Pierwsze auto do 10-15 tyś zł

16 Mar 2016, 07:10

Hondy z tych lat odpuszczę więc. Czytałem, że poza wyższymi kosztami utrzymania, korozja ich nie odpuszcza. Po konsultacjach odrzuciliśmy pomysły zarówno Clio jak i Corsy. Pierwsze wydaje się być za małe i średnio urodziwe, Corsa natomiast zniechęca nas poprzez usterki, o których wspominałeś.

Pozostaje nam więc Audi A3 lub Golf IV, oba z silnikami 1.6 lub 1.8, z instalacją gazową. 1.8T zdecydowanie za duży jak na warunki miejskie :) Mam nadzieję, że za 10 tyś zdołamy kupić dobry egzemplarz jednego z powyższych aut, już w gazie. Będzie kompromis pod względem wielkości auta, a ceną. Nie ukrywam, że powinno mi być w nich po prostu wygodniej. W razie potrzeby mam dwóch znajomych, którzy bez problemu mogą mi ściągnąć auto z Niemiec, a do granicy mam 120km.

Założony pułap cenowy 10 tyś zł sprawdzi się również w przypadku Golfa IV? Czy powinien on być jeszcze tańszy od Audi A3? W razie sprowadzania z Niemiec warto kupić od razu z LPG? Czy lepiej założyć instalację w kraju? Ma to jakieś znaczenie?
mrkojiro
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 2015
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: VW GOLF IV
Silnik: 1.4 16V 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Mar 2016, 10:10

Zarówno Audi A3, jak i Golf IV są jak najbardziej w Twoim zasięgu (jeśli chodzi o silnik 1.6 wybór jest ogromny i zwyczajnie nie opłaca się płacić za niego więcej niż 10 tys. zł, z 1.8 może być odrobinę trudniej w przypadku A3, Golfy są faktycznie tańsze), przy czym nie ma sensu sprowadzać auta z Niemiec - jeździ tego całe mnóstwo w kraju i na pewno znajdziesz coś w znośnym stanie (odpadają Ci koszty sprowadzenia, niższe będą też koszty przerejestrowania). Ja bym poszukał czegoś niezagazowanego i samemu zainwestował w instalację (przynajmniej wiesz co masz i jak długo to masz - osobiście nie kupiłbym auta, które pracuje na gazie 10 lat).
Miałem zarówno Golfa jak i A3 i oba te auta polecam :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

18 Mar 2016, 13:39

Podjęliśmy z Żoną decyzję, że jednak dołożymy do polówki 9N3 tyle, ile trzeba, żeby auto było doinwestowane, niewymagające wkładu finansowego, możliwie młode i bezproblemowe. To inwestycja na kilka dobrych lat, więc lepiej dołożyć i spać spokojnie. Tyle, że ceny tej polówki zazębiają się z cenami golfa V generacji. Czym się te auta tak naprawdę różnią? Na pewno golf ma więcej miejsca w środku (co byłoby mi na rękę) i ładniejsze, nowocześniejsze wnętrze, ale czy jest coś jeszcze? Czy jest to technologicznie lepsze auto? Bardziej wygodne? Wizualnie prezentują się tak samo ciekawie.
mrkojiro
Nowicjusz

18 Mar 2016, 14:01

mrkojiro napisał(a):niewymagające wkładu finansowego
naoglądałeś się "perełek" i stąd tak błędne rozumowanie :wink:
każde auto używane wymaga wkładu - pakiet startowy typu rozrząd, filtry, płyny musisz wymienić zawsze kupując używane auto. A to i tak przy optymistycznym założeniu, że nie będzie do wymiany jakiś pierdół w zawieszeniu czy klocków/tarcz.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Mar 2016, 14:25

mike1735 napisał(a):każde auto używane wymaga wkładu

Może źle się wyraziłem :) Jako wkład finansowy miałem na myśli malowanie elementów, naprawa czegoś, co naprawy wymaga itp. Oczywiście mam świadomość tego, że muszę mieć w kieszeni dodatkowy 1500zł albo i więcej na wymianę filtrów, oleju czy elementów zawieszenia. Spokojnie :)
mrkojiro
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...