Pierwsze auto do 10 tysięcy

11 Paź 2013, 23:12

Witam, powoli planuję zakup swojego pierwszego auta. Może mi pomożecie :)
W swojej karierze jeździłem dłużej tylko skodą fabia (kurs na prawko).
Na auto chciałbym przeznaczyć do 10 tysięcy, bo chyba nie ma sensu więcej, ale jeśli będzie coś interesującego powyżej tej ceny to też chętnie zobaczę. Wydaje mi się, że nie ma sensu płacić więcej za pierwsze auto, kiedy za kółkiem siedziałem lekko ponad 40h.
Szukam auta, które będzie mało awaryjne, nie będzie paliło jak smok, 4/5 drzwiowe, nie kombi. I najlepiej, żeby to nie był jakiś staruchny dinozaur. Nie chciałbym wydać kupę pieniędzy i przez pierwszy rok zapłacić drugie tyle za naprawy.
Może doradzicie mi coś, najlepiej z Warszawy bądź okolic (zlinkowane oferty). Dodam, że podoba mi się Ford Focus i Mondeo.

Z góry dzięki za wszelką pomoc, pozdrawiam.
koniu734
Nowicjusz

Auto: Szukam

12 Paź 2013, 00:55

Spokojnie znajdziesz za 10k ładnego Focusa i nad nim bym się zastanowił. Oczywiście w przypadku tego modelu,trzeba raczej zapomnieć o przerabianiu go na gaz. Optymalny silnik dla tego auta to w benzynie 1,6-100KM. (1,4 jest za słaby a 1,8 za paliwożerny). Można też pomysleć o dieslu ale jeśli już to raczej z silnikiem TDDi ,a nie TDCi bo ten pierwszy jest prosty na pompie,zaś TDCi ma awaryjną aparaturę wtryskową CR.
Po Focusach nie widać w środku przebiegu (jeśli ktoś dbał). Brat ma Focusa z 2000 z PL salonu ze śmiesznym przebiegiem 102 tys.Auto w środku jak nowe ale znam tez innego Focusa I z przebiegiem 280 tys i też świetnie w środku wygląda. Nie jest już tak różowo jeśli chodzi o kłopoty z rdzą. Te auta mogą nosić oznaki korozji i albo się człowiek z nimi godzi i je usuwa albo nie kupuje Forda licząc naiwnie ,że inne auta będą od rdzy wolne... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Paź 2013, 12:53

Dzięki za odpowiedź. A jest sens zastanawiać się nad jakimiś Hondami czy Oplami (np. Astrą)?
koniu734
Nowicjusz

12 Paź 2013, 12:58

Jest sens.

Wg mnie jest sens przejechać się też na jakąś giełdę lub do dużego komisu i pooglądać co Ci pasuje. Może zobaczysz coś fajnego.

Przecież to Tobie ma się dobrze jeździć.
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Paź 2013, 13:39

Rozumiem, a czy opłaca się kupować auto w jakimś komisie? Bo sporo naczytałem się o wałkach, jakie tam robią i na co można trafić.
koniu734
Nowicjusz

12 Paź 2013, 14:16

Ile ludzi tyle opinie. Wg mnie nie. Szkoda ryzyka
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy Zlot Citroenów 2CV
    Światowy Zlot fanów modelu Citroena 2CV zgromadził miłośników już po raz dwudziesty drugi. Odbył się on pod koniec lipca od 26 do 30 w portugalskim kurorcie Ericeira nad Oceanem Atlantyckim. Światowy Zlot 2CV ...

12 Paź 2013, 14:38

Taki Focus w 1.6 z klimą i przy komplecie pasażerów da radę czy raczej taka jazda to mordęga?
Krzysiu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: BMW e36 318is 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1994

12 Paź 2013, 14:59

Da radę jeśli ktoś jeździ normalnie. :D
Co do kupowania w komisie...to ostateczność dla tych co zamienić chcą auto lub biorą na raty. Lepiej od właściciela ale tego prawdziwego,a nie handlarza co to dopiero odkupił auto ,odpicował i pcha dalej.
Hondę też powinieneś znaleźć. Też może mieć trochę rdzy ale głównie na tylnej klapie i nie jest to wielki problem. :) Za to mechanicznie raczej jest ok (z wyjątkiem zajechanych aut przez "rycerzy ortalionu") :D tak więc lepiej szukać "nie hatchbacka" !!! Może być liftback czy ewentualnie sedan.
Astrę zawsze warto polecić lecz naprawdę ciężko jest znaleźć dobry egzempalarz. Ale szukać warto ! :yes:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna