Pierwsze auto dla poczatkujacego kierowcy (kobiety)

08 Paź 2010, 15:18

Witam. Mam 17 lat. Mieszkam w niewielkim miasteczku liczącym 57tyś mieszkańców. Egzamin na prawo jazdy będę zdawać zimą tuż po urodzinach. Pracowałam w wakacje za granicą i postanowiłam przeznaczyć 10tyś na autko + 5 tyś od rodziców ( nie żeby bezinteresownie, sprzedają swój, ponieważ żadne z rodziców na chwilę obecną nie posiada prawa jazdy, więc ktoś musi ich czymś wozić ).

Moje wymagania co do samochodu:
- mały !
- najlepiej 2/3 drzwiowy
- typ najlepiej coupe/sport
- skrzynia biegów manualna
- żeby niewiele palił
- pojemność silnika niemniej niż 1600, moc niemniej niż 115 ( chociaż jak dla mnie to najlepsze zestawienie )
- rok 1998-2001
- ( mniej ważne ) abs, autoalarm, elektryczne szyby i lusterka, poduszki powietrzne, wspomaganie kierownicy, centralny zamek, itd.

Mam na oku Hyundai Coupe jak na razie. Jest niedrogi spełnia moje wymagania, opinii jeszcze nie szukałam. Proszę o inne propozycje.
lubiedobre
Nowicjusz

Miejscowość: biała podlaska

08 Paź 2010, 15:34

Zobacz coś z tych modeli:
Opel Tigra
Ford Puma
Renault Megane Coupe
Fiat Coupe
borek19
Początkujący

Miejscowość: z domu ;P

08 Paź 2010, 18:24

Z tym zestawieniem silnika może być różnie,poszukaj może Civica VI z VTECem pod maską 1.6 125KM albo 1.5 113KM o ile sie nie myle.Ewentualnie Saxo VTS,to już jest byk w owczej skórze.
[link do oferty na Allegro wygasł]
tylko też niewiem czy zdajesz sobie sprawe ale piszesz że z rodziców nikt nie ma prawka więc na kogo zarejestrujesz auto?Bo jak zarejestrujesz na siebie to opłaty Cie zjedzą,przykładowo za silnik 1.6 w PZU dla osoby która nie ma zniżek koszt OC na rok to jakieś 1400-1500zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Paź 2010, 20:52

barol91 napisał(a):nie ma prawka więc na kogo zarejestrujesz auto?Bo jak zarejestrujesz na siebie to opłaty Cie zjedzą,przykładowo za silnik 1.6 w PZU dla osoby która nie ma zniżek koszt OC na rok to jakieś 1400-1500zł.

samochod kupuje po zdaniu prawka, poza tym mamy juz jeden samochod zarejestrowany na mojego tate jak jeszcze mial prawo jazdy. stracil je po wypadku. natomiast mam rodzenstwo za granica zameldowane w polsce tez posiadajace prawo jazdy. wiec mysle ze nie bedzie problemu :) co do civica dla mnie godny uwagi jak i crx. ale tak samo jak hyundai - japonczyk.

borek19 napisał(a):Zobacz coś z tych modeli:
Opel Tigra
Ford Puma
Renault Megane Coupe
Fiat Coupe

renault megane mysle ze tez bylby dobrym wyborem :) nad tigra sie nie zastanawialam. mysle ze fiat odpada a ford tez ze wzgledu na blachy.

wszystko co zaproponuje w domu to komus nie pasuje bo to japonczyk bo czesci beda drogie a to blachy slabe a to sie bedzie psuc a to ile wlejesz tyle spali a to jeszcze inny sh*t i w ogole jestem w tym zielona ;/
lubiedobre
Nowicjusz

08 Paź 2010, 21:40

Alfa Romeo 147, albo ewentualnie Fiat Stilo 3d, oba najlepiej z 1.9 JTD
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

08 Paź 2010, 22:36

Kiedyś tak ale teraz części do japonców już nie są drogie.

Ja tak jak mówie pomyśl nad tym Saxo VTS.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyprawa do Moab
    Po raz kolejny mialem zaszczyt organizowac wyprawe do Moab z firma Autotraper z Lodzi . Tym razem byl to memorial Macka Majchrzaka. Na imprezie stawily sie 32 osoby...miedzy innymi kilka "grubych" nazwisk ze swiata polskiego ...

08 Paź 2010, 23:16

lubiedobre napisał(a):tak samo jak hyundai - japonczyk.

Hyundai Japonię widział jak go tam na barce zawieźli...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

09 Paź 2010, 21:58

wybiore pomiedzy hyundaiem coupe a fordem puma :)
lubiedobre
Nowicjusz

20 Lut 2011, 18:21

lubiedobre napisał(a):wybiore pomiedzy hyundaiem coupe a fordem puma :)

po pierwsye hyundai jest z korei, a nie z japoni (wkurzaja mnie [...]) po 2gie zobacz Audi A3. Jest znacznie ladniejszy od forda pumy, ktory wyglada jak zabaweczka
Porsche_lover
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

20 Lut 2011, 18:44

Brawo za odkopanie tematu.
Barol
Awatar użytkownika

20 Lut 2011, 21:41

po 2gie zobacz Audi A3. Jest znacznie ladniejszy od forda pumy

Chyba kwestia gustu ale dla mnie Puma jest znacznie ładniejsza niż A3. A3 wygląda paskudnie przy Pumie.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok