Pierwsze auto - diesel, klima, cena < 20tys zł

05 Cze 2007, 10:55

Witam!

Przymierzam się do zakupu pierwszego auta. W zasadzie wiem czego chcę więc zostaje tylko wybór "najlepszej" marki w stosunku do wymagań i ceny.

Potrzebuję samochodu, który mało pali, jest bezpieczny, dynamiczny i wrazie co nie żal mi go będzie jeśli zostanie porysowany, potłuczony. Mieszkam i pracuję w Warszawie więc nie muszę pisać o stłuczkach i o połowie społeczności nie potrafiącej parkować:) Rysy parkingowe to norma... Samochodu nie traktuje jednak jako tylko i wyłącznie środka transportu więc auto musi mi się podobać i dawać jakiś minimalny komfort jazdy.

Od strony technicznej:

Sedan/Hatchback
Diesel 1.9 (70-110 KM)
Przebieg - ok. 150tys
Rocznik: 1999-2002 (+- rok)
Cena: 12000-18000 zł (+- 2000)
Liczba drzwi: najlepiej 4/5

Wyposazenie:

- ABS
- centralny zamek
- el. szyby/lusterka
- KLIMATYZACJA
- poduszki powietrzne (min. 2)
- wspomaganie kierownicy
- welurowa tapicerka
- hak (dobrze jakby był)

Narazie w tej cenie i moim guście oglądałem: Focus Hatchback, Alfa 156, Astra II, Peugeot 206, Toyota Corolla. Prawie kupilem Alfe 156... wygląda i jeździ super ale znajomi z warsztatów odradzili... podobno BARDZO awaryjna i części drogie. Czekam na pomoc. BTW: mam możliwość sprowadzenia czegoś z Holandii...

Pozdrawiam
thot
Nowicjusz

05 Cze 2007, 18:39

Ford Focus ale ty masz wymagania :p
Daroo
Początkujący

06 Cze 2007, 09:51

Focus to francuz:P wolałbym niemca/japonca... poza tym wnętrze Focusa IMO jest beznadziejne:P (

zapomniałem dodać, że samochód może być lekko uszkodzony... jade dziś oglądać Toyote Corollke '00 i być może wyrobie się do 16 000zł z dieslem 2.0, kontrolą trakcji i klimatyzacją :] Trochę poobijana ale się wyklepie :))) (mam warsztat)

Mam 2 znajomych z takimi Corollkami i z licznikiem > 200tyś km - 0 problemów :P ludzie polecają też Yaris z tego rocznika co mnie itneresuje... no ale to już troche więcej $$$
thot
Nowicjusz

06 Cze 2007, 11:02

thot: od kiedy Focus to francuz???? :shock:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

06 Cze 2007, 11:44

nie wiem... wydawało mi się, że produkcje przejeli francuzi:P nie interesuje się samochodami więc dlatego pytam... swoją drogą Bóg wie gdzie dany model został wyprodukowany:) anyway.. marka Ford nie budzi we mnie takiego zaufania jak Audi czy Toyota gdzie by tego nie produkowali....

swoją drogą nikt jeszcze nie napisał dlaczego taki a nie inny samochód poleca... myslałem, że na forum samochodowym napiszecie mi coś więcej... jaki silnik najlepszy, co się psuje, który ma najlepsze blachy... może jakieś porównanie w crush testach, wyniki spalania... staram się być profesjonalistą w każdej dziedzinie i takich odpowiedzi oczekiwałem...

narazie jestem nastawiony na Toyote Corolle... jeśli ktoś z jakiegoś powodu odradza i zna lepsze auto w tej cenie i z tym wyposażeniem to słucham...

Pozdrawiam
thot
Nowicjusz

06 Cze 2007, 16:04

thot: :shock: Pomyśl, kto porusza się po forum, odnosząc choćby do stylu postów?
Jeśli oczekujesz fachowej analizy - rozejrzyj się, popytaj o "Katalog 2007 - Używane, nr 1(07) marzec-kwiecień 2007" wydany przez Auto Świat. Znajdziesz w nim opinie o autach od malucha poczynając - na maserati kończąc. To jest jedyna logiczna odpowiedź na Twoje dylematy. :D :wink:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina