Pierwsze auto,a'la sportowe do 5 tysiecy

27 Wrz 2013, 21:38

Czesc wszystkim,
Szukam pierwszego samochodu,kwota jaka chce przeznaczyc to okolo 5 tys na sam zakup,szukam auta "niby sportowego" poki co mam dwa typy :Ford Probe i Opel Tigra z tym ze Ford podoba mi sie duzo bardziej,ktos wie cos na temat tych dwoch aut ? a moze jakies inne ciekawe propozycje ?
Pozdrawiam :D
PhilHeath
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 04 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: brak

27 Wrz 2013, 22:24

Proobe to będzie pordzewiały trup bez osiągów. Tigra :mrgreen: był już tu taki jeden jeżdżący tigra... dziwnie ludzie patrzą na faceta w tigrze :mrgreen:
A może bmw e36?
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

27 Wrz 2013, 22:40

Za 5k to i tak nie masz wyboru. Jak chcesz iść zgodnie z zaleceniami większości kup tigre nie jedzie ale jakoś wygląda jak chcesz żeby jechało to kup tojkę paseo 1,5 która ma 90KM ale objedzie dwa razy probe 2,0 i raz tigre 1,4 a pół raza 1,6 :D
Do zalet paseo należy silnik seria FE, małe spalanie, łatwy serwis i dobre wyposażenie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Wrz 2013, 22:45

ogolnie jestem fanem bmw ale e36 do 5tys to chyba sie nie dostanie w dobrym stanie :) tigra byla brana pod uwage ze wzgledu na dziewczyne ktora by ja kiedys dostala a probe jest wedlug mnie przesliczne i z tego co wiem(ale moge sie mylic :p)jest w ocynku wiec chyba nie rdzewieje a nie zalezy mi na tym zeby byl super szybki,bardziej chodzi o wyglad,a moze ford puma?:) paseo bardzo fajna ale gdzie tego szukac? maloich jest mysle ze ciezko bedzie znalesc z moich okolic:(
PhilHeath
Nowicjusz

27 Wrz 2013, 22:49

Tak, jak szybki napisał. Toyota paseo jest ciekawym, rozwiązaniem. Co prawda demonem prędkości nie będzie ale była produkowana w czasach gdy jeszcze toyota nie odwalała fuszery więc można od niej oczekiwać bezawaryjności. A co do pumy... to samo co tigra :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Wrz 2013, 23:40

toyotka bardzo fajna,ale tak jak mowie boje sie ze nie znajde ze swoich okolic,przeciez nie bede jechal przez caly kraj po auto za 5 tysi,caly czas chodzi mi po glowie probe,idealnie trafia w moj gust i tez jest podobno dosyc niezawodny,silniki mazdy wkoncu:) nietrudno znalesc blisko mnie,a na osiagach mi nie zalezy i tak nie jezdze szybko,ma to byc auto nie psujace sie,do jazdy na codzien i ladnie wygladajace,tyle :) a puma podobno o niebo lepsza od tigry ale jakos niezbyt mi sie podoba jej tyl wiec tez chyba odrzuce ten pomysl:) czyli mam toyke paseo i forda probe,cos jeszcze ciekawego sie znajdzie w tych pieniadzach? a co powiecie na temat starego eclipsa albo nissana 100nx?
PhilHeath
Nowicjusz

27 Wrz 2013, 23:56

PhilHeath napisał(a):nissana 100nx?
Fajny brzydal, dobre silniczki ale w porównaniu do paseo czuć epokę kamienia łupanego chodzi mi o wygląd w środku i doznania płynące z jazdy. Wersja 2,0 jedzie już bardzo szybko jak na tamte lata. Tylko że rdza, rdza i jeszcze raz rdza... :bored:
szybki
Moderator - Tuning

28 Wrz 2013, 00:08

no w sumie piekny nie jest ale wedlug mnie nie jest tez brzydki,taki sredniak,plusem jest targa :) to jest nissan sunny w innej budzie czyli nie do zabicia :) jestem strasznie uparty na tego forda. Takze bardzo przypadla mi do gustu ta toyota wogole zapomnialem o jej istnieniu:) hm,a stara celica?albo ten eclipse?warto?
szkoda ze w tych pieniadzach nie dostane mx-5 :( jest jeszcze mx-3 ale wyglada jak plastikowa tandeta a mx-6 tez chyba dosc droga:)
PhilHeath
Nowicjusz

