys zl brutto to ile bede musial jeszcze wylozyc zeby moc nim legalnie jezdzic po drogach. Czy do takich aut potrzebne jest prywatne ubezpieczenie typu autokasko od kradziezy itd, czy tez nie? Dodam ze nie mam zadnych znizek itp.
5. Czy kolor karoserii ma jakies znaczenie, w szybkosci jej eksploatacji, wypalania od slonca itd.
6. Czy serwisy w miescie to dobre miejsce na kupno/ogladanie samochodu?
7. W jaki sposob odbywa sie jazda probna. Daje dowod i jade?
Prosilbym o opinie tak jak wczesniej wspominalem. To auto do tej kwoty, pod te wymagania miazdzy konkurencje poniewaz X. Zalezy mi na odnalezieniu jedynie najlepszego modelu pod moje wymagania. Potem rozpoczne poszukiwania, tam gdzie wskazecie.
Z gory serdecznie dziekuje za opinie/komentarz. Jestescie moja deska ratunku. W rodzinie/znajomych mam jedynie fachowcow od wszystkiego, dlatego bardzo bede wdzieczny za merytoryczna pomoc.