Witam. Zwracam się do Was z wielką prośba, gdyż jestem zielona w temacie samochodów.
Otóż planuję zakupić swoje pierwsze auto. Budżet 5 - max 7 tys. więcej o tym później.
Auto będzie mi służyło do jazdy trochę w mieście, trochę poza miastem, trochę trasy. Mianowicie:
-3 razy w tygodniu po 30 km - większość trasy w mieście
- raz w tygodniu 80 km - większość trasy poza miastem
-raz w miesiącu, czasem raz na 2 miesiące dalszy wypad w trasę, 350 km w jedną stronę - w większości autostrady/ekspresówki
-do tego jakieś podjazdy krótkie w mieście.
Razem wychodzi miesięcznie z trasą około 1150 km, bez trasy 450 km.
Do tej pory jeździłam Corsą B 1.4 60 KM benzyna - fajna ale trochę za słaba, Fordem Focusem Mk2 1.6 TDCi 90KM - ideał jeśli chodzi o komfort jazdy oraz Golfem III - nie wiem jaki silnik, ale coś ok 70 KM oraz LPG, całkiem całkiem się jeździło. Jestem studentką (prawo jazdy posiadam od ponad 2 lat) więc najważniejsze dla mnie jest by auto miało małe spalanie, było mało awaryjne i nie wydoiło ze mnie ostatniego grosza.
Polecono mi Golfa IV diesla 90 KM, gdyż podobno najlepszy pod względem ekonomiczności. Ale nie wiem czy to dobry wybór ze względu na kwotę jaką mogę na niego wydać, czy w tej cenę kupię coś sensownego?
Moimi typami są:
-Corsa C
-Focus Mk1
-Golf IV
-Peugot 206
-Ford Puma
-Huindai Coupe,
Dwa ostatnie to zawrót głowy jeśli chodzi o spalanie, wiec to bardziej marzenie
![Szczęśliwy :D]()
Ważne jest też żeby auto miało już co najmniej te 90 KM.
Jaki rodzaj paliwa/silnik byłby najlepszy w tej sytuacji? Lepiej LPG czy Diesel? Co będzie tańsze w eksploatacji patrząc tylko na 2-3 lata do przodu? Co polecacie kupić? Jestem z okolic Podkarpacia, ale można też szukać w Lubelskim, Małopolsce, czy na Śląsku.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.