REKLAMA
Cześć,
wiem, że takich tematów powstaje na pęczki - w ciągu ostatnich paru dni przejrzałem znaczną część wątków
Pozwoliłem sobie na założenie własnego wątku, ponieważ chciałbym się upewnić do do słuszności moich typów
Planuję kupić pierwszy samochód:
- budżet: 10-13k
- zastosowanie samochodu:
- miasto - 20%; pozostałe: 80 - samochód głównie do pozamiejskich wypadów (do pracy wybieram rower ; trasy po 100-150 km 3-4 razy w miesiącu, do tego wyjazdy w góry, nad morze lub za granicę parenaście razy do roku (> 200); w mieście 2-3 wypadu w tygodniu (po zakupy i inne, ok. 10 km/podróż)
- z tego też powodu szukam raczej małego samochodu, bo częściej będę nim jezdził w rodzinne strony (ok 120 km w jedną stronę) niż na dalsze wycieczki
- niestety nie będę miał dostępu do garażu
- zazwyczaj będą nim podróżowały 2 osoby + jeśli chodzi o dalsze wypady to 4-5 (ale to sporadycznie)
Moje priorytety:
1. Niskie koszty eksploatacji (małe spalanie, przystępne ceny części itp.).
2. Bezawaryjność
3. Klima
Podczas przeglądania licznych wątków na forum wytypowałem następujące samochody. Kolejność nie jest przypadkowa - oznacza mój osobisty ranking preferencji:
1. Toyota Yaris 1.0/1.3 - dużo pozytywnych opinii, niskie koszty eksploatacji + małe spalanie + mała awaryjność. Wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla mnie.
2. Ford Fiesta 1.2/1.3 - tutaj spalanie na całkiem przystępnym poziomie + niskie koszty ekslpatacji?. Ale nie wiem do końca jak z awaryjnością. Macie jakieś informacje
3. Opel Corsa C 1.2 - to samochód na którym robiłem prawko 8 lat temu
4. może któryś z modeli Skody - ale jedynie jesli uda mi się znaleźć sensowny model z LPG
5. Dacia Logan - wygląda całkiem OK (wizualnie i cenowo) ale nie wiem jak z awaryjnością (+ ponoć ma tendencję do rdzewienia)
6. Fiat Grande Putno.
Do tej pory jeździłem Fiatem Pandą (ale to nie był mój samochód) - i mimo jego rozmiarów trasy 100-150 nie były jakieś megamęczące. Zatem jak widzicie nie mam jakiś wygórowanych oczekiwań jeśli chodzi o "przestrzenność" samochodu
Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie opinie i komentarze. Jeśli moglibyście coś więcej powiedzieć o wskazanych przeze mnie modelach + ew. polecić jeszcze coś innego będę niezmiernie zobowiązany.