Pierwsze auto. 6 tysięcy czy zbierać więcej?

12 Sty 2014, 16:07

Witam. Kierowcą jestem od pół roku więc doświadczenia za kółkiem za dużego nie mam. W tej chwili jeżdżę Oplem Astrą I 1.4 w kombi która należy do mojego ojca. Jednak najwyższy czas rozejrzeć się za czymś swoim :) Z początku postanowiłem sobie, że zacznę szukać czegoś dopiero jak uzbieram te 10-11 tysięcy ale jak wiadomo im bliżej docelowej kwoty to tym bardziej chciałoby się już coś kupić. Preferencje mam dość spore i kilka wybranych modeli na oku.

- benzyna + LPG
- silnik 1.6-2.0
- centralny zamek
- elektryczne szyby i lusterka
- klima
- wspomaganie
- rocznik od 99 wzwyż
- 5 drzwiowy
- skrzynia manualna

Może nie będę robił jakichś dużych przebiegów ale LPG to zawsze oszczędność co w moim przypadku będzie na plus gdyż jestem studentem i jeszcze nie zarabiam tyle ile bym chciał. Ubezpieczenie natomiast jestem w stanie znieść gdyż auto będzie zarejestrowane na mojego ojca więc będą zniżki :)

Modele które mnie interesują to:

- Rover 45
- Mazda 323
- Mazda 626
- Nissan Primera
- Mitsubishi Carisma
- Toyota Avensis
- Honda Accord VI gen.

Jak widać celuję raczej w japońce/koreańce :) Aspekt wizualny jest dla mnie bardzo ważny a te auta spełniają moje kryteria. Wiadomo, że człowiek chciałby aby jego pierwsze auto było takie jakie mu się podoba więc chciałbym coś z tych modeli. Domyślam się, że do 6 tysięcy raczej nie dostanę nic z tych rzeczy z moimi wymaganiami ale czy koło kwoty 10-11 tys. jest już to możliwe?

Znalazłem coś takiego:

[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]

Ceny podejrzanie tanie :)
Clint
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 0- 6-2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia I
Silnik: 1.8 T 180 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

12 Sty 2014, 16:12

Kupujesz auto za 6 tysięcy a wymagania masz jak auto za 20 tysiecy.. :?
Zejdź np. z rocznika..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Sty 2014, 16:12

A może cos takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Sty 2014, 15:13

Ten Seat nawet nawet. No dobrze rozumiem, że do 6 tysięcy raczej nie znajdę nic w dobrym stanie z modeli które wymieniłem. A co w takim razie gdy będe dysponował kwotą 10 tysięcy? Można już się rozglądać?
Clint
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Sty 2014, 21:40

Opel Astra II :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

15 Sty 2014, 15:03

Za taką cenę stare fordzisko, tu polecam subiektywnie, ewentualnie jakiegoś Niemca, który nie jest przesadnie zajechany.
Romek1985
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 1985
Auto: Ford Fiesta

21 Sty 2014, 13:20

[link do Tablica wygasł]

A co sądzicie o tym ogłoszeniu, warto obejrzeć? Roverek z mojego miasta.
Clint
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Sty 2014, 21:29

Wygląda na zadbanego ale pisz do kirina88 bo on zna temat Roverów.
Barol
Awatar użytkownika

21 Sty 2014, 21:42

Kurcze dopiero teraz zauważyłem, że auto jest sprowadzone...w związku z tym trzeba go zarejestrować, opłacić itd. Chyba nic z tego. Cena rzeczywiście jakaś taka niska mi się wydawała :P
Clint
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Sty 2014, 22:00

Auto może być po opłatach i tylko do rejestracji (koszt 250zł).
Barol
Awatar użytkownika

27 Sty 2014, 17:40

Znalazłem kilka interesujących mnie pozycji. Prosiłbym o opinię:

[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
Clint
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Sty 2014, 18:05

Dosyć spore wymagania postawiłeś. Z województwa kujawsko-pomorskiego znalazłem tylko jeden, ciekawy pojazd mogący cię usatysfakcjonować:
[link do oferty na Allegro wygasł] - 406 po liftingu, wyposażona w benzynowy silnik 2.0 wzbogacony w LPG, rocznik 2000
Może warto by poszukać jakiegoś clio, czy 206 :wink:
wojtek1611
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Opel Corsa

