Pierwsze auto do 10 000zł

20 Sty 2015, 12:20

Dzięki za odpowiedz. Ja jestem w temacie zielony, podobnie jak mój ojciec i on żyje takimi przekonaniami że np. Forda Fiesty nie kupuj bo się psuje, japończyków, koreańczyków też nie bo części są drogę, silnik 1.2 jest najlepszy, a 1.4 to pewnie z 8 litrów spali :D
Dlatego pytam na forum gdzie są tu ludzie mający pojęcie o temacie. Kilka wycieczek po PL odbyłem w naszym Puncie 1.1 i słaby silnik aż tak nie dawał się we znaki więc jak przesiąde się z auta mającego 55KM na 70KM to w zupełności mi wystarczy.
jarekao
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna

20 Sty 2015, 12:49

Forda Fieste możesz kupić bo.. się nie psuje. Tam 1.25 jest okej :ok:
Japończyki mają ciut droższe części ale więcej przejeżdżą
Koreańce mają tanie części, są też trwałe.
1.4 w Polo pali 9l więc ma trochę racji ale gdy weźmiemy inne marki niż przereklamowany VW to jest inaczej :ok: Oczywiście 9l to w mieście :yes:
Punto 1.1. jak depczesz to dopiero pali dużo.. :ok:
A co byś powiedział na Accenta 1.3 82KM? Jest dynamiczny, mało pali. dzida pisał że chyba 6,5l średnio :wink: Do tego dostaniesz młody egzemplarz z dobrym wyposażeniem. To juz segment C więc się nie męczysz. :ok: Konstrukcja oparta na trwały Colcie. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Sty 2015, 20:43

Za 12k można poszukać też np Leona.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Sty 2015, 08:31

Leon i Accent ładne auta, ale boję się że jak kupię coś z 2000-01 roku to pojeździ mi ze 3 lata i się rozwali. Postaram się poszukać czegoś chociaż z 2005 roku.
Wczoraj dzwonił ten znajomy co sprowadza auta i mówił że ma dobre Lupo za 8k :) Jak dla mnie to za małe i brzydkie auto więc podziękowałem. Dziś zadzwonię i powiem że interesuje mnie Corsa, Ibiza i Fiesta.
jarekao
Nowicjusz

21 Sty 2015, 08:42

A co Ci da rocznik? Patrz na stan.. Ja bym w życiu nie dał 8k za Lupo..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Sty 2015, 08:59

Słuszna uwaga, ale jeżeli ,mam dać 8k za zadbany samochód z 2000 roku a za 11k mogę mieć też zadbany tylko że z 2005 to wiadomo że opłaca się trochę dołożyć i mieć spokój przez te 2-3 lata. Dużo nie będę robił km pewnie z 7 tys rocznie. Dlatego myślę że lepiej silnik benzynowy niż disel.
jarekao
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

21 Sty 2015, 09:11

jarekao napisał(a):Leon i Accent ładne auta, ale boję się że jak kupię coś z 2000-01 roku to pojeździ mi ze 3 lata i się rozwali.

Dobre :mrgreen: Niejednokrotnie dużo starsze auto potrafi być w o wiele lepszym stanie niż auto nowsze - wszystko kwestia odpowiedniego serwisu i dbania o samochód. Pokazałbym Ci Corsę B mojego kumpla to byłbyś w szoku jak ładnie może wyglądać i jak sprawne technicznie może być 20-letnie auto...Napinanie się na jak najmłodszy rocznik najczęściej prowadzi do zakupu padliny.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

21 Sty 2015, 09:37

Pewnie masz rację :) ale pozostaje też taka bariera psychologiczna typu: tyle kasy za 15 letnie auto.
Padliny raczej nie dostane bo sprowadzeniem auta zajmują się 2 dobrzy znajomi którzy robią to od dawna i wiedzą co i jak. Poza tym mam do nich pełne zaufanie bo nie są to jakieś cwaniaczki.
jarekao
Nowicjusz

21 Sty 2015, 11:57

Accent z 01 roku? Dostaniesz spokojnie z 03-04 w Twoim budżecie. Będzie to samochód z dobrym silnikiem i dobrym wyposażeniem.. Nie ma co się męczyć za własna kasę. Równie dobrze możesz kupić SC z 09 roku czy tam 10 (nie wiem w którym produkcje zakończono..) ale czy będziesz zadowolony z tego że nie ma tam klimy, el, szyb tylko ledwo radio. W dodatku masz zerowe szanse na przeżycie w wypadku (nie kolizji, stłuczce) i jeszcze marne właściwości jezdne oraz brak komfortu.. Tego chcesz? Nie lepiej dołożyć do lepszego auta, a starszego?

Jak myślisz dlaczego nie pojadę w trasę Astrą z 04r tylko Mondeo z 99? Bo po prostu auto jes lepsze. Tu kolejny raz kłania się różnica klas.. Oczywiście Astra na trasy też jest okej ale porównując ją z autem segmentu wyżej.. ma się nijak.
Koniu
Forumowicz VIP

21 Sty 2015, 12:06

Gdybym do pracy miał ze 30 km to oczywiście że wolałbym jakiegoś sedana. Aktualnie szukam czegoś małego co wszędzie się wciśnie. Wiadomo że o zakupie powinien decydować stan a nie rocznik. Ostatecznie złoże zamówienie na jeden z tych 3 modeli:
Opel Corsa C 1.2 & 1.4
Seat Ibiza IV 1.4
Toyota Yaris 1.3

Najfajniejsza by chyba była Toyota ale tymi innymi też nie pogardzę :) Liczę że coś tam zadbanego znajdą w tych Niemczech.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Postaram się poinformować co kupiłem.
jarekao
Nowicjusz

21 Sty 2015, 12:08

Corsa 1.4 jak już..
Jaką Ty chcesz Ibize IV za tą kasę dostać?
Koniu
Forumowicz VIP

21 Sty 2015, 12:10

[link do oferty na Olx wygasł] Dam link bo ciężko mi wytłumaczyć (oczywiście to model przykładowy) :)
Tylko nie wiem czy to jest Ibiza III czy IV bo na różnych portalach inaczej podają i trochę się zamotałem.
jarekao
Nowicjusz

21 Sty 2015, 12:21

To jest Ibiza III :)

EDIT: A może Rover 25 pasowałby Ci?
Koniu
Forumowicz VIP

21 Sty 2015, 12:24

Patrzyłem na tej stronie [link do autocentrum.pl wygasł] i wg. niej Ibiza III była produkowana w latach 1999-2001 (coś krótko). Większość mojej wiedzy o samochodach pochodzi właśnie z opinie o autach i raportów o spalaniu z przytoczonej strony.

Rover odpada, musi być coś prostego gdzie części jest dużo i każdy mechanik ogarnie.
jarekao
Nowicjusz

21 Sty 2015, 12:33

Ibiza 99-01 to po prostu Ibiza II FL.
Autocentrum to żenada po prostu :ok:
Koniu
Forumowicz VIP