REKLAMA
Cześć niedawno zdałem prawko i chciałbym kupić swoje pierwsze auto. Auto przez najbliższe pół roku będzie wykorzystywane 70% trasa 30% miasto, później te proporcje się odwrócą z tym, że po mieście nie zakładam jeździć po przysłowiowe bułki 100m od domu tylko w razie potrzeby jechać gdzieś na drugi koniec miasta czy po coś ciężkiego do sklepu itp. chyba każdy mnie zrozumie o co chodzi. Więc roczny przebieg nie powinien przekroczyć 10.000 km Co do budżetu to sam nie wiem. Mogę przeznaczyć na auto 10k jak i 20k tylko pytanie czy opłaca się wydawać takie pieniądze na pierwsze auto? Z tych aut co mi się podobają a niekoniecznie wszystkie wymienione są tutaj uznawane za dobre na start to:
AR Giulietta (budżet chyba i tak za niski)
Audi A3 8L/8P
BMW E36/E46
Citroen DS3
Fiat Bravo II
Ford Focus II / Mondeo MK4
Honda Civic 5-8 gen. / Accord 6-7 gen.
Hyundai Coupe II gen.
Kia Pro Ceed I gen.
Lexus IS200
Mazda 6 I gen. / MX-5
Mercedes W203/W209
Mitsubishi Lancer 8 gen.
Opel Astra G Bertone / H GTC
Peugeot 206 / 406 coupe
Saab 9-3 II gen.
Seat Leon I gen.
Toyota Celica 6-7 gen. / Corolla E12 / Auris
Volvo S40 II gen.
Lista długa, ponieważ wymieniłem auta, które podobają mi się w przedziale 10-15-20k, choć pewnie część z nich można wywalić na start. Jestem świadom tego, że serwisowanie niektórych aut jest drogie, ale jeżeli ma mi zapewnić większy komfort podczas jazdy i sam fun z posiadania auta niżeli traktować je tylko jako środek transportu z punktu A do punktu B to jestem skłonny zapłacić za serwis więcej (w granicach rozsądku).