Pierwszy samochód - poszukiwania i rozterki

03 Lis 2010, 10:42

Witam,

przyszedł czas na zakup pierwszego samochodu w związku z tym nasuwa się kilka pytań i pierwszych stwierdzeń. Może na początek "co w trawie piszczy":
- wiek 30 lat ( wcześniej nie było czasu na zrobienie prawka i zakupu samochodu )
- miejsce zamieszkania zameldowania: Wawa
- cena samochodu raczej nie określona ale o tym później

kilka samochodów oglądałem, poczytałem, wybrałem faworytów... i tu zaczynają się schody, pod uwagę brałem Fordy Focusy, Focusy C-Max z lat 2003/4 jednak weryfikacja kosztów OC +AC (AC bo to nowe prawko ) pokazało że to to koszty większe niż 3.9 k PLN.

Pytanie do Was czego powinienem szukać ( poza 20 letnią Motorynką na którą przez najbliższe 5 lat będę opłacał OC aby mieć zniżki ) aby zakupić coś rozsądnego przy trochę mniejszych kosztach ubezpieczenia - Astra, Golf, stary Focus?
marcinbb
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

03 Lis 2010, 11:23

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad zarejestrowaniem samochodu na kogoś z rodziny,a po kilku latach będziesz mógł zarejestrować na siebie.
Musisz szukać samochodu z małą pojemnością, żeby Cię nie zżarło OC.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

03 Lis 2010, 11:33

Też brałem to pod uwagę jednak opcję tę odrzuciłem ze względu na to że jeśli spowoduję wypadek, moje składki niewiele wzrosną lub prawie nie zmienią się, to składki ojca wzrosną i to dość znacznie. Z tego względu ubezpieczenie muszę wziąć na siebie.

Edit:
Sprawdzałem już różne samochody począwszy od Matiza 2002 OC + AC = 2100 PLN a koszt samochodu to niewiele ponad 6000 więc 1/3 wartości to samo ubezpieczenie. Choć w przypadku Focusa C-max`a 2.0 koszt ubezpieczenia to "tylko" 4,6 k PLN. Różnica wartości i klasy samochodu ogromna, a wartości ubezpieczenia "tylko" 2500 PLN.
Z tego względu staram się znaleźć kompromis między jakością a kosztami.
marcinbb
Nowicjusz

03 Lis 2010, 12:39

Albo lepiej zarejestrować na współwłaściciela,np Ty i ojciec,wtedy kosztu OC wyją o wiele niższe. A dco do samego samochodu to określ przede wszystkim swój budżet na zakup. Bez tego ani rusz.
PanSamochodzik1
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

03 Lis 2010, 12:52

PanSamochodzik1 napisał(a):Albo lepiej zarejestrować na współwłaściciela,np Ty i ojciec,wtedy kosztu OC wyją o wiele niższe. A dco do samego samochodu to określ przede wszystkim swój budżet na zakup. Bez tego ani rusz.

Współwłaściciela można wziąć pod uwagę narzeczona która boi się jeździć samochodem po Warszawie :lol: prawko od około 10 lat, ostatnia jazda samochodem wczesna wiosna 2009 r, w życiu nie posiadała samochodu.

Jeśli chodzi o budżet... to zależy od czego:
zależy mi na autku którym pojeżdżę około 3 lata, który nie będzie wymagał dużego wkładu finansowego aby "zaczął jeździć" i wyglądać, ekonomicznego ( max 10 tyś km rocznie ), w miarę bezpiecznego.
To było by na tyle... ile chce wydać jak najmniej, na zakup na tę chwilę przygotowane jest około 13 tyś. jednak jestem skłonny dopłacić kilka tyś. jednak nie chciałbym przekroczyć granicy około 20 tyś wraz z ubezpieczeniem.
marcinbb
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...