Pierwsze auto dla kobiety która nie zna się na autach.

09 Gru 2012, 13:24

Hej.
Postanowiłam, że napiszę ponieważ widzę, że macie tu dużą wiedzę w dziedzinie aut- czyli coś czego aktualnie potrzebuję a sama nie posiadam :)

Standardowo szukam pierwszego auta. I niestety oglądając ogloszenia- błądzę we mgle. Nie wiem na co zwracać uwagę, czego szukać aby trochę pokorzystać i nie trafić na szmelc...
Niby męża mam, ale on jest tak skory do pomocy, że witki opadają a wiem, że jak się wkurzę i kupię sama to mogę szybko żalować.

Chciałabym wydać do 4 tysięcy. Mieć auto na gaz i 5cio drzwiowe- ponieważ mam małe dziecko i nie chcę bawić się w wyszarpywanie zza fotela. Z tego co się zorientowalam wstępnie - miło by było mieć kierownicę ze wspomaganiem i centalny zamek. Więcej bajerów w sumie nie potrzebuję, ale też nie pogardzę gdyby się trafiły.

Dziś z mężem ogladałam opla corsę i dewoo lanosa.
W pierwszym Pan usłyszawszy, że mam w planach pokazać go jakiemuś specowi, stwierdzil, że pierwsze słyszy i poszedł sobie. Drugi z kolei bardzo mi się spodobał, ale ma przejechane 280000 co wg opinii mojego męża- jest lipą i każe szukać dalej. Szukam i głupieję. Przygarnęłabym chętnie jakąś pomoc, albo odplatnie wynajęła jakiegoś mądrego w tej dziedzinie wroclawianina/wroclawiankę :)

Poradzicie coś? Jakiś model? Będę wdzięczna :)
szukamauta
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 07 2012
Auto: Astra męża

09 Gru 2012, 13:53

Szukaj Corsy,najlepiej z silnikiem 1.4 60KM lub 90KM. Na przebieg nie patrz tylko na stan,czasami te auta co mają więcej przejechane są w lepszym stanie niż te co mają mniej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Gru 2012, 14:18

Ten, który dzisiaj oglądałam 1 400 cm3,1996 przejechane 190000 i wyglądał ok, ale trochę zdziwiło mnie zachowanie właściciela.
Zdjęcie
Dewoo 1,5, 19999 przejechane 280000 i po wymianie blotnika chociaż nie wiem czy to coś zmienia.
Zdjęcie

tak wyglądają te które oglądaliśmy i które mnie- jako nieogarniającej odpowiadają :)
Chociaż mi się dużo podoba. Jak pomyślę, że nie będę musiała męczyć się w tramwajach z wózkiem, śniegiem itp to wszystko wydaje się luksusem ;-) jednak też nie mam teraz gotówki i nawet te 4 tysiące to już duuuży wydatek, więc wolalabym aby był w pełni przemyślany.

Z góry dzięki za rady, każda dla mnie na wagę złota :oops:
szukamauta
Nowicjusz

09 Gru 2012, 14:56

Podeślij link z Corsą bo nie umiem znaleść,Lanosa znalazłem i odrazu mówie że bym go sobie odpuścił,poobijany z każdej strony,przód składany na 100% i jeszcze auto od handlarza więc ciekawe za ile go kupił.

A co powiesz na Matiza [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tanie w użytkowaniu,mało pali (po mieście spokojnie 7l),ostatnio testowałem takiego tylko że ze wspomaganiem i musze przyznać że kierownicą można było krecić jednym palcem.
Tutaj jeszcze Saxo z gazem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko uwaga na tylną belke.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Gru 2012, 15:22

Opel Corsa już poszedł do kogoś więc nawet ja nie mam linku, a szkoda. Nie zdecydowaliśmy od razu i Pan napisał, że wymienili.

szkoda z tym dewoo bo prezentował się fajnie, faktycznie też zwróciłam uwagę na obicia i na odstającą przednią maskę, która podobno została po wymianie błotnika (?). Nie sądzilam że to od handalrza bo wyglądało na osobę prywatną- młody chlopak u niego pod domem, ale pozory moga mylić- nie znam się :)

Matiz odpowiada mi wizualnie, ale komu mowiłam, że bym go chciała to krzyczeli i łapali się za glowę, że z dzieckiem to by tym nie jeździli, że lipa, że nie warto...

Człowiek może złupieć. Co gorsze teraz szukam gdzie mogę i nie widzę nic ciekawego do tych 4 tysięcy a już miałam nadzieję, że z tą corsą lub lanosem wyjdzie.
szukamauta
Nowicjusz

09 Gru 2012, 15:58

Gdzie dokładnie będziesz jeżdzić tym autem? Jeśli tylko po mieście to Matiz Ci wystarczy i w dodatku jak Barol napisał mało pali a taki Lanos po mieście spokojnie weżmie 10-11l lpg.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia RS na Festiwalu Prędkości Goodwood
    Podczas Festiwalu Prędkości Goodwood 2013 SKODA po raz pierwszy zaprezentuje Nową Octavię RS. Nowa SKODA Octavia RS to sportowa i jednocześnie najszybsza seryjna wersja najważniejszego modelu marki. Samochód będzie ...

09 Gru 2012, 16:05

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Wygrzebałam jeszcze takie skromne oferty. Czy ktoś łaskawy mógłby zerknąć i poradzić czy coś jest warte uwagi?

Co do auta chce używać go po mieście głównie. Czasami jakiś wyjazd do babci ;) 70km od wroclawia. I zależaloby mi na tym wspomaganiu jednak. Bo z tego co slyszałam pomaga takim nowicjuszom do jakich ja się zaliczam :)
szukamauta
Nowicjusz

09 Gru 2012, 16:14

Punto 1.1 sobie odpuść,ten silnik kompletnie nie nadaje sie do tego auta.Jak już to 1.2 75KM.
Golfy III może i znajdziesz ale trzeba będzie długo szukać bo większość już zmęczona życiem jest i jeszcze to zdechłe 1.4..
Lanosy co podałaś sobie daruj,biały robiony z przodu i progi chyba rdza wcina.Zielony miał coś z tyłem.Srebrny to już wogóle,połowa auta w innym odcieniu lakieru.
Corsa jako tako wygląda.
No i Swift,moim zdaniem wygląda najlepiej.
Barol
Awatar użytkownika

09 Gru 2012, 16:58

O kurcze, podziwiam, że widzisz coś więcej na tych zdjęciach. Dobrze że zapytałam bo ja ogólnie myślałabym, że wszystkie są super. Co prawda wiedziałam że znaleznienie auta do 4 tysięcy to nie jest łatwa sprawa, ale nie wiedziałam, że aż tak :)

A to duży problem jak auto miało jakąś stłuczkę i bylo gdzieniegdzie naprawiane, malowane czy inne takie? Myślałam że jak się je naprawi to problem z głowy :D Długa droga przede mną chyba. :roll:
szukamauta
Nowicjusz

09 Gru 2012, 17:43

Mam takie pytanie skąd dokładnie szukasz auta?Z jakiego rejonu?

Auto po wypadku hm.. powiem tak,jeśli było dobrze złożone to nie powinno być problemów a jeśli auto było składane na szybko albo przez jakiegoś pana Mietka w szopie to podczas kolejnego wypadku może być ciekawie.Sam mam Seicento po wypadku z przodu ale zostało dobrze złożone i jest ok.
Co do malowania powodów może być dużo,albo wypadek albo malowane bo były ryski czy inne duperele.
Barol
Awatar użytkownika

09 Gru 2012, 18:45

Najchętniej Dolnyśląsk :ok:
szukamauta
Nowicjusz

09 Gru 2012, 19:12

Może coś z tych
[link do Tablica wygasł]:
[link do Tablica wygasł]:
Barol
Awatar użytkownika

10 Gru 2012, 00:20

O dziękuję :) Lanosik fajny. Zbieram i pokazuję mężowi, mam nadzieję że już niedługo znajdę coś dla siebie :)

A powiedźcie czy jak już jadę powinnam naciskać na wizytę w stacji diagnostycznej czy czymś takim?
Czy jest sens?
szukamauta
Nowicjusz

10 Gru 2012, 00:41

A może faktycznie Matiz :) [link do Tablica wygasł]: widać coś czego ja nie dostrzegam ? :wink:

lub
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
szukamauta
Nowicjusz

10 Gru 2012, 11:16

Tak jest sens tylko pamiętaj że stacje to Ty wybierasz a nie sprzedający.
No Matiz dla kobiety z dzieckiem byłby wsam raz.Ten z linku będzie miał progi pewnie do wymiany (częsta przypadłość Matizów) i cena troche atrakcyjna.
Laguna fajna ale czy chcesz automata?
Siene sobie odpuść z jednego prostego powodu,gdyż ma silnik 1.4 a to najgorszy montowany tam silnik.
Barol
Awatar użytkownika