27 Sty 2014, 18:15

Nie kupiłbym 406 po lifcie za 5.600
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sty 2014, 19:15

Nie interesują mnie Peugeoty, tym bardziej w kombi ;) Wiem z wymaganiami trochę przesadziłem ale postanowiłem zejść z rocznika na od 00 wzwyż na 99 wzwyż :) Autko jakie mnie interesuje to sedan/hatchback i mam na wydanie na samochód max 8 tysięcy. Chciałbym znaleźć coś w granicach do 150 km od mojej miejscowości. Modele które mnie interesują mam już wybrane i raczej nie chcę nic innego;) Uaktualniona lista pojazdów:

- Rover 45
- Mazda 323
- Mazda 626
- Nissan Primera
- Nissan Almera
- Mitsubishi Carisma
- Mitsubishi Gallant
- Toyota Avensis
- Honda Accord
- Honda Civic

W cenie do 8 tysięcy gdybym się postarał to może i znalazłbym coś w miare dobrym stanie czyż nie? Najbardziej chciałbym Roverka no ale ciężko :)
Clint
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Sty 2014, 19:18

Clint napisał(a):Autko jakie mnie interesuje to sedan/hatchback i mam na wydanie na samochód max 8 tysięcy.

Clint napisał(a):W cenie do 8 tysięcy gdybym się postarał to może i znalazłbym coś w miare dobrym stanie czyż nie? Najbardziej chciałbym Roverka no ale ciężko :)

Dlaczego ciężko??? Nie rozumiem???

[url]http://tablica.pl/motoryzacja/samochody/rover/?search[filter_enum_model][0]=45&search[order]=filter_float_price%3Aasc&page=1[/url]

Roverka szukaj na tablica.pl i na forum Rovera.

Szybko opowiem Ci jak ja kupiłem swoją ostatnią Sierre (to też dosyć rzadki samochód, więc pasuje).

Na tablicy znalazłem Sierrę za 5k, patrze ma naklejki sierrafan.pl, hmm... Rejestruje się na sierrafan (wchodzę na konto, które służy mi praktycznie do przeglądania postów, np. właśnie ofert samochodowych, mam takie konto na większości Polskich forum dot. marek i modeli które mnie interesują). Wchodzę w dział NASZE SAMOCHODY. Tam mam opis i zdjęcia co się działo z tym samochodem przez ostatnie 4 lata, czyli historia samochodu lepsza niż z ASO. Potem czytam opinie użytkowników jak ją zachwalają (tą sztukę)... Oczywistą sprawą było to że ten samochód wystawił również w dziale giełda i że będzie niższa cena.

Ponieważ to rzadki samochód to na tablicy leżała już 3 miesiące (no i Sierra za 5k). Na Sierrafan'ie zwykle są ludzie którzy już mają Ścierki, więc też nikt nie kupował, tylko pisali "jaki cudem nikt do Ciebie nie dzwoni to nie wiem, taka piękna sztuka".

Typ napisał:

Dla Sierrafan'ów cena 3200 zł.

Ja zadzwoniłem i powiedziałem: Cześć widziałem ogłoszenie na Sierrafan, mogę wpaść w weekend? Ale musisz mi obiecać że jak się zdecyduje to zejdziesz na 3000 zł bo podróż z Wawy mnie trochę wyniesie. On: Ok, to do weekend'u :yes:.

W sobotę załapałem Polskiego Busa do Gdyni, sprawdziłem ją w 10 minut (poza tym wiedziałem o wszystkich jej naprawach i wcześniejszych bolączkach z dokumentacji ze sierrafan ze zdjęciami z każdej naprawy).

Po 10 minutach powiedziałem tak:

Wezmę ją za 2800 zł i wracajmy do domu :wink:, trafi w dobre ręce (nie kłamałem).

I co??? Wróciłem do domu idealną sierrą za 2800 zł, która była wystawiona za 5k na tablica.pl...

PolskiBus kosztował mnie chyba 50 zł, no ale co tam... Zawsze taniej niż jakbym bezsensownie wziął kogoś na drugiego kierowcę i pojechał innym samochodem.

Morał??? Poszukaj na forach i na tablicy, czasem może się okazać że możesz kupić Rovera wystawionego za 13k za 8k przez forum Rover'a. To dosyć rzadki samochód, więc baaardzo możliwe. Całe życie kupuje w ten sposób "unikatowe samochody"...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993