Pierwsze auto. 6 tysięcy czy zbierać więcej?

27 Sty 2014, 18:43

Bardzo interesująca wypowiedź :) Siedzę na roverki.pl i na tablicy też szukam :) Niestety mam problem ze znalezieniem odpowiedniej sztuki zgodnie z moimi wymaganiami bo zwykle nie mają one założonego gazu. No nic szukamy dalej :)
Clint
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 0- 6-2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia I
Silnik: 1.8 T 180 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

27 Sty 2014, 18:48

Clint napisał(a):Bardzo interesująca wypowiedź :) Siedzę na roverki.pl i na tablicy też szukam :) Niestety mam problem ze znalezieniem odpowiedniej sztuki zgodnie z moimi wymaganiami bo zwykle nie mają one założonego gazu. No nic szukamy dalej :)

Gaz lepiej założyć samemu szczerze mówiąc... A z jakiego rejonu jesteś kolego???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

27 Sty 2014, 19:01

Wszystko jest w profilu. Inowrocław, kuj-pom. Oczywiście, że lepiej założyć samemu ale jeśli mam kupować auto z rocznika 99 lub 00 to wątpie aby to było opłacalne. Nie wiem jak długo autko posłuży dlatego zdecydowałem się na LPG ;)
Clint
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Sty 2014, 19:10

Clint napisał(a):Oczywiście, że lepiej założyć samemu ale jeśli mam kupować auto z rocznika 99 lub 00 to wątpie aby to było opłacalne. Nie wiem jak długo autko posłuży dlatego zdecydowałem się na LPG ;)

Jak kupisz ładną sztukę to posłuży jeszcze bardzo długo. Rocznik nie ma znaczenia generalnie, chodzi o jakość i stan samochodu.W przyadku Roverka jakość jest dobra, więc to już mamy odhaczone. Stan już zależy od konkretnego egzemplarza... Zależy co znajdziesz.

Widzisz 99 i 00 to nówki sztuki :mrgreen:. Ja często kupuje samochody z lat 80 które dalej są w świetnej kondycji, właśnie sprzedałem koledze Ścierkę w pięknym stanie, którą kupiłem za 1200 zł (1984r.) :mrgreen:. Śmiga bez problemów. Dla porządnego samochodu przebieg i rocznik to NIC. Rover jest porządnym samochodem... Wszystko zależy od tego jaką sztukę uda Ci się ustrzelić.

Albo załóż LPG sam, albo szukaj tylko z dobrą instalacją :ok:...

Vermin
Stały forumowicz

27 Sty 2014, 19:11

Rocznikiem się nie jeździ. Auto nawet z 90 roku posłuży jeśli jest zadbane.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sty 2014, 19:25

A jakaś ocena wcześniej wymienionych linków? :)
Clint
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Muzeum SKODY - 117 lat historii Producenta
    W piątek 23 listopada 2012 roku odbyła się przedpremierowa prezentacja nowego Muzeum SKODY dla mediów, a trzy dni później (26 listopada) obiekt został uroczyście otwarty dla publiczności. Położone w Mladá ...

27 Sty 2014, 20:30

Clint napisał(a):- Toyota Avensis
- Honda Accord
- Honda Civic

Jeżeli bierzesz pod uwagę te auta to dozbieraj sobie 2-3k i zapomnij o interesowaniu się czy taki silnik czy sraki... wsiadasz i jedziesz.
Do tego jeszcze załapiesz się na lata świetnosci tych marek więc a przy ewentualnym walnieciu w przeszkodę masz szansę wyjsćia w całości i o własnych siłach co raczej w ścierce :D nie będzie takie oczywiste.

Do tego jescze chwaliłeś się że jeździłeś Oplem wiec spróbuj prawdziwego 16V żebyś mógł porównać co jest kiepska imitacją a co nie. :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Sty 2014, 20:46

Możesz coś takiego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Sty 2014, 21:23

szybki napisał(a):Do tego jeszcze załapiesz się na lata świetnosci tych marek więc a przy ewentualnym walnieciu w przeszkodę masz szansę wyjsćia w całości i o własnych siłach co raczej w ścierce :D nie będzie takie oczywiste.

Będzie tak samo oczywiste. Nie wiem czego miałby nie dostać... Tym bardziej nie wiem dlaczego piszesz o Ścierce??? W końcu nikt mu jej nie proponował.

Vermin
Stały forumowicz

27 Sty 2014, 21:27

Vermin napisał(a):Będzie tak samo oczywiste. Nie wiem czego miałby nie dostać... Tym bardziej nie wiem dlaczego piszesz o Ścierce??? W końcu nikt mu jej nie proponował.

Sorki mój błąd patrząc na roverka pomyślałem o Tobie a później automatycznie przyjechała scierka... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Sty 2014, 21:37

szybki napisał(a):Sorki mój błąd patrząc na roverka pomyślałem o Tobie a później automatycznie przyjechała scierka... :D

Spokio :wink:. Ścierkę podałem jako przykład kupowania samochodu "nie popularnego". Ale dyskusja była generalnie o Roverku. Historia wpadła żeby pokazać że takich samochodów warto szukać też na forach (tablica + fora głównie) :ok:.

Vermin
Stały forumowicz

27 Sty 2014, 21:42

Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sty 2014, 22:03

kon146 napisał(a):Mam dla Ciebie pewne auto za polowe budzetu
[link do Tablica wygasł] ... 4dFIT.html
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthre ... mm-hamulce
http://mondeoklubpolska.pl/showthread.p ... -serce-%29

O tym właśnie mówiłem :wink:. Ale ten ze środkowego linku dał upust dla klubowiczów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:.

Vermin
Stały forumowicz

28 Sty 2014, 00:55

z BMW nie jest czasem tak, że "będę miał wydatek" ? E 36 jest piękne ale nie wiem
jak koszta części, utrzymania, awaryjność, czy czasem zawieszenie nie jest tam wielowachaczowe
jak w Passacie czy Audi? Tak jak pisałem wcześniej jestem studentem ;) Scenic odpada- nie tego szukam.
To Mondeo równiez odpada- nie podoba mi się wizualnie a tak jak wspominałem na początku
chciałbym aby pierwsze autko było "wymarzone"
Clint
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Sty 2014, 01:52

Clint napisał(a):z BMW nie jest czasem tak, że "będę miał wydatek" ? E 36 jest piękne ale nie wiem
jak koszta części, utrzymania, awaryjność,

Absolutnie nie będziesz miał wydatku to typowy mit, totalna bzdura, części są bardzo tanie, awaryjność na bardzo niskim poziomie...

Spalanie masz tu bo +/- się zgadza:

[link do autocentrum.pl wygasł]

Clint napisał(a):czy czasem zawieszenie nie jest tam wielowachaczowe

Generalnie jest wielowahaczowe. Ale co z tego? Jest bardzo wytrzymałe. Nie ma się czego obawiać bo jest na prawdę solidne.

Clint napisał(a):E 36 jest piękne

No tylko jest jedno ALE, na piękne E36 radzę wyszykować więcej gotówki, zwłaszcza jeśli chcesz żeby jechało (pojemność silnika).

Vermin
Stały forumowicz