Pierwsze auto 80tyś.

21 Mar 2016, 10:43

Witam,
Planuję zakup auta, moje wymagania to:

-Automatyczna skrzynia biegów
-napęd 4x4
-niski przebieg
-palił w miarę rozsądnie

Zastanawiam się nad takimi modelami jak Audi a4/a5/a6 (ale tu boję się silników, wielu straszy awaryjnością), Mercedesami (w212) oraz bmw. W zasadzie już wypatrzyłem auto bmw f30 xdrive.

Czy z tego przedziału cenowego to dobry wybór? Zależy mi na połączeniu komfortu z odrobiną sportowego zacięcia. Nie jestem uprzedzony do żadnej marki, więc inne propozycję śmiało wezmę pod uwagę. Szczerze mówią bmw wydaje się idealny, martwię się tylko czy to nie będzie zbyt mocny samochód dla mnie...
Terezm
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Mar 2016, 12:45

Napisz coś więcej
Benzyna czy Diesel a może LPG , ile jeździsz rocznie ?
Terezm napisał(a):-palił w miarę rozsądnie
ile to jest rozsądnie ?
musi być 4x4 ? nie może być RWD ?
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

21 Mar 2016, 12:59

Benzyna, Diesel czy LPG, to dla mnie bez różnicy :) Raczej niewiele, powiedzmy jakieś 10tys. rocznie.

Chciałbym 4x4, bo RWD szczerze mówiąc się trochę boję z dużą mocą, albo przesadzam, nie wiem. Nigdy takiego nie prowadziłem.

Spalanie:7-9 trasa, 10-12 miasto. Mniej więcej, tu mogę odrobinę być bardziej elastyczny :)
Terezm
Nowicjusz

21 Mar 2016, 13:08

Zamiast bać się RWD to się nim przejedź i wyrób sobie opinię. Poza tym skoro chcesz rozsądne spalanie to raczej za wielkiej mocy nie planujesz kupować.

Jak robisz tak małę przebiegi to diesel nie dla Ciebie. Poczytaj sobie wątek na tym forum "CZy stać mnie na diesla" bo poza róznicą w lanym paliwie jest jeszcze kilka fundamentalnych odmienności.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

21 Mar 2016, 13:12

Czyli przy tym przebiegu to tylko benzyna.
Audi sobie odpuść na wstępie.
BMW F30 też
Na F30 335i który jest jedynym słusznym silnikiem tam masz za mały budżet
Z BMW możesz poszukać E90 z R6 pod maską.

Od siebie polecam Lexusa IS 250 tylko że tutaj jest RWD
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

21 Mar 2016, 13:50

No to biorę jednak benzynę. Własnie naczytałem się wiele opinii na temat RWD, które zakładają jaki to niebezpieczny napęd, że na mokrym i zakręt to zaraz d..a leci, że trzeba wielkiego doświadczenia, ect. Sam nigdy nie prowadziłem takiego auta, więc nie wiem jak się do tego odnosić. Bezpiecznie założyłem więc 4x4.

Dlaczego Audi odpadają? Te nieszczęsne silniki?

Dziękuję Panowie.

Lexus wygląda obiecująco, ale znów ten RWD.
Terezm
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kopiowanie samochodów
    Policyjne źródła donoszą,że w ostatnim czasie bardzo wzrosła ilość kradzionych samochodów.A właściwie nie kradzionych,ale kopiowanych.Polega to na tym,że kradzione sa dokumenty samochodu i na ich podstawie jest ...
    Toyota TS050 Hybrid po raz pierwszy w Silverstone
    W weekend 16-17 kwietnia zaczynają się Mistrzostwa Świata FIA w wyścigach długodystansowych (FIA World Endurance Championship). W 6-godzinnym wyścigu w Silverstone w Wielkiej Brytanii Toyota GAZOO Racing wystawi nowy bolid, ...

21 Mar 2016, 14:11

Terezm napisał(a):Lexus wygląda obiecująco, ale znów ten RWD.

Ci którzy z motoryzacją mają niewielkie doświadczenie mówią "nietsety ten RWD", Ci którzy z nim obcowali mówią "na szczęście RWD". Celujesz w marki które słyną z RWD, jeśli wolisz 4x4 to powinieneś skierować swoją uwagę na Imprezę STI, evo, może któreś Volvo AWD...

Audi jest odradzane ze względu na nietrwałość silników benzynowych.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM

21 Mar 2016, 16:58

Nie ma co bać się RWD. Porządne opony+cały zastęp elektronicznych pomocników, który jest na seryjnym wyposażeniu takich aut i krzywda Ci się nie stanie.
To nie Duży Fiat, gdzie zimą musiałeś wozić w bagażniku worek cementu i mieć umiejętności kierowcy rajdowego. Nie te czasy :mrgreen:

Mam kumpla, który zaraz po otrzymaniu plastiku wsiadł na Poldona Atu. Opon za ciekawych nie miał, jak dobrze pamiętam nieśmiertelne Dębice całoroczne, zimą w bagażniku kilka krawężników i gość jakoś żyje do dziś i ma się dobrze :wink:
Nie typ napędu, a rozum i temperament kierowcy decydują w większości o tym, co dzieje się z autem. Równie duże prawdopodobieństwo zrobienia sobie krzywdy jest w 4wd czy FWD jak pod czaszką hula wiatr :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Mar 2016, 17:13

Terezm napisał(a):Własnie naczytałem się wiele opinii na temat RWD, które zakładają jaki to niebezpieczny napęd, że na mokrym i zakręt to zaraz d..a leci, że trzeba wielkiego doświadczenia, ect.

ach CI użytkownicy Polonezów :mrgreen:
Z drugiej strony kolega d...l chciał przyszpanować na osiedlowej drużce w zimie i skasował 4 auta, bo mu d..a uciekła :lol:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

21 Mar 2016, 17:15

Jak myślałeś nad A6 to Lexus GS można trafić z AWD albo IS'a też z AWD
Kieł
Stały forumowicz

21 Mar 2016, 17:25

Kurde, no i właśnie też sobie myślę, że tam jest sporo przesady, ale nie powiem, trochę się tego naczytałem, a jako, że sam nie miałem okazji, to taki stereotyp mi się utrwalił.

Fajne te Lexusy i jednak można 4x4 wyrwać, szkoda tylko, że w tym przedziale cenowych to starsze jednak roczniki. Wolałbym coś powiedzmy od 2010..

A co myślicie o Hondzie Legend? Podobno świetna i bezawaryjna, tylko chyba ciężko znaleźć. Szukam na otomoto i brak.

Albo VW Phaeton?

Kurde, chyba nadal jednak faworytem te f30, słabsze niż wyżej wspomniano (ograniczony budżet), choć gdybym miał oceniać wygląd zewnętrzny, a zwłaszcza wnętrze, to jak dla mnie ładniejsze a6
Terezm
Nowicjusz

21 Mar 2016, 17:42

Honda Legend 2k10 też raczej po za budżetem będzie podobnie jak pejton.

A Infiniti G?
Kieł
Stały forumowicz

21 Mar 2016, 17:44

W Lexusach rocznik się nie liczy, bo nie wprowadzili jakiś rewolucyjnych zmian.

Co do Legendów to bardzo dobre auta. U mnie w firmie jest chyba z 6 sztuk i z tego co wiem to typowa usterka to uszkodzenie poziomowania ksenonów. Wg mnie lepszy typ niż Pejton, bo przy podobnym poziomie luksusu, nie wygląda jak Passat.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010