Pierwsze auto 12k, LPG i hatchback

12 Wrz 2015, 13:21

Szukam jakiegoś pierwszego dla mnie autka. Samochód powinien być tani w utrzymaniu, mało palić i nie być duży. Używany będzie na krótkie trasy, średnio 40km w obie strony. Cenowo chciałbym się zmieścić w 12k zł, ale nie będzie problemu aby w razie czego dołożyć 1k czy 2k.
Wymagania:
- mały hatchback
- LPG
- 4 drzwiowe
- klimatyzacja
- silnik max. 1.6
- rocznikowo najlepiej 2004+

Rozważam:
- Chevrolet Aveo
- Renault Clio III
- Hyundai Getz
- Honda Jazz
- Kia Rio
- Suzuki Swift
- Fiat Grande Punto

Najbardziej podoba mi się Honda, ale ciężko coś znaleźć w okolicach 12k, raczej 15-16k z wszystkimi opłatami, dlatego bardziej skłaniałbym się ku Grande Punto. Co możecie powiedzieć o:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Są jeszcze jakieś popularne strony z ogłoszeniami oprócz otomoto, olx i motogratki?
bonobo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 02 2011
Auto: Nie mam

12 Wrz 2015, 13:40

Grande Punto jest ok, ale nie upierałbym się przy segmencie B, ale zerknął też na kompakty, które są trwalsze, bardziej wygodne i komfortowe, a w trasie spalą podobne ilości paliwa (przy jeździe na LPG +/- 1l nie robi wielkiej różnicy, a te kilkanaście koni mechanicznych więcej zawsze przyda się przy wyprzedzaniu).
Moje propozycje:
Opel Astra G 1.8 lub 1.4 16V
Honda Civic VII 1.4 lub 1.6
Toyota Corolla E12 1.4 lub 1.6
Mazda 3 1.6
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Wrz 2015, 11:29

A co powiecie o Chevrolet Lacetti, a konkretnie o tym egzemplarzu: [link do oferty na Olx wygasł]
bonobo
Nowicjusz

23 Wrz 2015, 16:04

A może jakaś opinia na temat: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
bonobo
Nowicjusz

23 Wrz 2015, 16:48

Generalnie Lacetti ok mechanicznie. Naprawdę udane i trwałe auto. Jednak w najstarszych rocznikach pojawia się już korozja na krawędziach blach. Auta te mają często fabryczny gaz ,a to oznacza że cały swój przebieg (ten prawdziwy) jeździły na gazie. Czyli instalacja zazwyczaj jest po prostu stara... Pewnie wymagać będzie jakichś nakładów. Silnik 1,6 w tym aucie pali tyle samo co 1,8. Za to 1,4 jest za słaby. Warto więc szukać silnika 1,8 !! :) Oczywiście to auto np w Niemczech było sprzedawane jako Daewoo Nubira. jednak to tylko różnica w znaczkach ,bo auto jest to samo. Warto zauważyć ,że hatchback i kombi to zupełnie inne auta. Nie tak jak w innych markach ,gdzie auto ma po prostu inny "kufer". Tutaj Hatchback to Lanos II ,a Kombi to Nubira III. Nawet 2 różne studia projektowały oba auta.
Link który wkleiłeś , to już ponad 800 wejść i auto nie sprzedane...

Punciak to niezły wybór. Ja bym jednak na Twoim miejscu szukał sobie Peugeota 307 z 1,6.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna