Samochód 10-13k

19 Lip 2015, 13:34

Cześć,
wiem, że takich tematów powstaje na pęczki - w ciągu ostatnich paru dni przejrzałem znaczną część wątków :)
Pozwoliłem sobie na założenie własnego wątku, ponieważ chciałbym się upewnić do do słuszności moich typów

Planuję kupić pierwszy samochód:
- budżet: 10-13k
- zastosowanie samochodu:
- miasto - 20%; pozostałe: 80 - samochód głównie do pozamiejskich wypadów (do pracy wybieram rower :); trasy po 100-150 km 3-4 razy w miesiącu, do tego wyjazdy w góry, nad morze lub za granicę parenaście razy do roku (> 200); w mieście 2-3 wypadu w tygodniu (po zakupy i inne, ok. 10 km/podróż)
- z tego też powodu szukam raczej małego samochodu, bo częściej będę nim jezdził w rodzinne strony (ok 120 km w jedną stronę) niż na dalsze wycieczki :)
- niestety nie będę miał dostępu do garażu
- zazwyczaj będą nim podróżowały 2 osoby + jeśli chodzi o dalsze wypady to 4-5 (ale to sporadycznie)

Moje priorytety:
1. Niskie koszty eksploatacji (małe spalanie, przystępne ceny części itp.).
2. Bezawaryjność
3. Klima

Podczas przeglądania licznych wątków na forum wytypowałem następujące samochody. Kolejność nie jest przypadkowa - oznacza mój osobisty ranking preferencji:

1. Toyota Yaris 1.0/1.3 - dużo pozytywnych opinii, niskie koszty eksploatacji + małe spalanie + mała awaryjność. Wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla mnie.
2. Ford Fiesta 1.2/1.3 - tutaj spalanie na całkiem przystępnym poziomie + niskie koszty ekslpatacji?. Ale nie wiem do końca jak z awaryjnością. Macie jakieś informacje
3. Opel Corsa C 1.2 - to samochód na którym robiłem prawko 8 lat temu :)
4. może któryś z modeli Skody - ale jedynie jesli uda mi się znaleźć sensowny model z LPG
5. Dacia Logan - wygląda całkiem OK (wizualnie i cenowo) ale nie wiem jak z awaryjnością (+ ponoć ma tendencję do rdzewienia)
6. Fiat Grande Putno.

Do tej pory jeździłem Fiatem Pandą (ale to nie był mój samochód) - i mimo jego rozmiarów trasy 100-150 nie były jakieś megamęczące. Zatem jak widzicie nie mam jakiś wygórowanych oczekiwań jeśli chodzi o "przestrzenność" samochodu :)

Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie opinie i komentarze. Jeśli moglibyście coś więcej powiedzieć o wskazanych przeze mnie modelach + ew. polecić jeszcze coś innego będę niezmiernie zobowiązany.
CzarnaZmija
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 08 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

19 Lip 2015, 14:19

CzarnaZmija napisał(a):- zazwyczaj będą nim podróżowały 2 osoby + jeśli chodzi o dalsze wypady to 4-5 (ale to sporadycznie)

Nic dziwnego, raz wsadzisz w Corsę 5 osób w długą trasę to następnym razem nikt już nie będzie chciał jechać z Tobą. Nie wydziwiaj tylko bierz kompakt - auta segmentu B służą do miasta. Moje propozycje:
-Opel Astra G 1.8 16V
-Honda Civic VII 1.6
-Toyota Corolla E12 1.6
-Skoda Octavia 2.0 8V
-Audi A3/Seat Toledo 1.8 20V

Wszystkie pod LPG. I nie pisz, że chcesz silnik 1.0, bo mało pali. Yaris spali średnio 6l Pb * 5zł = 30zł. Astra G spali w trasie 9l LPG * 1.87 ~=17zł.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Lip 2015, 14:41

Ok, dzięki za info. Rozważę również twoje propozycje.
LPG jest jak najbardziej preferowane :)
Wcześniej rozważałem Corrolę i Astrę G - jeśli trafi się coś ciekawego w moim budżecie to na pewno to rozważę.
Szczególnie Toyota mi się podoba, chociaż może być z tym ciężko, bo z tego co widzę, ciężko wyrwać dobry model z LPG w moim przedziale cenowym.

A wracając przez chwilę do mniejszych samochodów, myślicie, że Fiesta będzie dobrym wyborem? Tak jak pisałem, większe wypady w 4-5 osób będą bardzo sporadyczne, a o wiele częściej samochodem będzie jeździło 2 osoby.
CzarnaZmija
Nowicjusz

19 Lip 2015, 14:42

2. Ford Fiesta 1.2/1.3 - tutaj spalanie na całkiem przystępnym poziomie + niskie koszty ekslpatacji?. Ale nie wiem do końca jak z awaryjnością. Macie jakieś informacje

Zanim kupiłem swoje auto sporo czytałem o Fieście i wychodzi na to, że z awaryjnością jest dobrze. Podobno należy unikać wersji 1.3 Najlepsze silniki to 1.25 i mocniejsze 1.4 Jeśli w ogóle masz na myśli model MK6. :)
5. Dacia Logan - wygląda całkiem OK (wizualnie i cenowo) ale nie wiem jak z awaryjnością (+ ponoć ma tendencję do rdzewienia)

Ciekawe jak z wyposażeniem, podobno jest ubogie.

Ogólnie mam wrażenie, że na dłuższe wypady będziesz się tymi autkami męczył. W związku z tym polecę Ci Opla Astrę G z motorem 1.6 8V. Uwierz mi w momencie w którym to piszę mechanik biję mi brawo :D
Roller
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta MK6
Silnik: 1.4 80KM

19 Lip 2015, 15:46

ok, dzięki za info.
W takim razie wybiorę między Astrą G, Corollą a Fiestą.
Auto chciałbym kupić w ciągu najbliższych 1-2 miesięcy więc będę starał się znaleźć coś ciekawego.
@Roller - ty jako właściciel FF polecasz ten model czy teraz wybrałbyś inaczej? Bo mocno zastanawiam się nad Mk6 w wersji 1.25 lub w 1.4 właśnie.
CzarnaZmija
Nowicjusz

19 Lip 2015, 17:27

Roller - ty jako właściciel FF polecasz ten model czy teraz wybrałbyś inaczej? Bo mocno zastanawiam się nad Mk6 w wersji 1.25 lub w 1.4 właśnie.

Nie zrobiłem tym autem wielu kilometrów-coś ok 3 tyś, ale jak do tej pory to całkiem przyjemnie się jeździ. Te 80 KM w 1.4 wystarczy w trasie, autko jakieś ciężkie nie jest, nie jedzie się sztywno, ogólnie wygodnie. Raczej wybrałbym tak samo, auto podoba mi się z wyglądu, dobrze jeździ, do tej pory nie sprawia problemów, ogólnie jestem zadowolony. Dodatkowo niskie ceny części, jeśli chodzi o 3 pkt to spokojnie klime dostaniesz. Wybór należy do Ciebie.
Roller
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta MK6
Silnik: 1.4 80KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 800-konnym autem - drift na szutrze
    W minioną sobotę w Warszawie i okolicach odbyła się już 57. edycja słynnego Rajdu Barbórka. Wśród najnowszych rajdowych konstrukcji oraz klasyków znalazło się auto, jakiego na odcinkach specjalnych jeszcze ...

19 Lip 2015, 23:14

Ok, dzięki za pomoc.
W takim razie zabieram się za poszukiwania. Jak będę miał jeszcze jakieś wątpliwości pozwolę się Was zapytać.
No i oczywiście dam znać co ostatecznie wybrałem.
CzarnaZmija
Nowicjusz

21 Lip 2015, 16:57

małe odświeżenie tematu:
zastanawiam się również nad Mitsubishi Colt (w wersji 1.3).

Wiadomo, to mieszczuch, ale obecnie najbardziej przyglądam się Fieście i Yarisowi, więc chciałbym wiedzieć jak wypada Colt w porównaniu do tych dwóch samochodów.
Patrząc na różnego rodzaju rankingi niezawodności, to samochód z górnej części rankingu, chociaż ustępuje Yarisce oraz (nieznacznie) Fieście. Czytałem również, że niektóre części to Colta są megadrogie (jeśli nie znajdzie się zamienników).

Dlatego proszę was o opinie: Fiesta / Colt / Yaris?
Co będzie lepsze do moich potrzeb - dłuższe wypady, raczej w 2 osoby, sporadycznie 3-4, przeciętnie po 150 km (rzadziej 200-300km) + jazda po mieście).
Samochód, co również ważne, nie będzie garażowany.
CzarnaZmija
Nowicjusz

21 Lip 2015, 18:27

CzarnaZmija napisał(a):Szczególnie Toyota mi się podoba, chociaż może być z tym ciężko, bo z tego co widzę, ciężko wyrwać dobry model z LPG w moim przedziale cenowym.

To sobie zagazujesz po kupnie, nowsze instalacje są wydajniejsze.
ramires
Nowicjusz

Auto: Golf VI, Fabia

21 Lip 2015, 18:37

Fiesta spali tyle co narmalny kompakt 1.8 a nie jedzie i jest niekomfortowa. Milion razy pisałem, na trasy kompakt, nie niżej. Koszta te same a reszta na korzyść segmentu C.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Lip 2015, 20:51

no jasne, że do tras to lepiej większy. Jednak moje trasy nie będą jakieś dramatyczie długie, raptem 2, max. 3 jazdy w miesiącu (kilka wyjazdów w roku trochę dalszych), wiec tragedii nie ma. Poza tym raczej krótsze, podmiejskie trasy.

Dlatego coraz bardziej skłaniam się do Yarisa, Fiesty lub Colta. Z tego co widzę, dostanę taniej egzemplarze z tego segmentu, a wiadomo że chciałbym mieć jeszcze fundusze na pakiet startowy.

Jakieś komentarze o Colcie? Warto w to inwestować?
CzarnaZmija
Nowicjusz

21 Lip 2015, 21:38

CzarnaZmija napisał(a):- miasto - 20%; pozostałe: 80 - samochód głównie do pozamiejskich wypadów (do pracy wybieram rower ; trasy po 100-150 km 3-4 razy w miesiącu, do tego wyjazdy w góry, nad morze lub za granicę parenaście razy do roku (> 200); w mieście 2-3 wypadu w tygodniu (po zakupy i inne, ok. 10 km/podróż)
- z tego też powodu szukam raczej małego samochodu, bo częściej będę nim jezdził w rodzinne strony (ok 120 km w jedną stronę) niż na dalsze wycieczki

Trasy powyżej 100km w polskich warunkach to minimum 1,5 godziny jazdy. Nie rozumiem czemu się uczepiłeś tych aut segmentu B. Segment C to zawsze:
-większe bezpieczeństwo,
-spalanie w trasie na podobnym poziomie,
-większy bagażnik (ewentualnie zmieści się większa butla LPG)
itd.
Ossy
Forumowicz VIP

21 Lip 2015, 23:40

no jasne, tak jak mówiłem to jest kwestia do przemyslenia, bo mam jeszcze trochę czasu,

W takim razie, patrząc na segment C, co byś polecił aby zamknąć się z ok. 12k z instalacją gazową.
CzarnaZmija
Nowicjusz

22 Lip 2015, 10:12

Pisałem już w drugim poście: Astra G 1.8, Octavia 2.0 8V lub 1.8 20V, Seat Toledo 1.8 20V, Audi A3 1.8 20V, Xsara 1.6, Civic VII 1.6. O Hondę może być ciężko w tym budżecie. Corolli z LPG za 12 tyś.nie znajdziesz.
Ossy
Forumowicz VIP

22 Lip 2015, 20:54

no dobra - rozsądną opcją będzie astra g + LPG.
Tym bardziej, że moja dziewczyna zastanawia się nad kupnem typowego mieszczucha (Jazz lub Colta - no właśnie, który będzie lepszym wyborem)?

Ja w takim razie zabieram się do szukania upragnionego Opla :)
CzarnaZmija
Nowicjusz