Pierwsze auto 8 tys

10 Lip 2012, 21:16

Witam. Chciałabym kupić sobie swój pierwszy samochód, dysponuję kwotą 8 tys zł. Od razu mówię że odpadają Volkswageny (za tą cenę stare roczniki, jeździłam kiedyś autem rodziców - mieli Polo i Golfa, czułam się jak w kurniku, 0 komfortu), BMW, Audi i trudniej dostępne marki też raczej odpadają.
Zależy mi głównie na tym żeby samochód był niewielki, łatwy do prowadzenia w mieście i parkowania w ciasnych miejscach, raczej tanie części, w miarę komfortowy i ładny (ale to już mniej ważne). Zależy mi by rocznik był w miarę młody, nie '98 przykładowo. Silnik najlepiej mała benzyna, nie ufam dieslom w tym zakresie cenowym. Myślałam o:
- Renault Clio II
- Peugeot 206
- Opel Corsa C (o tym myślę najpoważniej)
- Ford Ka

Aż taki mały jak seicento z kolei nie wchodzi w grę ponieważ chciałabym może gdzieś na wakacje pojechać, poza tym studiuję i zdarza mi się przewozić autem jakiś "cięższy sprzęt" :p
klaudynka4
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2010

10 Lip 2012, 23:17

Za kwote, która dysponujesz cieżko będzie kupić, któreś z wymienionych aut w dobrym stanie i nowecze niż np. 2000r
lagerloff
Nowicjusz

10 Lip 2012, 23:32

Czy ja wiem ;) Np takiej corsy C jest sporo, nawet 2003 się dostanie jakby lepiej poszukać. Znajomy sprowadził rok temu Clio II 2003 rocznik za 8 tysięcy i ponoć sprawuje się idealnie jak na razie. Wszystko więc zależy od szczęścia, ja liczę na okazję - nie potrzebuję samochodu "od teraz" więc mogę sobie spokojnie półtorej miesiąca pojeździć, pooglądać i poczekać aż coś ciekawego się trafi. Proszę raczej o opinie które auto najlepiej wybrać.
klaudynka4
Nowicjusz

11 Lip 2012, 12:50

Okazje się nie zdarzają i trzeba się z tym pogodzić, a i trafić dobre auto w półtora miesiąca to nie lada sztuka.

Ford Ka jest podatny na korozję, poza tym to autko raczej malutkie. Corsa jakoś mi się specjalnie nie podoba, nie miałem też z nią żadnej styczności.

206 generalnie jest fajna i przyjemna w środku, z zewnątrz też taki kobiecy samochodzik i czasem z jakimś wyposażeniem można go trafić, poza tym spory wybór w silnikach jest.

Clio też mi się całkiem podoba, w miarę fajnie się prowadzi, w miarę przyjemnie w środku, aczkolwiek 206 wydaje mi się, iż wnętrze, siedzenia, plastiki ma lepszej jakości. I w 206 chyba ciut większy bagażnik jest albo optycznie wygląda na większy niż w Clio.

Ja mając te auto do wyboru skupiłbym się głównie na 206 i Clio. I nie szukaj okazji w stylu niski przebieg, bezwypadkowy, z 2003 czy 4 roku za grosze, bo możesz się później nie miło rozczarować.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

11 Lip 2012, 12:58

Dzięki :) Ja myślę bardziej o sprowadzeniu z zagranicy, mamy zaufanego sprzedawcę który nigdy nie sprowadza byle czego. Dlatego też myślę o trochę młodszym aucie, bo tutaj w Polsce to rzeczywiście ciężko dostać. Przyznam, że myślałam o 206 bo rodzice mają 307 a to chyba podobne auto. Warto kupić z silnikiem 2,0 hdi?
klaudynka4
Nowicjusz

11 Lip 2012, 13:48

Silniki HDI choć fajne, bo oszczędne i w miarę bezawaryjne, to jednak są ryzykowne - trzeba taki dobrze sprawdzić przez kupnem, bo jak już raz się sypnie... ;)

Z tego względu poszukałbym samochodu z benzyną i gazem, a nawet samą benzyną. Sam nieraz przekonałem się, że w przypadku kupna samochodu za 8 tysięcy ważny jest stan konkretnego egzemplarza, a nie sposób jego zasilania, wyposażenie, rocznik - bo co z tego, że masz bardzo oszczędny silnik, skoro naprawy kosztują 3x więcej niż paliwo, które się tankuje? :)

Z aut małych, zgrabnych i powabnych, dość świeżych, proponowałbym:
- Mitusbishi Colt, model CA0
- Honda City / Honda Civic 1.4
- Toyota Starlet z końca produkcji
- Nissan Micra, model K11

Dlaczego akurat japońskie? Bo bezawaryjność nie jest mitem, tylko naprawdę rzadko trzeba w nim coś "ponad programowo" wymienić, są dynamiczne, żywotne i w miarę oszczędne. Tylko rdzewieć lubią, ale jak się zadba, to się ma - w tym względzie taka Corsa czy Ford wcale nie będzie lepszy.

A wybór pewnie i tak będzie w dużej mierze zależał od gustu, albo od tego, że tamten miał fajny kolor... ;)
gabono
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 07 2005
Auto: Alfa Romeo 147 1.9 JTD, 140KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 Hybrid zdobywa 5 gwiazdek w ADAC Ecotest
    Toyota RAV4 Hybrid udowodniła, że SUV może być ekonomicznym autem, zdobywając w tegorocznym teście ADAC Ecotest 5 gwiazdek i 78 na 100 punktów za niskie zużycie paliwa i niewielką emisję CO2 oraz szkodliwych substancji. ...
    Audi Q2 wygrywa złoto w konkursie
    Kompaktowy SUV spod znaku czterech pierścieni zapewnił sobie najwyższe wyróżnienie w kategorii "Excellent Product Design – Transportation". "Audi Q2 zaskakuje niezależną stylistyką. To nie jest tylko mniejsza ...

11 Lip 2012, 14:05

o Nissanie Micra myślałam, tylko że nie jest on najłatwiej dostępny. I tego się obawiam. Poza tym bogate wersje z 2001 - 2002 można kupić za 7 - 9 tysięcy, może się nie znam ale jakoś dla mnie to "za tanio" :D
klaudynka4
Nowicjusz

11 Lip 2012, 14:14

Dużo japońskich aut jest niedocenianych, a inne z kolei są moim zdaniem zbyt bardzo szanowane ;) jak na przykład Hondy, szczególnie Civici.

Tak czy siak, do japońca nie ma co podchodzić jak pies do jeża, utarło się, że jak coś się w nim posypie, to tylko siąść i płakać. Obecnie jest do tych aut sporo zamienników w cenach nie odbiegających od części zamiennych na przykład od Opla. Ale i wygląd tych samochodów jest specyficzny, taka szeregowa Honda czy Mitsubishi najczęściej nie umywa się względem prezencji do Fiatów, Alfy czy Peugeota... ;)

Wybór należy do Ciebie ale ja, jako były właściciel paru japońskich aut, z Twoim budżetem właśnie w samochody z Kraju Kwitnącej Wiśni bym celował :)
gabono
Nowicjusz

11 Lip 2012, 14:20

Nissan Micra 2000 rok za 7 tys w moim mieście znalazłam, 1,3 benzyna, czy to dobra cena?
klaudynka4
Nowicjusz

11 Lip 2012, 14:25

Ciężko mi odpowiedzieć nie widząc nawet zdjęć, ale jak podeślesz mi link do ogłoszenia w prywatnych wiadomościach, to będę w stanie powiedzieć więcej ;)
gabono
Nowicjusz

11 Lip 2012, 14:59

A po co dziewczynie gaz w aucie?

Gdzie stara Micra czy Starlet do tej 206? Przecież te auta czy z zewnątrz czy wewnątrz wyglądają jakby je ze 3 epoki dzieliły, bo i generalnie tak też jest. Micra to niesamowicie stara konstrukcja, produkowana od 1992 roku. Peugeot to już stosunkowo młoda konstrukcja, dużo bardziej nowożytna, auto wyszło na rynek w 1998 roku.

Czy ja wiem czy z zagranicy kupisz młodsze auto... Dolicz sobie do tego wszystkiego wysoki kurs euro, nikt Ci za darmo tego auta nie przywiezie, a jechać gdzieś blisko w Niemcy na plac do turka to lepiej już w Polsce auta szukać, poza tym auto musisz opłacić. Mając dziś 8 tysięcy masz niecałe 2 tys. €, w efekcie czego zaraz na auto zostanie Ci niewiele ponad 1 tys. €, a co ważne jak Niemiec będzie miał dobry wóz to na pewno go za grosze nie odda. Za granicą na pewno widzisz, co bierzesz i żaden handlarz nie będzie próbował zrobić z Ciebie głupka twierdząc, że auto ma ze 150 tys. km mniej przejechane czy jeździł nim Niemiec - emeryt i auto praktycznie nie jeżdżone.

Oczywiście ja absolutnie nie namawiam do zakupu auta w kraju, bo ja również sam szukam i jak widzę znaczną większość aut na sprzedaż to pozostaje tylko ręce załamać, ale czasem nie do końca opłaca się jechać za granicę.

Co do 2.0HDi, raczej nie jest to zły silnik, nie wyżyłowany, montowany w wielu modelach PSA, tylko, że przy tej pojemności ubezpieczenie będzie spore. Popatrz sobie może na silniki 1.4 75KM. Pali w miarę akceptowalnie, oferuje jakieś osiągi.

Decyzja należy do Ciebie, ale ja mimo wszystko skupiłbym się na czymś w stylu Clio/206 - jest jeszcze Punto, ale Punto jakieś średnie wrażenie na mnie robi. Wydaje mi się także, że w takim aucie będziesz się lepiej czuła niż w jakieś Micrze.
Los_Dawidos
Aktywny

11 Lip 2012, 15:10

Gaz najczęściej montuje się po to, żeby taniej jeździć, przypuszczam, że w samochodach dziewczyn również. ;)

Peugeot czy Renault jest młodszą konstrukcją, ale co z tego? Są o wiele bardziej awaryjne, tu odsyłam do rankingów, zestawień i opinii ludzi, którym psuje się nastrój na myśl swoją 206 / Clio. :D Zdaję sobie sprawę z ich dobrego wyglądu, ale nie tylko tym się jeździ.

W przypadku kupna samochodu - warto szukać świeżo sprowadzonego pojazdu albo takiego, który po naszych drogach jeździ te 2-3 lata, istnieje szansa na w miarę dobry egzemplarz. Piszę w miarę dobry, bo niemożliwym jest trafić samochód zupełnie bezwypadkowy, w 100% realnym przebiegiem.
gabono
Nowicjusz

11 Lip 2012, 16:04

Los_Dawidos , moi rodzice mają 307 wlasnie z 2,0 hdi i nie płacą dużo , jakieś 350 rocznie za OC, oczywiście nie jest to przecież 2000 cm3 więc się łapie na niższe.
Co do gazu to powiem szczerze mam jakieś nieuzasadnione obawy więc wolałabym sobie oszczędzić.
Za granicą będzie mi szukać osoba zaufana która sama nie chce za to kasy, więc o przepłacenie też się nie obawiam.
Jeśli chodzi o wygląd pojazdu - jest dla mnie ważny, ale nie najważniejszy. Ważne żeby nie był kanciasty jak polo I i żeby to nie był to dresowóz :P
klaudynka4
Nowicjusz

11 Lip 2012, 19:19

[link do oferty na Allegro wygasł]

A takie polo? Nie jest już takie tragiczne w środku , chyba trochę odmłodzili wnętrze :D
klaudynka4
Nowicjusz

11 Lip 2012, 22:19

Aż dziw bierze, że tyle tych francuzów po drogach jeździ skoro są takie złe. Mówiąc już poważnie żadne auto nie zagwarantuje, że będzie bezawaryjne. A gaz w malutkim aucie, które głównie ma poruszać się na krótkich dystansach mija się z celem i pomniejsza i tak już mały bagażnik takiego auta, a założenie instalacji także kosztuje.
Los_Dawidos
Aktywny