Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum i od razu pytanie odnośnie zakupu pierwszego auta w ogóle.
Jakie auto kupić do 10 tyś zł? Jeśli będzie taka konieczność, to rozważę zakup droższego auta. Kilka rzeczy o których musicie wiedzieć:
- mam 198cm wzrostu i np w Peugeocie 206 zwyczajnie jest mi ciasno za kierownicą. Auto musi być więc wystarczająco duże. Wystarczająca była np Toyota Yaris III, którą zdawałem egzamin na prawo jazdy.
- z auta będę korzystać ja i moja Żona, a więc auto musi odpowiadać nam obojgu. Wiadomo, że kobiety sporą wagę przywiązują do wyglądu
Z tego względu odpadają auta typowo rodzinne i kombi (również nie przepadam), a także Ford Focus, który w gusta nie trafia. Podobają się za to np Opel Corsa C, czy też VW Polo 9N.
- auto musi być tanie w utrzymaniu. Mam tu na myśli zarówno tankowanie jak i serwisowanie. Chciałbym swobodnego dostępu do części i zamienników. Preferowałbym benzynę + LPG. Mile widziana moc powyżej 90KM.
- to chyba logiczne, że auto musi być w dobrym stanie, dlatego też chciałbym, żeby było względnie młode jak na tą cenę. 2004-2006 byłoby optymalnie, choć wiadomo, że to tylko sugestia.
Takim autem, które bardzo się podoba nam obojgu jest Audi A3 przed 2005 rokiem. Zdaję sobie jednak sprawę, że cena jest tu dość zawyżona i płaci się głównie za markę i nie idzie to w parze z rozsądkiem. Innymi autami na które zwróciłem uwagę są: Golf IV lub V, Astra H GTC, choć ta ostatnia może się okazać zbyt droga.
Prosiłbym o podanie propozycji droższej i tańszej. Jednak 15 tyś nieco nadweręża budżet (potrzebny kredyt), za to 8 tyś powinno być dostępne od ręki. Bardziej niż na cenę patrzymy się na praktyczność i niezawodność.
Auto będzie używane do dojazdów do pracy, na zakupy, jazdę po mieście. W trasy raczej nie będziemy wyjeżdżać, a jak już to do 100 km. Dziecka w ciągu najbliższych 2 lat nie spodziewamy się. Mile widziane auto 4/5 drzwiowe.
W miarę możliwości proszę o podanie, wraz z modelem auta, konkretnego, nieawaryjnego silnika.
EDIT: Chciałem jeszcze dodać, że podoba nam się również BMW E46. Tutaj jednak rodzi się pytanie: warto pakować się w auto z napędem na tylną oś? Nasze doświadczenie za kółkiem jest niewielkie. Jakie trudności mogą nas spotkać podczas prowadzenia auta z napędem na tylną oś?