Pierwsze auto 4500-5500

30 Lip 2013, 17:36

Rover 200, ponawiam pytanie. :) Jest ktoś w stanie powiedzieć o nim coś więcej? Przyznam, że zainteresował mnie ten samochód. Jak znosi gaz? Jaki motor polecacie (oszczędny, lubiący gaz)? Jak z awaryjnością i częściami?
rumcajs21
Nowicjusz

Auto: Nie mam

30 Lip 2013, 19:03

Pisze jako były użytkownik rovera najpierw 400 później 45 . Mechanicznie nie różnią się od 200.
Co prawda byłem użytkownikiem diesli i te silniki polecam jak bardzo oszczędne, bezawaryjne a w razie czego tanie w naprawie. Mimo niskiego spalania niezwykle dynamiczne jak na 100KM i nie boja się niskich temperatur.
Co do benzyniaków to w 1.4 lubi padać uszczelka pod głowicą. Nowsze egzemplarze nie mają już tego problemu a starsze już miały więc po wymianie jest ok. Nie jest to jakaś nagminna usterka ale dość typowa dla tego silnika. 1.4 to najpopularniejszy benzyniak w roverku choć 1.6 też można trafić. Benzyniaki rovera dobrze znoszą gaz, nawet najprostszą instalację.
Udzielę od razu odpowiedzi na mity krążące w internecie, powielane przez ludzi, ktorzy nawet w roverku nie siedzieli.
1. Części nie są drogie, są naprawdę tanie, częściowo pasują od civica/ acorda
2.Mechanicy nie mają problemow z naprawa roverów i nie potrzeba do tego specjalnych narzędzi
3. Nie są awaryjne
Ale dzięki takim mitom w Polsce rovery są śmiesznie tanie w stosunku do tego co oferuja.
W swoim przedziale cenowym ciężko o konkurencje tak świeżą rocznikowo, dobrze wyposażona i bezawaryjną. Sugerował bym dozbierać ze 2 tys i poszukać 25, wygląda świeżej choć mechanicznie zmieniło się niewiele. I mimo wszystko zachęcam do zainteresowania się dieslem SDI 2.0 tym 100KM choć ten słabszy SD też nie jest najgorszy. Spalanie to samo, lecz osiągi odczuwalnie gorsze.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

30 Lip 2013, 20:56

Roverki są świetne ale tylko chwalą sobie ci co jeżdżą po emerycku z doświadczenia wiem jak ktoś lubi mocniej podeptać gazem to auto okazuje się studnią bez dna .
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

30 Lip 2013, 21:00

ak83 napisał(a):Roverki są świetne ale tylko chwalą sobie ci co jeżdżą po emerycku z doświadczenia wiem jak ktoś lubi mocniej podeptać gazem to auto okazuje się studnią bez dna .

Mam akurat bardzo ,,ciężką" nogę i nie mogę zgodzić się z Twoją opinią.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Lip 2013, 21:11

W opinii znajomych i moim to auto nie jest bezawaryne mechanika wysiada nawet na autoentrum te auta są oceniane dość słabo największy problem to głowica ,o wiele lepszym wyborem jest citroen xara wbrew pozorom mniej awaryjny poza zawieszeniem .
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

30 Lip 2013, 21:17

ak83 napisał(a):W opinii znajomych i moim to auto nie jest bezawaryne mechanika wysiada nawet na autoentrum te auta są oceniane dość słabo największy problem to głowica

Pewnie wszystko zależy na jaki egzemplarz się trafi. A co do autocentrum to opinie są raczej bardzo pochlebne: [link do autocentrum.pl wygasł]

Wielu znajomych sceptyków namówiłem na roverka i nikt nie miał mi tego za złe, wręcz przeciwnie.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible
    Czas na prawdziwą nowość na rynku kabrioletów. To model LC Convertible, czyli pierwszy samochód Lexusa z miękkim dachem. Japońskie auto dopiero trafia do pierwszych właścicieli, ale zdążyło już skraść serca ...
    Kia Picanto - samochód do miasta
    W Polsce do Kia Picanto należy nieco ponad 9 proc. rynku. Produkowany od 2003 roku, mały "Koreańczyk" doczekał się trzech generacji. Najnowszą wprowadzono w 2017 roku. Pod maską Picanto może się znaleźć jeden z dwóch ...

30 Lip 2013, 21:42

A ja na początek swojej przygody z pałerkiem miałem roverka 220 turbo i wspominam bardzo dobrze.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe