Pierwsze auto 4500-5500

28 Lip 2013, 17:46

Witam wszystkich forumowiczy!
Szukam samochodu dla syna. Będzie to jego pierwsze auto, na które chcę przeznaczyć jakieś 4500 – 5500 zł. Zdaję sobie sprawę z tego, że w tym przedziale cenowym będzie to auto leciwe, jednak zależy mi, żeby można było nim pojeździć jeszcze przez około 5 lat. Używane będzie głównie do jazdy po mieście, ale chciałbym, żeby syn spokojnie mógł nim także pojechać w 400-500 kilometrową trasę ze znajomymi , a nie pożyczał auto ode mnie. Ma to być hatchback albo sedan, kombi raczej odpada. Najważniejszą kwestią są koszty eksploatacji. Auto nie może dużo palić i dobrze współgrać z instalacją gazową. Szukam samochodu, który w tych granicach finansowych będzie ją już posiadał. Zależy mi na niskiej awaryjności, a części zamienne muszą być tanie, tak aby mógł on je utrzymać z własnych, skromnych na razie funduszy, kieszonkowego, a ja nie musiał nic do tego dokładać. Co do dodatkowego wyposażenia nie mam większych wymagań. Wspomaganie kierownicy, manualna skrzynia. Klimatyzacja mile widziana, ale nie jest to konieczny wymóg. Mam kilka swoich typów, ale nie chciałbym nikomu nic sugerować. Będę wdzięczny za każdą opinię, jaką markę i model wybrać, z jaką jednostką napędową.
Z góry wielkie dzięki! Pozdrawiam.
rumcajs21
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Lip 2013, 21:13

Myśle że w tej kwesti świetnie sprawdzi sie Punto I 1.2 75KM.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Lip 2013, 16:41

Wielki dzięki za opinie! Dlaczego akurat ten silnik polecasz, jest dość żwawy? Jakieś inne propozycje? Będę bardzo wdzięczny.
rumcajs21
Nowicjusz

29 Lip 2013, 18:15

Silnik 1.1 jest za słaby do tej budy. Dodatkowo wspomniałeś o instalacji gazowej co w tym przypadku oznacza toczącą się taczkę :). Silnik 1.2 jak najbardziej wskazany. Spalanie w granicach 6/8l benzyny (tutaj można poczytać raporty [link do autocentrum.pl wygasł]). Gazu spali trochę więcej. Można rozejrzeć się jeszcze za Polo, Golfem II ew. III, Ibizą Peugeot 306, Clio. Pozdrawiam!
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

29 Lip 2013, 20:39

Miałem styczność z 1.1 i 1.2 w Puncie więc wiem. 1.1 trzeba troche piłować żeby jakoś jechało (w 5osób zapomnij o wyprzedzaniu) a 1.2 już troche lepiej jedzie,spalanie mają praktycznie to samo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Lip 2013, 21:33

dzięki Panowie!
Poza punto zastanawiałem się jeszcze nad astrą, lanosem, primera, xsara, uno i audi 80-tką. Co o tym sądzicie? :)
rumcajs21
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MORPHOZ - ciekawa stylistyka samochodu elektrycznego
    Samochód koncepcyjny Renault MORPHOZ z nadwoziem o długości 4,40 lub 4,80 m (w zależności od wersji) przy szerokości 2 m i wysokości 1,55 m to crossover z napiętymi i zmysłowymi liniami nadwozia. Jego stylistyka łączy ...

29 Lip 2013, 21:37

Co do propozycji: seaty jakoś mi nie leżą, do francuskich aut nie mam zaufania, golf kojarzy mi się z chłopakami w ortalionie na grzbiecie i nogach, ale za to polówką się zainteresuję. :)
rumcajs21
Nowicjusz

29 Lip 2013, 21:39

Od 5000zł można sie skupić na Punto II.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Lip 2013, 21:53

rumcajs21 napisał(a):do francuskich aut nie mam zaufania
I prawidłowo:)))
A może rover 200? Tani w utrzymaniu, prosty jak budowa cepa ale dobrze wyposażony, bezawaryjny i może się podobać.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

29 Lip 2013, 22:29

Przyznam, że zupełnie nic nie wiem o tym samochodzie (rover 200). Możesz/możecie napisać coś więcej? Jak współgra z gazem, jak z częściami i ewentualnymi naprawami, awaryjnością?
rumcajs21
Nowicjusz

30 Lip 2013, 00:23

A ja z fiatów dorzucę jeszcze brava/bravo. Sam mam bravo, jeżeli typowo ekonomia, to raczej silnik 1.2 16V 82KM, mój spala 7 litrów lpg w trasie. Jeżeli ekonomia, ale trochę mniej posunięta, to dobry będzie silnik 1.6 16V 106 KM, bardziej żwawy, chociaż pali nieco więcej niż 1.2. Oba bardzo dobrze współpracują z gazem. Części tanie i łatwo dostępne, nawet chcieć kupić używane części, to na szrotach jest tego pełno. Wersje z klimą jak najbardziej do dostania, tak samo jak z dwoma lub czterema poduszkami powietrznymi, ABS, elektrycznymi szybami/lusterkami. Dużym plusem jest blacha w pełnym ocynku, więc jak nie miał większych przygód, nie powinien rdzewieć.
Lanos też jest ciekawą opcją do rozważenia, szczególnie z silnikiem 1.5 8v, do gazu idealny. Uważać trzeba na silnik 1.6 16V, tam podobno lubi wysiadać uszczelka pod głowicą (ale na temat Lanosa może ewentualnie szerzej wypowiedzieć się Barol, ma większe doświadczenie na tym polu).
mdmicky92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 10 2010

30 Lip 2013, 07:30

Z grubsza napisałeś to co trzeba było :wink:
francuzy no tak ci co nie mieli wiedzą najlepiej.. lepiej kupić sobie BMW..
Barol
Awatar użytkownika

30 Lip 2013, 09:07

kirin88 napisał(a): rumcajs21 napisał(a):do francuskich aut nie mam zaufania

I prawidłowo:)))
A może rover 200? Tani w utrzymaniu, prosty jak budowa cepa ale dobrze wyposażony, bezawaryjny i może się podobać.

No popatrz, a ja nie mam żadnego zaufania do Bolidu Młodzieży Wiejskiej... Sam jeżdżę Xsarą, w dwa lata zrobiłem prawie 50000km i ani jednej najmniejszej awarii. W rodzinie mam też kilka francuzów i nawet słynącą z niesamowitej awaryjności Lagunę II, w której też nic się nie dzieje...
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

30 Lip 2013, 11:03

arti123 napisał(a):No popatrz, a ja nie mam żadnego zaufania do Bolidu Młodzieży Wiejskiej... Sam jeżdżę Xsarą, w dwa lata zrobiłem prawie 50000km i ani jednej najmniejszej awarii. W rodzinie mam też kilka francuzów i nawet słynącą z niesamowitej awaryjności Lagunę II, w której też nic się nie dzieje...

A czy ktoś tu cos piszę o BMW? Xsara to zapewne wyjątek potwierdzający regułę. Z laguną nic się nie dzieje bo pewnie nie opuszcza lawety:)))
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

30 Lip 2013, 11:28

Od kiedy zobaczyłem jak u mnie pod domem dosłownie rozerwało turbinę w Lagunie 2 to już dziękuje... Znam też kilka osób, którę mówią, że nie kupią innego auta niż francuskie. Podejrzewam, że będzie tak dopóki nie trafią na jakiś felerny model :P
elvis69
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 11 2011
Auto: Fiat CC 704