Pierwsze auto - diesel, klima, cena < 20tys zł

05 Cze 2007, 09:55

Witam!

Przymierzam się do zakupu pierwszego auta. W zasadzie wiem czego chcę więc zostaje tylko wybór "najlepszej" marki w stosunku do wymagań i ceny.

Potrzebuję samochodu, który mało pali, jest bezpieczny, dynamiczny i wrazie co nie żal mi go będzie jeśli zostanie porysowany, potłuczony. Mieszkam i pracuję w Warszawie więc nie muszę pisać o stłuczkach i o połowie społeczności nie potrafiącej parkować:) Rysy parkingowe to norma... Samochodu nie traktuje jednak jako tylko i wyłącznie środka transportu więc auto musi mi się podobać i dawać jakiś minimalny komfort jazdy.

Od strony technicznej:

Sedan/Hatchback
Diesel 1.9 (70-110 KM)
Przebieg - ok. 150tys
Rocznik: 1999-2002 (+- rok)
Cena: 12000-18000 zł (+- 2000)
Liczba drzwi: najlepiej 4/5

Wyposazenie:

- ABS
- centralny zamek
- el. szyby/lusterka
- KLIMATYZACJA
- poduszki powietrzne (min. 2)
- wspomaganie kierownicy
- welurowa tapicerka
- hak (dobrze jakby był)

Narazie w tej cenie i moim guście oglądałem: Focus Hatchback, Alfa 156, Astra II, Peugeot 206, Toyota Corolla. Prawie kupilem Alfe 156... wygląda i jeździ super ale znajomi z warsztatów odradzili... podobno BARDZO awaryjna i części drogie. Czekam na pomoc. BTW: mam możliwość sprowadzenia czegoś z Holandii...

Pozdrawiam
thot
Nowicjusz

05 Cze 2007, 17:39

Ford Focus ale ty masz wymagania :p
Daroo
Początkujący

06 Cze 2007, 08:51

Focus to francuz:P wolałbym niemca/japonca... poza tym wnętrze Focusa IMO jest beznadziejne:P (

zapomniałem dodać, że samochód może być lekko uszkodzony... jade dziś oglądać Toyote Corollke '00 i być może wyrobie się do 16 000zł z dieslem 2.0, kontrolą trakcji i klimatyzacją :] Trochę poobijana ale się wyklepie :))) (mam warsztat)

Mam 2 znajomych z takimi Corollkami i z licznikiem > 200tyś km - 0 problemów :P ludzie polecają też Yaris z tego rocznika co mnie itneresuje... no ale to już troche więcej $$$
thot
Nowicjusz

06 Cze 2007, 10:02

thot: od kiedy Focus to francuz???? :shock:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

06 Cze 2007, 10:44

nie wiem... wydawało mi się, że produkcje przejeli francuzi:P nie interesuje się samochodami więc dlatego pytam... swoją drogą Bóg wie gdzie dany model został wyprodukowany:) anyway.. marka Ford nie budzi we mnie takiego zaufania jak Audi czy Toyota gdzie by tego nie produkowali....

swoją drogą nikt jeszcze nie napisał dlaczego taki a nie inny samochód poleca... myslałem, że na forum samochodowym napiszecie mi coś więcej... jaki silnik najlepszy, co się psuje, który ma najlepsze blachy... może jakieś porównanie w crush testach, wyniki spalania... staram się być profesjonalistą w każdej dziedzinie i takich odpowiedzi oczekiwałem...

narazie jestem nastawiony na Toyote Corolle... jeśli ktoś z jakiegoś powodu odradza i zna lepsze auto w tej cenie i z tym wyposażeniem to słucham...

Pozdrawiam
thot
Nowicjusz

06 Cze 2007, 15:04

thot: :shock: Pomyśl, kto porusza się po forum, odnosząc choćby do stylu postów?
Jeśli oczekujesz fachowej analizy - rozejrzyj się, popytaj o "Katalog 2007 - Używane, nr 1(07) marzec-kwiecień 2007" wydany przez Auto Świat. Znajdziesz w nim opinie o autach od malucha poczynając - na maserati kończąc. To jest jedyna logiczna odpowiedź na Twoje dylematy. :D :wink:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze crossovery w Polsce – styczeń 2017
    W pierwszym miesiącu 2017 roku rynek nowych samochodów odnotował kolejne wzrosty. Sprzedaż na poziomie przekraczającym 41 tys. sztuk oznacza, że był to najlepszy styczeń od 10 lat. Popyt generowany jest głównie ...
    ŠKODA 120L Typ 742, 1976
    Samochód ten został zaprezentowany oficjalnie we wrześniu 1976 roku na Targach Przemysłowych w Brnie, seryjny model 105/120 (Š742) wnosił do oferty marki wiele nowego, zwłaszcza w dziedzinie bezpieczeństwa. ...