Pierwsze auto... Carisma ??

14 Gru 2008, 14:44

Niedawno zdalem egzamin na prawo jazdy i wraz z rodzicami zastanawiam sie nad kupnem samochodu. Na poczatku zaznacze, ze taki "prezent" dostane dopiero po maturze, lecz chcialbym sie juz upewnic co do slusznosci mojego wyboru. ( Na wydanie bedzie kilkanascie tysiecy, na pewno nie wiecej niz 16k )
Moje wymagania: Zawsze podobaly mi sie duze, przestronne, wygodne samochody, sedany ew. hattbacki. (kombi odpadaja). Rodzaj paliwa ?? - Tylko benzyna... Samochod musi miec odpowiednia moc (powyzej 100 KM). ( Od razu zaznacze, ze do maja bede czasami jezdzil matizem ojca, wiec jakies doswiadczenie beed juz mial...) Oczywsicie chcilabym, zeby samochod palil malo i byl w miare bezawaryjny... I jest jeszcze ostatni warunek rodzicow - musi byc z 1998 roku lub mlodszy...

Otoz juz sie napalilem na Mitsubishi Carisme 1,8 125 KM. Czy jego spalanie jest naprawde takie nisi\kie ? Uwazacie, ze to dobry wybor ??
Moi rodzice bardziej sklaniaja sie ku Punciakowi 1,8 HGT ( 130 KM), jednak wolalbym raczej wiekszy, wygodniejszy samochod tj. Carisme...

Prosze o opinie na temat Carismy 1,8 a takze ew. propozycje ale chyba i tak nic mnie nie przekona do zmiany zdania... :D
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

14 Gru 2008, 17:24

A może
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Mało awaryjne samochody i bardzo komfortowe.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

14 Gru 2008, 17:26

czy mało awaryjne to trochę dyskusyjna sprawa 8)
rafaello7
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa

14 Gru 2008, 17:44

Ja sądzę że mało bo mój wujek śmiga takim 12 lat i ma najechane prawie 300 tyś i silnik ładnie chodzi nie bierze oleju, nie tyrka, pyrka, chodzi jakby miał dopiero 100tyś km, a jak pamiętam to jeszcze nic w nim nie naprawiał.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

14 Gru 2008, 20:32

Zastanawialem sie nad mondeo ( podobny komfort, nie wiem jka z awaryjnoscia) ale carisma ma mniejsze spalanie co na kieszen przyszlego (mam nadzieje) studenta nie jest bez znaczenia...
Jezdzi moze ktos takim Mitsubishi ??
A moze jest jakies wyjscie alternatywne ??
Luq
Początkujący

16 Gru 2008, 11:29

kolego ja jestem za CARISMA ale jeszcze Ci moge doradzic volvo s40 1,6 105KM lub 1,8 albo 2,0. chyba ze znajdziesz cos z passata w tej cenie to bym brał nie patrzac bo to dobre wygodne samochody i jest czym przycisnac
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SUV Pajero Sport będzie produkowany na Kałudze w Rosji
    Przedstawiciele firmy Mitsubishi Motors Corporation (MMC) poinformowali o rozpoczęciu produkcji średniej wielkości SUV-a Pajero Sport w zakładach PCMA Rus w Kałudze. Fabryka ta stanowi współwłasność grupy PSA Peugeot ...

16 Gru 2008, 15:51

A to nie lepiej żeby Twój ojciec kupił sobie solidniejsze auto i młodsze, a Ty byś się przez jakiś czas Matizem przemęczył?

Więcej na temat Carismy: http://www.auto-swiat.pl/wydania,artykul/Mitsubishi__Carisma_1_9_TD___Za_malo_charyzmy,Artykul-22640,Mitsubishi__Carisma_1_9_TD___Za_malo_charyzmy/
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Gru 2008, 21:37

Wprawdzie mnie interesuje WYLACZNIE silnik benzynowy ale artykul ciekawy... Zawsze mam wiecej info o modelu...
Po pierwsze mi nie za bardzo "sie usmiecha" jezdzic matizem a i ojciec nie bardzo chcilaby sie z niego przesiasc na cos wiekszego. Takze pomysl odpada, bo nikt nie bylby zadowolony...
A jkaa jest prawda z tym spalaniem Carismy ?? Rzeczywiscie pali tak malo ??

