Ciekawe auto dla singla...

20 Mar 2016, 19:35

Witajcie

Od dawna rozgladam sie za nowym samochodem. Poczatkowo moj budzet oscylowal w granicach 10-15k. W miare czytania,ogladania aut, stwierdzilem, ze nie ma co sie rozdrabniac i lepiej kupic w koncu cos czym pojezdze dluzej i bedzie sprawialo przyjemnosc. Chcialbym zamknac sie w ok. 40k, chociaz moglbym delikatnie te granice podniesc. Mieszkam w Belgii wiec moze i wybor bedzie lepszy wzgledem Polski.

Glownie jezdze sam, czasem zdazy sie ze zabiore jeszcze 1-3 osoby na jakis wyjazd, ale nie sa to dlugie trasy,
Rocznie robie malo km, mysle ze maks 10kkm. (60%miasto/40%trasa)

Z uwagi na powyzsze, sedany odpadaja. Podobaja mi sie hatchbaki i coupe. Nie potrzebuje duzo mocy, coraz blizej do 30 wiec sie uspokoilem troche. Zalezy mi na tanim serwisie (podstawowe naprawy przeprowadzilbym sam) czesciach jak i bezawaryjnosci (co jest chyba standardowym warunkiem kazdego). Silnik max 2l z uwagi na koszt ubezpieczenia i podatek.
Liczy sie napewno wyglad i wyposazenie. Troche obawiam sie elektroniki w nowszych autach a z drugiej strony nie chce ladowac pieniedzy w 15 letnia ala limuzyne ktora pali 15l i jest spod znaku marki premium (drogi serwis).

Wiele typow juz analizowalem. Obecnie biore pod uwage volvo c30 (ale to wnetrze mnie troche zraza, zbyt surowe),Ford focus mk2 po lifcie i laguna 3 coupe (jak na razie chyba zwyciezca). Hyundai Veloster tez mi sie podoba, ale mieszane opinie o nim kraza...

Czy sa jeszcze jakies samochody ktore spelnialyby powyzsze kryteria i byly juz sprawdzone? A moze ktos ma jakies doswiadczenia z wymienionymi?

Bede wdzieczny za kazda rade/opinie/sugestie :mrgreen:
edek89
Nowicjusz

Auto: Twingo
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

20 Mar 2016, 20:12

Mając 40k możesz spokojnie myśleć o Focusie mk3, no chyba że mówimy o mk2 ST :naughty: wnętrze w Volvo może i surowe, jednak bardzo dobrze wykonane. Tutaj silniki 1.8 wzwyż, bo słabsze nie pasują do charakteru auta. Na Lagunę Coupé (IMO design majstersztyk :oops: masz kasy na styk, jednak na fajną wersję trochę mało. O Velosterze wiem tylko tyle, że jest asymetryczny, a silnik 1.6 jest trochę za słaby.
Z singielskich aut możesz poszukać AR Giulietta, :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Mar 2016, 20:23

Może Hyundai Coupe 2.0 na full wypasie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ciekawe i tanie w utrzymaniu autko,silniki 2.0 fajnie już jadą i nie palą dużo.
Młody rocznikowo za mniej niż 35k nawet.

Jak byś zwiększył budżet ciut i poj.silnika to można by szukać H.Accord Coupe np: [link do oferty na Allegro wygasł]
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

20 Mar 2016, 21:20

Wsiadalem do Focusa mk3 i troche klaustrofobicznie sie w nim czulem... bardzo ciasny, chociaz wnetrze mi sie podoba (moze troche przekombinowane, nie lubie tylu wodotryskow) a i wyglad samochodu niezly.

AR, po tym co o nich wyczytalem, wole odpuscic. Czy Giulietta tez jest "autem dla fanow marki"? Pytam o awaryjnosc.

Honda accord coupe - :yes: boski, u mnie w kraju tylko 1 sztuka i troche drogi :/ Zapewne za serwis i czesci (choc pewnie rzadki, w koncu to Honda) trzeba slono zaplacic.

Hyundai coupe - faktycznie moglbym dostac mlody rocznik z malym przebiegiem w wypasie, napewno wezme pod uwage i poczytam o nim wiecej.

Dzieki za propozycje, czekam na wiecej :ok:
edek89
Nowicjusz

20 Mar 2016, 23:31

edek89 napisał(a):Czy Giulietta tez jest "autem dla fanow marki"? Pytam o awaryjnosc.
ach te stereotypy :roll:
Nie, Giulietta nie jest już tylko autem "dla fanów marki", normalnie ludzie też nią mogą jeździć :wink: wszystko zmieniło się w momencie wprowadzenia modelu 159 czyli w roku 2005 :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Mar 2016, 09:34

C30 to fajne auto, dobrze się prowadzi, jest wytrzymałe, zawieszenie to samo co w focusie. Z przodu jest wygodne ale z tyłu ciasno, wyższe osoby będą miały problem. Bagażnik też malutki. Rzuć okiem jeszcze na C70, to świetne auto dla faceta C30 bardziej dla kobiet ;-)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sobota w terenie
    Jako ze ostatnio brak mi na wszystko czasu to gdy wczoraj zadzwonil kumpel spytac czy mam chwile zeby dzis rano wyskoczysc w teren nie zastanawialem sie ani chwili. Do tego jechalismy doslownie "za rog" zdjęcia w galerii ...

21 Mar 2016, 17:18

C70 fajne, ale za podobne pieniadze moge miec Lagune w wypasie z ok. 100kkm.

Chodza mi po glowie teraz Laguna (spokojnie za 40k dostane fajna wersje) i Hyundai coupe.
Za Laguna przemawia wyglada i wyposazenie, to troche taki kanapowiec, pewnie wygodniejszy od HC.
Hyundai z kolei ma duzy bagaznik, fajnie wyglada i podobno malo awaryjny. Srodek w porownaniu do Laguny ubogi, gdyby jednak mial w opcji wbudowana nawigacje bylby nobrainerem...

Ciezki dylemant :unsure:
edek89
Nowicjusz