Pierwsze auto - Civic / Astra II do 5 tyś - Śląsk

25 Wrz 2015, 17:22

Witam wszystkich na forum.
Planuję zakup pierwszego samochodu (koniecznie 4/5 drzwiowy). Budżet nie jest imponujący, max 5tyś, wydaje mi się że na pierwszy samochód nie ma sensu wydawać więcej. Od zawsze podobała mi się Honda Civic, ostatnio także Astra II przykuła moją uwagę.
Planuję nim dojeżdżać do pracy (ok 8km w jedną stronę), czasami na większe zakupy, sporadycznie jakiś wypad poza miasto (z opcją wyjazdu nad morze w ramach urlopu).
Jestem z Chorzowa.
Czy jest możliwość abym w tej cenie znalazł w miarę dobre auto? Co polecacie - benzyna czy LPG? Fajnie byłoby gdyby to była Civic / Astra II, jak np.:
[link do oferty na Olx wygasł]
jednak jestem otwarty na wszelkie sugestie.
PelGRyK
Nowicjusz

Auto: Nie mam

25 Wrz 2015, 18:13

Niech wyślę zdjęcia drugiego boku, ogólnie wydaje się ładny
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Wrz 2015, 18:15

Tylne lewe drzwi ciemniejsze albo od drzwi kierowcy/nadkole jest jaśniejsze (wymieniane).
Kieł
Stały forumowicz

25 Wrz 2015, 22:59

Znalezione przed chwilą.
Co o tym sądzicie?
PelGRyK
Nowicjusz

26 Wrz 2015, 08:09

W tym bordowym Civicu drzwi nie są ciemniejsze tylko połowa boku jest ciemniejsza..
Ta z Zabrza bardzo ładny,jedż obejrzyj bo może to być okazja :ok:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Wrz 2015, 08:39

Mam tylko jedno "ale" dot. tego Civic'a. To jest prawie 20-letnie auto. Nie znam się ale nie wiem czy to nie jest trochę za dużo. Celowałem w coś, co wyjechało z fabryki w co najmniej 2000 roku. Chyba że uważacie że nie ma sensu patrzeć na rocznik przy moim budżecie.
PelGRyK
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

PODSUMOWANIE i SPIS MODELI - Koszty utrzymania
    Na tej stronie znajdziesz spis ponad 350 modeli samochodów w około 90 zestawieniach. Abarth: Grande Punto 1,4 T-Jet Alfa Romeo: 147 2,0 TS 147 3,2 GTA 156 1,9 JTD 159 1,8 159 1,9 JTDm 166 3,0 Audi: A2 1,6 FSI A3 8L ...

26 Wrz 2015, 09:30

Następny :roll: a co Ci da rocznik? No co? Myślisz że będzie w lepszym stanie? Bzdura..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Wrz 2015, 09:39

PelGRyK napisał(a):Chyba że uważacie że nie ma sensu patrzeć na rocznik przy moim budżecie.
W sumie w żadnym budżecie, to nie ma sensu :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Wrz 2015, 10:04

Zależy z której strony patrząc.
Z praktyki wiem że auta im starsze (poniżej 2000r.) tym mniej zainteresowanych. Z drugiej strony np dla mnie auta 10 letnie i nieco starsze to świetna sprawa ze względu na niski spadek wartości, niską cene zakupu, zazwyczaj nieskomplikowane naprawy, mniejsza ingerencja elektroniki.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

26 Wrz 2015, 11:59

Co Ci da rocznik?
Dlaczego ludzie wolą jeździć starymi np Japońcami/Niemcami niż kupić coś owego? - Stare samochody mają "to coś"/duszę.
Kieł
Stały forumowicz

26 Wrz 2015, 12:57

Niewielu jest takich co woli jeździć starymi japońcami i niemcami. Tak jest tylko w przypadku pasjonatów danej marki. Ale ogólnie rzecz biorąc ludzie patrzą bardzo na rocznik. Wiem bo mam w auto handlu sporą praktykę.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

26 Wrz 2015, 18:30

Nie oszukujmy się - ludzie kupują przebiegiem i rocznikiem co często jest spotykane na forum ;) Po prostu nie znają się na samochodach i to jest jedyna rzecz, która coś im mówi o danym aucie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Wrz 2015, 20:03

Civic okazał się już zarezerwowany, ale wpisałem się w kolejkę. Tymczasem na horyzoncie pojawiło się takie oto ogłoszenie
[link do oferty na Olx wygasł] (nie wiem czy dobrze widzę ale chyba lewe tylne nadkole jest "zainfekowane")
Co o nich sądzicie?
PelGRyK
Nowicjusz

26 Wrz 2015, 20:14

Jeżeli chodzi o Civic'a to bardziej przy progu pojawiła się rdza.
Najlepiej to zadzwoń i pojedź obejrzyj.
Kieł
Stały forumowicz

26 Wrz 2015, 20:24

krikus napisał(a):Niewielu jest takich co woli jeździć starymi japońcami i niemcami. Tak jest tylko w przypadku pasjonatów danej marki.

A no niestety masz krikus rację ludzie patrzą na rocznik choć to nie jest najważniejsze ale co poradzić ludzi się nie zmieni. Ja, np. za jakiś rok będę szukał pierwszego własnego auta za parę tysięcy złotych podejrzewam że za mniej więcej tyle za ile autor szuka i nie będę na bank patrzył na rocznik tylko na stan techniczny by jakoś się trzymał kupy. Ogólnie też wolę starsze auta niemieckie lub japońskie (te bardziej a zwłaszcza toyoty i hondy) niż te nowsze, które trwałości to tym starszym mogą pozazdrościć.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010