Pierwsze auto dla początkującego ~10k PLN do dużego miasta

27 Lis 2009, 21:44

Potrzebuję auta:
- o wartości ok. 10k PLN
- do jazdy miejskiej
- dla początkującego kierowcy (wytrzymałe i łatwe w prowadzeniu)
- takiego, abym nie miał problemów z serwisem w Warszawie
- 4-osobowy 4+ drzwiowy
- ekonomiczny (gaz/diesel b. wskazane)

Jestem zielony jeśli chodzi o motoryzację. Przejrzałem sporo topiców zbliżonych do tego, ale w niemal każdym pojawiają się inne propozycje aut, więc jestem ładnie zdezorientowany :???: Na tę chwilę najbardziej mi się podoba Nissan Almera I - niskie spalanie i dobre oceny użytkowników (wg. autocentrum.pl). Co więcej znajomy polecił mi Mazdę 323F V i Fiata Stilo. Proszę o pomoc!
Ostatnio edytowany przez legend88 28 Lis 2009, 01:32, edytowano w sumie 2 razy
legend88
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

27 Lis 2009, 22:04

Proponuję fiata brava 1,9 JTD.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

28 Lis 2009, 13:52

Mazda 323F bardzo fajne, udane autko. Z tego co mi wiadomo, wiele osób na forum już polecało ten samochód. Co do Stilo to wątpię, abyś dostał go za 10 tys. ja na Twoim miejscu wybrałbym, tak jak już przedmówca napisał fiata Brava. Sam jeżdżę i nie mogę o nim powiedzieć złego słowa. Co prawda mam benzynkę, ale diesel był również udany ;)
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Lis 2009, 14:01

Mazda 323F to świetne auto ale tu radziłbym jednak jeździć na benzynie.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Lis 2009, 15:23

Nie mam wyznaczonego limitu 10k, totalnym limitem jest 20k, natomiast chciałbym przeznaczyć ok 10k. Jednak jeśli dużo bardziej opłacalnym (jeśli chodzi o eksploatację - serwisowanie, spalanie etc) wyborem będzie auto za 20k to takie wezmę.

O Fiatach w innych tematach widziałem kilka opinii negatywnych, ale skoro tak mi je polecacie to na pewno wezmę je pod uwagę.

Dlaczego nie ma sensu brać 323F innej niż na benzynę? Swoja drogą mimo, że nie ma takiego wielkiego spalania wg autocentrum, to czytałem w kilku miejscach, że jest nieekonomicznym autem.. to jak to jest w końcu?

Generalnym przeznaczeniem tego auta ma być 'zajechanie', aczkolwiek planuję wziąć kilkanaście godzin jazd dodatkowych tuż po zakupie, aby nauczyć się lepiej jeździć. Dodatkowo nie chciałbym wozić się gratem, dlatego potrzebuję auta wartego więcej niż 5k.
legend88
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

28 Lis 2009, 20:31

Po prostu japońskie diesle z tamtych lat nie były tak dobre jak są teraz. Jeśli chcesz diesla za 10 tysięcy to moim zdaniem najlepiej szukać JTD ewentualnie jeśli nie przeszkadza Ci terkot to TDI. O montowaniu instalacji gazowej do japońskich samochód też można przeczytać różne opinie. Dlatego szukając Mazdy radzę zwracać uwagę raczej na benzynę. Jeśli chcesz kupić auto do zagazowania albo z założonym gazem, które będzie służyło typowo do nauczenia się jeździć jako pierwsze auto dobrym wyborem będzie Lanos, Corsa, Astra przy czym w przypadku Opli uważaj na korozję. Są to auta o prostej budowie, do których części kosztują grosze, każdy mechanik je naprawi - generalnie takie proste niezawodne wozidełka. Możesz pojeździć czymś takim rok czy 2, a później kupić coś droższego. Ja bym tak zrobił.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

28 Lis 2009, 20:34

CLIO II jak masz 15k na wydanie to dostaniesz 04 rok w bogatej wersji 1.5dCi
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)