A przy okazji mam mala prosbe : moglibyscie rzucic okiem na moj temat z dzialu "przepisy", gdyz zalezy mi rowniez na odpowiedziach ??
wymiana-prawka-vt14226.htm
Luq
Początkujący

17 Gru 2008, 11:59

witam,
przez półtora roku jeździłem carisma z 1998, roku 1.8 GDI 125kucy. (zrobilem nią ok 27 tys km )moim zdaniem samochod bajka!
co do spalania to jak na taka moc to samochod naprawde spalanie ma niskie.
w cyklu mieszanym (wiekszosc miasto (okolo 80 % ) srednie spalanie bylo w granicach 8 - 8.2 l.
na trasie jadac 100-120 co jakis czas wyprzedzajac kogos - 6.5l
2 tygodnie temu jechalem stala predkoscia 90km/h za sznurem tirow i braku mozliwosci wyprzedzania komputer pokazywal spalanie 5.2 l !!!
co do jakosci wykonczenia to nie ma sie do czego przyczepic - przynajmniej w moim egzemplarzu, jedynie co mnie doprowadzalo do ... nerwow:D to welur - oblaził wszystkim czym sie dalo - a wyczyscic go to yla sztuka... nawet odkurzacz wymiekał :D
mocy tez nie brakuje!! mysle ze dla mlodej osoby to wazne :D bo kazdy lubi czasem przycisnac ;) a carisma z tym silnikiem pozwala na bardzo dobra zabawe :D
jedyne co wymienialem w niej to plyny takie jak olej itd:P

ogolnie samochod godny polecenia a przy tym nie tak popularny i wszechobecny jak vw czy ford.

p.s. potrafila i 10 litrow wypic :D ale to przy zabawie ze tak to ujmę ;)
kaparri
Nowicjusz

17 Gru 2008, 17:11

Dzieki kaparri wlasnie o takie opinie mi chodzi...
Czyli moje przypuszczenia sie sprawdzily, ze warto jako pierwszy samochod miec carisme....
Jesli ktos ma cos wiecej do dodania, niech pisze... ;P ;P
Luq
Początkujący

17 Gru 2008, 17:56

pewnie, że warto ;)
mój osobiście to był drugi - przesiadłem się z fabii 1.4 :P
z tym silniczkiem, przebiegiem rzędu 120-130 tys km, prawie pełnym wyposażeniem (bez skóry) i bardzo dobrze utrzymane spokojnie zapłacisz około 11 - 12 tys
kaparri
Nowicjusz

21 Gru 2008, 19:46

alternatywą carismy jest volvo s40
za ok 15tys zł znajdziesz z silnikiem 1,8, 2,0 i to w full wypasie
a części te same co w cariśmie a auto duzo lepsze
piotrauto
Stały forumowicz

22 Gru 2008, 22:43

Carisma to siostra s40 chyba nawet były w tej samej fabryce klepane.Ja na Twoim miejscu wybrałbym ktorys z tych 2 z silnikiem 1.8 ,punto sobie odpusc
passek b5
Początkujący

23 Gru 2008, 08:46

a nawiasem mówiąc s40 jest lepsze od passata b5?
piotrauto
Stały forumowicz

23 Gru 2008, 13:30

Juz postanowione - w maju przesiadam sie do carismy 1,8 GDI :D
Mam tylko takie pytanie :
Czytalem, ze jest to auto prawie bezawaryjne, jednka obilo mi sie o uszy, ze silnik GDI lubi sie czasami popsuc... Jaka jest prawda ??
Kaparri licze na odpowiedz :D . Oczywiscie kazdy odzew jest mile widziany, kazdego usera ... :D
Luq
Początkujący