28 Wrz 2013, 00:15

NX jak sunny ale i poziom bezpieczeństwa też jak w sunny czyli zerowy.
Za 5k zapomnij o celinie chyba że jakaś do podrobienia...zresztą o mx5/6 też zapomnij może mx3.
szybki
Moderator - Tuning

28 Wrz 2013, 07:58

Probe to dobry samochód ale uważaj bo niektóre egzemplarze będą złożone z trzech a niektóre katowane jak tylko można. Puma raczej nie w tym budżecie. A może jakiś stary Ford Scorpio bo ze Sierra może być problem
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Wrz 2013, 09:00

Tak jak napisałem wcześniej szukaj jakiegoś zagazowanego e36. Będzie w nie gorszym stanie niż proobe i nie będzie wyglądał jak przyczajona żaba ,,nissan nx" :D Za 5 tys spokojnie i bez problemu kupisz e36 w db stanie.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Wrz 2013, 10:28

No wiec tak:Scorpio fajna fura i mimo ze ze sportowym autem malo ma wspolnego to nawet bym byl sklonny cos takiego kupic ale niestety ich jest malo i kolejne auto ktore bedzie ciezko znalesc z moich okolic,co do e36 to troszke sie go boje,owszem podoba mi sie i to bardzo wkoncu jestem fanem tej marki ale tyle sie nasluchalem/naczytalem o malolatach katujacych to auto ze teraz nie wiem co o tym myslec,zreszta moze pomysl z LPG bym odrzucil,lepiej niech jezdzi na rdzennym paliwie :) niestety w tej kasie nie dostane e36 w coupe(a moze? :lol: ) no ale trudno,na probe jestem strasznie uparty i jakos nie moge sobie wybic go z glowy,jedyna wada jest przod naped to jest przewaga bmki i scorpio :) toyka paseo jest super ale szukam szukam i znalazlem jeden samochod ze swojego wojewodztwa na tablicy takze lipa,a wracajac do probe to czy w tej cenie da sie kupic v6 2.5 ? a co do bmki to jaki silnik polecacie(podobno vanosy sa problematyczne) ? to samo pytanie dotyczy scorupiaka :)
PhilHeath
Nowicjusz

28 Wrz 2013, 10:42

Tak się zastanawiam czy Ty wierzysz w cuda??? Za 5k szukasz koniecznie auta które w ciągu roku będzie Cię kosztować 10k a nie lepiej kupić coś na czym nie stracisz, nie rozpadnie się później to sprzedaż i kupisz coś lepszego a tak... rozważając takie śmiecie jak probe 2,5 za 5k gdzie sam rozrząd ze świecami i przewodami to koszt 35-40% ...
Co do tematów takich jak e30/36 za 5k przygotuj oddzielną kasę na poszukiwania rodzyna bo będzie to trwał bardzo długo. :piwo:

P.S.
Nie rozumiem takiego podejścia do tematu ponieważ albo ma się kaskę na auto albo się jej nie ma a jak się jej nie ma to szuka się czegoś taniego ale nie tylko w zakupie ale w użytkowaniu, i naprawie. Równie dobrze możesz wierzyć w golfa3 tdi z przebiegiem 100tyś.km za którym Niemiec bucał przez dwa tygodnie :D
szybki
Moderator - Tuning

28 Wrz 2013, 10:44

Skąd jesteś? Poszukamy czegoś :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Wrz 2013, 11:05

Ja nie szukam auta ktore bedzie w super idealnym stanie i nie trzeba bedzie w nie inwestowac przez rok,ja rozumiem ze posiadanie auta wiaze sie z wydatkami i o te probe 2.5 sie tylko pytalem,jesli nie to zadowole sie nawet 2.0.Jezeli chodzi o bmki to wlasnie wiem ze moze byc ciezko ze znalezieniem ladnej w tej kasie ale jezeli sie da to czemu nie szukac ? ja wychodze z zalozenia ze lepiej kupic auto ktore mi sie bedzie podobalo i z ktorego bede zadowolony niz byle co byle by bylo tanie w eksploatacji,wiem ze nie jest to rozsadne ale wybieram bardziej sercem i oczami :) a jestem z okolic warszawy a dokladniej wolomin wiec jezeli moglibyscie pomoc znalesc mi cos fajnego niedaleko to bylbym wdzieczny !
PhilHeath
Nowicjusz