Pierwsze auto dla kobiety do 5500 zł.

12 Maj 2014, 20:22

Barol napisał(a):Panowie spokojnie bo polecą owocki
panie, poczytaj to co ten ktos wypisuje i wysun wnioski, jak nie wprowadza ludzi w blad to malpuje kazdy post, a jak cos doda od siebie to niewiadomo czy sie smiac czy plakac = zerowa wiedza. jak widze jego post to przychodzi mi do glowy pewien tiger bonzo i jego zona kobra z yt :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez dominik89, 12 Maj 2014, 20:28, edytowano w sumie 1 raz
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

12 Maj 2014, 20:28

Wiem wiem ale zawsze można na spokojnie bez obrazy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Maj 2014, 17:11

a jakie zdania jeśli chodzi o punto?
klaudwit
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 05 2014
Auto: nie mam

13 Maj 2014, 17:33

Punto jak Punto. Dobry samochód. Są lepsze ale można kupować. Zawieszenie w Fiatach jakoś zbyt trwałe nie jest ale na szczęście jest tanie.

A co do LPG. Gaz zawsze trochę niszczy silnik. Jest to związane z założeniami konstrukcyjnymi. Przy projektowaniu nikt nie bierze pod uwagę tego, że silnik w przyszłości będzie zasilany innym paliwem niż benzyna. Trwałość na lpg jest mniejsza do 20%.

Barol, co do spalania, to nie masz racji. Przy dobrze zestrojonej instalacji spalanie lpg musi być wyższe niż benzyny. Gaz ma mniejszą kaloryczność(wartość energetyczną) niż benzyna. Jeżeli spalanie na lpg jest takie same jak na benzynie to znaczy, że mieszanka jest zubożona.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

13 Maj 2014, 19:49

Na tym forum też było pare razy o tym że dobrze wyregulowana sekwencja i różnica w spalaniu praktycznie zerowa.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Maj 2014, 20:17

Tylko chodzi o to, że jak spalanie jest takie samo to nie może być dobrze wyregulowana. Jasne, że nic nie odczujesz, człowiek się cieszy, a płacz będzie później. Za kilkadziesiąt tysięcy kilometrów.
Tak jak pisałem, popatrz na wartości kaloryczne benyzny i lpg. Więc jeżeli kaloryczność lpg jest mniejsza niż benzyny to do otrzymania lambdy=1 musimy zwiększyć dawkowanie lpg. Jeżeli spala tyle samo lpg co benzyny to znaczy, że jest tak zestrojona instalacja, że mieszanka jest zubożona, czyli jest więcej tlenu. Jeżeli jest nadmiar tlenu to temperatura spalania jest wyższa co się przyczynia do jeszcze większego zużycia elementów silnika niż w przypadku, gdzie instalacja jest zestrojona poprawnie.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

13 Maj 2014, 20:21

Tak a propo gazu przypomniało mi sie co kiedyś kolega mi powiedział że w aucie z instalacją wzrasta moc bo widział wykresy,myślałem że padne ze śmiechu a co najlepsze kolega też miłośnik motoryzacji :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

13 Maj 2014, 20:38

Punto 2 jak najbardziej , tylko przed zakupem należy sprawdzić podłogę i progi bo gniją niemiłosiernie .Silnik 1,2 przez wiele pism czy portali motoryzacyjnych zawsze jest umieszczany w czołówce
jeśli chodzi o najbardziej udane benzynowe jednostki . Autko warte uwagi . Najwieksza wada - gnijace podwozie .
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM

13 Maj 2014, 21:20

a ja dalej o fabii: [link do oferty na Olx wygasł] co z taką może być nie tak? :)
klaudwit
Nowicjusz

14 Maj 2014, 06:10

Wizualnie do poprawek,środek troche zaniedbany,homologacja ciężarowa więc mogła jeżdzić w firmie.
Barol
Awatar użytkownika

14 Maj 2014, 14:17

Auto po flocie (kolor, prawie wszystkie szły na flote no i homologacja) Poza tym słaby silnik.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Maj 2014, 15:03

kon146 napisał(a): Poza tym słaby silnik.

silnik jest trochę słaby ale czego wymagać po aucie za 5800 lepszy jest 1.4 85 km
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

14 Maj 2014, 15:12

No tak, w sumie Fabia za 5-6k to raczej tylko z tym silnikiem :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Maj 2014, 17:44

wiem, że coś o fordzie focusie było, ale takich do 6,5k jest mnóstwo, więc cena nie wydaje się być jakoś okazjonalna. więc prawda to, że ford g... wart czy o co chodzi, bo auto nawet ładne? :D
klaudwit
Nowicjusz

14 Maj 2014, 17:59

klaudwit napisał(a):wiem, że coś o fordzie focusie było, ale takich do 6,5k jest mnóstwo, więc cena nie wydaje się być jakoś okazjonalna. więc prawda to, że ford g... wart czy o co chodzi, bo auto nawet ładne?

Focus nie ten budżet na takiego bardziej zadbanego trzeba mieć około 8-9000 zł
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010