Pierwsze auto, ciekawy kompakt

02 Lis 2010, 20:50

Witam wszystkich forumowiczów,

Zacząłem planować zakup mojego pierwszego auta ( będzie to luty/marzec 2011). Kwota jaką zamierzam przeznaczyć to ok 20 tys.
Poszukuję ciekawych kompaktów, w których będę czuł się bezpiecznie i odczuwał komfort jazdy.
W grę wchodzą hatchbacki 3 i 5 drzwiowe, gdyż nie jestem jeszcze szczęśliwym posiadaczem wesołej gromadki, nie potrzebuję kombi czy jakichkolwiek dużo większych samochodów.
Nie zależy mi na genialnych osiągach, jednak lekka dynamika jest oczywiście wskazana.
Ważniejsze by były ekonomiczne, jednak obawiam się większych kosztów naprawy w przypadku dieseli.
Mam totalnie obiektywne spojrzenie na marki, staram się nie patrzeć stereotypowo.
Nie ukrywam że istotna jest dla mnie ładna stylistyka, ale rozumiem że nie da się mieć wszystkiego na raz, heh.
Samochody które mnie w jakiś sposób zainteresowały to:
1.Citroen C4 coupe - mój faworyt jeśli chodzi o nadwozie
2.Ford Focus II
3.Honda Civic VII (3d)
4.Mazda 3
5.Seat Leon
6.Toyota Corolla E12
7.Kiedyś zastanawiałem się nad audi a3, jednak odstraszył mnie jego rocznik, 5 lat temu by mi się podobał, ale teraz dla mnie wygląda już zwyczajnie staro. Nie mówię tu o nowszych wersjach, jednak one już mocno przekraczają budżet.
Ceny tych aut obecnie często przekraczają 20 tys, jednak będę je kupował po nowym roku, więc można liczyć na lekką obniżkę.
Wydaje mi się że najważniejsze w bezawaryjności auta jest dbanie o niego, a zawsze można trafić na bubel czy to niemiec czy francuz, ale jeśli któreś z tych modeli zwyczajnie powinno się omijać szerokim łukiem, zrozumiem, heh.
Nie mam jeszcze pomysłu na konkretne silniki w tych autach, ale raczej będę szukał jakiś optymalnych jednostek.
Jeśli uważacie, że inne modele mieszczące się w podanych przeze mnie "wytycznych" zasługują na uwagę, będę bardzo wdzięczny za wskazanie.
To chyba wszystko, z góry serdecznie dziękuję za rozsądne i pomocne odpowiedzi, pozdrawiam!
Aryk
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec/Wrocław

02 Lis 2010, 20:58

Dzisiaj polecałem już jednemu forumowiczowi toyotę corollę. jeździłem rocznikiem '05 i z czystym sumieniem moge polecić Ci ten samochód. Jak na 110 koni, samochod był naprawdę zwinny, a i nie palił dużo bo 7 litrów benzyny przy spokojnej jeździe :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

02 Lis 2010, 20:59

Dopisz do listy jeszcze Alfe 147 JTD
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

03 Lis 2010, 11:55

Alfe odrzuc,wiem ile trefnych modeli przyjeżdza do naszego warsztatu. Ciekawymi propozycjami będą Corolla,Ford Focus II oraz Seat Leon. Popatrz jeszcze na Golfy IV,bo V chyba nie znajdziesz w tym budżecie.
PanSamochodzik1
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...