Pierwsze auto - ciężki wybór

01 Kwi 2014, 13:19

Witam!

Aktualnie rozglądam się za swoim pierwszym samochodem. Od roku pożyczam Toyotę Yaris 2003r. Z racji tego, że wybieram się na studia to będę musiał pokonywać jakieś 450km tygodniowo, stąd moje zainteresowanie własnym autkiem.

Generalnie, nie za bardzo się w tym orientuję, a każdy kogo się radzę mówi mi coś innego. Chciałbym żeby ktoś mi podpowiedział jaka byłaby najlepsza opcja w przedziałach:
- do 8 tys.
- do 12 tys.
- do 15 tys.
Więcej na pewno nie mam szans dozbierać.

Kolejna sprawa: rodzaj paliwa. Z tego co do tej pory słyszałem, to tak:
- jak kupować diesla to tylko nowego, bo stare się sypią
- benzyny nie kupować, bo droga i dużo pali
- gaz niszczy silnik (to akurat też na przykładzie auta ojca zauważyłem)

Poradzi ktoś coś? :wink:
Danicen
Nowicjusz

Auto: Nie posiadam

01 Kwi 2014, 14:23

Danicen napisał(a):jak kupować diesla to tylko nowego, bo stare się sypią
Na odwrót :ok:
Danicen napisał(a):gaz niszczy silnik
Jeżeli dobra instalacja to nic nie niszczy.
Przy Twoich potrzebach szukaj jakiegoś auta klasy C lub wyżej z dieslem najlepiej, ewentualnie gaz. Dobrą propozycją jest Focus TDDI lub Astra 1.8 z LPG :ok: Z większych to np. Vectra B 1.8 lub 2.0 z gazem, Mazda 626 z gazem lub Hyundai Elantra :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Kwi 2014, 16:53

Ja Ci zaproponuje w kazdym z tych budzetow, z tym ze im wiekszy tyb bedzie nowsza Fabie Kombi 1.9 tdi (bedzie mocniejsza) lub Sdi (slabsza bez turbo duza tansza w utrzymaniu) szczegolnie w drugiej wersji nie ma sie co psuc i na prawde malo pali:) czesci smiesznie tanie, a auto dosc swieze.
druga opcja to Opel Astra II 1.6 benzyna lub 1.7 diesel (od isuzu) bardzo dobry oszczedny silnik
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

01 Kwi 2014, 17:49

A jakie macie opinie na temat Forda Mondeo mk2? Lub bmw 320d/e46? ;)
Danicen
Nowicjusz

01 Kwi 2014, 19:48

A co powiesz na Fiata Grande Punto?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
linki prykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Kwi 2014, 20:41

Mam Mondeo Mk2, za 8 tysięcy będzie to bardzo dobry egzemplarz. Części tanie jak na klasę średnią, długo wytrzymują. Świetne wykończenie, mój 99 rocznik i nic nie skrzypi i nie trzeszczy, Golf u wujka z 2002 roku normalnie dyskoteka w środku.. Silniki dobre, unikaj 1.6 benzyny, za słaba.. Uważaj również na rdze. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...

02 Kwi 2014, 08:48

Ciekawa opcja ten Grando Punto,ale szczerze mówiąc to bardziej widziałbym tutaj Vectre z silnikiem 2.0 plus lpg,ewentualnie Astre. Z tego co piszesz to robisz głównie trasy,więc komfort będzie tutaj ważny
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Kwi 2014, 15:16

Ok, dzięki wielkie za porady :ok:

A mam jeszcze jedno pytanko: A co myślicie o Mondeo, ale tym razem pytam o model MK3?
Danicen
Nowicjusz

03 Kwi 2014, 15:35

Okej, uważaj na rdze oraz unikaj silników TDCI, SCI. Na auto z 00-01 roku musisz dać min. 10k
Koniu
Forumowicz VIP