Pierwsze auto do 10-20-30 tys. - pogubiłem się przez opinie znajomych

06 Maj 2023, 10:44

Rzekomo Toledo na innych seriach części czy coś. Ale to chyba jakiś argument anegdotyczny i z prawdą niewiele ma wspólnego.

A pytanie ogólne - jak mogą wyglądać przykładowe koszty bieżącej eksploatacji w/w aut w perspektywie 1/2/3 lat? Macie z nimi jakieś doświadczenia?
Cebuller
Nowicjusz

06 Maj 2023, 15:07

Nie rób sobie jaja, nie da się przewidzieć ile będzie kosztowało utrzymanie 20 letniego auta, które kilkukrotnie objechało już ziemię i jeździło nim masę osób na różne sposoby, za dużo zmiennych

Drożej niż skoda citigo, taniej niż bmw 7
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Maj 2023, 15:11

Dokładnie, nawet mając 2 takie same auta będą się psuły w różnym czasie i różne rzeczy
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Maj 2023, 11:22

ja proponuje Fiat bravo 1.4t-jet 120km, bezproblemowa jednostka (jak sie dba), dynamiczna, na autostradzie lekko bieg w dol i wszystkich wyprzedza a jak sie cos zepsuje to naprawy tanie (chyba ze regeneracja polosiek)
robertkubica
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

14 Maj 2023, 10:53

Przeszperałem trochę internetu i też dużo waszych ciekawych propozycji i wyklarowała mi się taka oto lista i budżet do 20tys.:

1. Fiat Grande Punto (albo Evo, ale w budżecie może być ciężko) - ponoć mało awarii i tanie w naprawie, ale też chyba dość irytujące częste problemy z elektroniką. I bardzo ciężko o klimę w automacie.
2. Hyundai i20 gen 1 (gen 2 może być ciężko) - fajne pudełko, z klimą i spoko wyposażeniem da radę. Ponoć problemy ze skrzynią i rdzą już w tym wieku.
3. Hyundai i30 gen 1 (gen 2 może być ciężko) - jak wyżej.
4. Kia Ceed gen 1 (gen 2 może być ciężko) - jak wyżej.
5. Dacia Sandero gen 1 (gen 2 może być ciężko) - trochę wieje z niego plastikiem i takim autem zabawkowym, z klimą bywa ciężko, ale nienajgorzej. Kusi ponoć też małą awaryjnością.
6. Renault Laguna gen 3 - Laguna jak to Laguna, sprawia wrażenie bardziej luksusowej i wygodnej. Dość bogate wyposażenie, ale ciekawe czy elektronika taka lipna jak się zwykło psioczyć na Renówki.
7. Ford Fiesta mk7 - też takie spoko pudełko, wyposażenie niezłe.

Wiem, że większość aut to tacy wzajemni rynkowi konkurenci, ale na coś decydować się trzeba. Jakie są wasze przemyślenia nt. tej listy? Zawsze w cenie też wskazówki typu "ten silniki spoko, tamtego unikaj".

W ostateczności zadecyduje może argument tego który model będzie miał fajny egzemplarz w okolicy, ale fajnie by było odsiać i wiedzieć na co się piszę :D
Cebuller
Nowicjusz

14 Maj 2023, 11:23

Cebuller napisał(a):Wiem, że większość aut to tacy wzajemni rynkowi konkurenci, ale na coś decydować się trzeba. Jakie są wasze przemyślenia nt. tej listy? Zawsze w cenie też wskazówki typu "ten silniki spoko, tamtego unikaj".

Bierz najlepszy stan i to co Ci odpowiada. Przy dokonaniach dzisiejszej motoryzacji :mrgreen: Twoje propozycje sá ok :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti type 57 Sc Atlantic
    Bugatti Type 57 SC Atlantic. Produkcja modelu type 57 zaczeła się w 1934 roku i trwała aż do 1940. Wersja Atlantic weszła do produkcji w 1936 roku.Jean Bugatti był synem założyciela tej szlachetnej marki i zarazem projektantem ...

14 Maj 2023, 17:39

Cebuller napisał(a):Laguna jak to Laguna, sprawia wrażenie bardziej luksusowej i wygodnej

Dobrze powiedziane, sprawia wrażenie :wink:

Grande punto i problemy z elektroniką? Nie doświadczyłem narazie nic takiego a trochę się tego przewinęło, nawet mam w domu jedno od 2 lat i zero problemu z tym autem.
Poza tym przecież to auto ma elektronikę bardzo prostą, nic tam nie ma co mogło by się psuć nadmiernie. Jak Ci pasuje takie auto to bierz.
Co do Daci to będziesz żałował zakupu, uwierz.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Maj 2023, 07:09

Taaaa skoro nie ma elektroniki to się nie będzie psuło. Niestety u Włochów to nie do końca prawda, lubią się sypać czujniki, alternatory itp, ale oczywiście nie jest to poziom gorszy od Renault czy BMW obecnie.

I30/Ceed jakie problemy ze skrzynią?! Nic się tam nie dzieje poza normalnym zużyciem sprzęgła/łapy i ewentualnie linek. Takie "problemy" to masz w każdym aucie. Rdza? Rdzewieje zawieszenie, ranty drzwi i tyle. Wystarczy zajrzeć pod spód, a sama karoseria i progi wytrzymuje nieźle.

Sandero odpuść.

Laguna OK ale nie wiem co tu robi Punto i Laguna w jednym zestawieniu....

Fiesta spoko, ale znowu małe autko i Laguna.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007