Witajcie
Od dawna rozgladam sie za nowym samochodem. Poczatkowo moj budzet oscylowal w granicach 10-15k. W miare czytania,ogladania aut, stwierdzilem, ze nie ma co sie rozdrabniac i lepiej kupic w koncu cos czym pojezdze dluzej i bedzie sprawialo przyjemnosc. Chcialbym zamknac sie w ok. 40k, chociaz moglbym delikatnie te granice podniesc. Mieszkam w Belgii wiec moze i wybor bedzie lepszy wzgledem Polski.
Glownie jezdze sam, czasem zdazy sie ze zabiore jeszcze 1-3 osoby na jakis wyjazd, ale nie sa to dlugie trasy,
Rocznie robie malo km, mysle ze maks 10kkm. (60%miasto/40%trasa)
Z uwagi na powyzsze, sedany odpadaja. Podobaja mi sie hatchbaki i coupe. Nie potrzebuje duzo mocy, coraz blizej do 30 wiec sie uspokoilem troche. Zalezy mi na tanim serwisie (podstawowe naprawy przeprowadzilbym sam) czesciach jak i bezawaryjnosci (co jest chyba standardowym warunkiem kazdego). Silnik max 2l z uwagi na koszt ubezpieczenia i podatek.
Liczy sie napewno wyglad i wyposazenie. Troche obawiam sie elektroniki w nowszych autach a z drugiej strony nie chce ladowac pieniedzy w 15 letnia ala limuzyne ktora pali 15l i jest spod znaku marki premium (drogi serwis).
Wiele typow juz analizowalem. Obecnie biore pod uwage volvo c30 (ale to wnetrze mnie troche zraza, zbyt surowe),Ford focus mk2 po lifcie i laguna 3 coupe (jak na razie chyba zwyciezca). Hyundai Veloster tez mi sie podoba, ale mieszane opinie o nim kraza...
Czy sa jeszcze jakies samochody ktore spelnialyby powyzsze kryteria i byly juz sprawdzone? A moze ktos ma jakies doswiadczenia z wymienionymi?
Bede wdzieczny za kazda rade/opinie/sugestie
![Mr. Green :mrgreen:]()