Silnik diesela 1.4 vs 1.8

Jaki silnik diesla preferujesz?

Poniżej 1.6
0
Brak głosów
Powyżej 1.8
7
100%
Razem głosów : 7

26 Lis 2009, 18:44

Witam!
Przeglądam te oferty z tymi autkami i tak się zastanawiam na jaki silnik postawić. Na początku chciałem min. 1.8 ale te autka są trochę za drogie i ostatnio znalazłem z silnikiem 1.4 dosyć fajne małe autko. Moje pytanie jest następujące jak się mają te silnik do siebie? Ogólnie mówiąc to wiem, że to zależy od masy auta itd. ale np. czy autko z 1.4 będzie mniej dynamiczny od 1.8. Ja potrzebuje takiego autka z takim silnikiem, który będzie się poruszał dynamicznie po mieście (chociaż czasami ciężko to bywa w tym mieście) oraz taki gdzie będę mógł spokojnie ruszyć w trasę i pocisnąć np. na autostradzie. Aha jeszcze jedno, jak to wszystko ma się do spalania.

Ps wiem trochę banalny temat, lecz wole się upewnić że dobrze myślę. Adminie jeśli napisałem w złym miejscu proszę o prze klejenie mojego tematu :)
Mary$
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

26 Lis 2009, 19:36

Zdecydowanie 1,8. 1,4 to pierdziawka i o ile na mieście jeszcze jakoś pojedzie to na trasie będzie Ci brakowało mocy (momentu ;) ).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

27 Lis 2009, 22:37

A o jaki samochód w ogóle chodzi ewentualnie jakie silniki??
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

28 Lis 2009, 15:02

Do tego na trasie taka 1.4, wiecej spali niz silniki o wiekszej pojemnosci.
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Lis 2009, 13:59

Mary$ napisał(a):Przeglądam te oferty z tymi autkami i tak się zastanawiam na jaki silnik postawić. Na początku chciałem min. 1.8 ale te autka są trochę za drogie i ostatnio znalazłem z silnikiem 1.4 dosyć fajne małe autko. Moje pytanie jest następujące jak się mają te silnik do siebie? Ogólnie mówiąc to wiem, że to zależy od masy auta itd. ale np. czy autko z 1.4 będzie mniej dynamiczny od 1.8. Ja potrzebuje takiego autka z takim silnikiem, który będzie się poruszał dynamicznie po mieście (chociaż czasami ciężko to bywa w tym mieście) oraz taki gdzie będę mógł spokojnie ruszyć w trasę i pocisnąć np. na autostradzie. Aha jeszcze jedno, jak to wszystko ma się do spalania.

Jaki samochód, jaki silnik? Konkretnie. Bo tak to możemy sobie bujać w obłokach.
Co dla Ciebie oznacza "pocisnąć na autostradzie"? Jechać tam 150 km/h, 200, czy 230 km/h?
Co oznacza w miarę dynamicznie w mieście? Chcesz zawsze być pierwszy na światłach?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak rozkodować radio w samochodzie Renault?
    Bardzo często podczas chwilowej utraty zasilania radio w samochodach marki Renault jak i Dacii będzie wymagało wpisania kodu do jego uruchomienia. Problem ten może się pojawić np. po chwilowym odłączeniu akumulatora bez podtrzymania ...