Pierwsze auto do +/- 10tyś zł

02 Paź 2016, 19:36

Witam wszystkich, nazywam się Kamil i jestem z Raciborza(Śląsk). Przymierzam się do zakupu mojego pierwszego auta. Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na niego to +/- 10tyś zł, oczywiście może być mniej, jeśli nie warto, ponieważ liczę się z tym że pierwsze auto ma mnie nauczyć jeździć, kosztem jakichś ewentualnych obd rapań, czy stłuczek (nie jest tak że jakoś wybitnie nie umiem jeździć, ale przykład moich znajomych to pokazał).
Dobra, więc ogólnie to mieszkam w Holandii i prawdopodobnie będę pokonywał tym autem trasy 1200u kilometrowe tak 6-10 razy czyli w dwie strony 12-20 razy rocznie. Do tego możliwe, ale nie pewne że dojdą dojazdy do pracy(może to być 10km jak i 100 dziennie, zależy gdzie mnie na projekt rzucą). I po wzięciu pod uwagę tego wszystkiego najbardziej upodobałem sobie lpg(chyba najlepiej, proszę napisać jeśli się mylę).
I teraz mój dylemat:
-Czy kupić auto już z gazem, czy raczej zakładać samemu(ale czy to mi się opłaci jeśli, myślę tak za rok może sobie kupię coś już porządniejszego,a może i nie jak to nie będzie konieczne.)
- Mam możliwość również zakupu auta w Niemczech (wujek mechanik), ale czy to lepiej razem z kosztami rejestracji, ale tam chyba bardziej są pewne autka z lpg.

Rozglądam się za średnim autem z pojemnym bagażnikiem(najlepiej kombi) moje typy:
-chevrolet nubira
-Fiat Stilo
-Vagenowskie w Skoda Octvia 1.6, bora, seat...
-Opel Astra
i jeszcze z ogłoszenia [link do oferty na Olx wygasł]

Czy ktoś pomoże mi nieco rozjaśnić mętlik w mojej głowie, bardzo proszę i dziękuję z góry :D
kamor
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

02 Paź 2016, 19:51

W Holandii jeździsz głównie autostradami (większość zakładów pracy jest poza miastem), gdzie silnik 1.6 będzie się męczyć.
Lepiej coś z 1.8/2.0(powyżej większe opłaty jak sprowadzasz z niemiec) i nie kompakt.
Coś w stylu Honda Accord VI 1.8/2.0, Toyota Avensis I (nie vvti), Mitsu Galant, Peugeot 406 1.8/2.0 (diesle też ma dobre), Renault Laguna I.
Przeglądnij inne tematy na tym forum (takich tematów jak Twój, jest tutaj w ...)
Polecam przeglądnąć dział przygotowany przez dzide "Przykładowe koszty utrzymania aut".
twecho
Początkujący

Auto: M

02 Paź 2016, 20:04

kamor napisał(a):-Czy kupić auto już z gazem, czy raczej zakładać samemu(ale czy to mi się opłaci jeśli, myślę tak za rok może sobie kupię coś już porządniejszego,a może i nie jak to nie będzie konieczne.)

Z tym budżetem wg mnie lepiej kupić już z gazem tylko trzeba zwrócić uwagę co to za instalacja (na jakich podzespołach).
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

02 Paź 2016, 20:06

kamor napisał(a):Vagenowskie w Skoda Octvia 1.6, bora, seat...
tutaj lepiej brać większe pojemności, bo stosunek osiągi-spalanie będzie korzystniejszy. Gazowalność i tak wybitna, także nie ma strachu.
Jak dla mnie lepiej kupić auto z LPG. Jeśli faktycznie zamierzasz jeździć autem rok, to instalacja po prostu Ci się nie zwróci. Lepiej celować w auta, które LPG mają ok 2-5 lat - jeśli będzie świeższa to można poddać pod wątpliwość kondycję auta, a jeśli dłużej, że silnik jest już dość zużyty. W tym przypadku instalacja się zwróciła i auto poszło dalej.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

02 Paź 2016, 20:48

No dobra, czyli lepiej szukać od razu z lpg, w takim razie lepiej z niemiec czy polski?
kamor
Nowicjusz

02 Paź 2016, 21:23

No zamierzam jeździć rok może 2 lata. To z poszukiwań aut w mojej okolicy tak znalazłem, czy jest tu coś czym się powinienem zainteresować?: [link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
kamor
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pogoń za najlepszymi czasami w symulatorze - Formuła E
    Dwaj kierowcy Audi: Daniel Abt i Lucas di Grassi, już 13 stycznia wystartują w trzeciej rundzie bieżącego sezonu Formuły E, która odbędzie się w Marakeszu, w Maroku. Jednak zanim zawodnicy staną na linii startu kolejnego ...

02 Paź 2016, 21:37

A te trasy to do Polski, czy w Holandii?
Jak do Polski to może korzystaj z Blablacar - bo samochód na takie trasy to lepiej mieć jakiś pewny.
tomekdk

03 Paź 2016, 15:09

1. Tylko że potrzebuję mieć auto i w Polsce i w Holandii więc blablacar odpada. To może tak, za jaką kwotę powinienem kupić auto żeby było "pewne"? Bo wielu znajomych ma auta do 10tyś i nie nażeka.
2. Dlaczego silnik 1.6 jest za mały na autostrady?
kamor
Nowicjusz

03 Paź 2016, 15:11

1.6 VW będzie wył i chlał morze benzyny przy 140 km/h.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Paź 2016, 16:24

kamor napisał(a):Dlaczego silnik 1.6 jest za mały na autostrady?
ja to zawsze tłumaczę tak - wyobraź sobie, że w biegu olimpijskim musisz wystawić swojego zawodnika do maratonu. Pozostało dwóch ostatnich zawodników do wyboru - karzeł (nie mam zamiaru nikomu ubliżać, także bez spiny) oraz długonogi... czarnoskóry :D facet. Powiedz, który z nich ma większe szanse na zwycięstwo?
Przekładając to na język motoryzacji - mniejsze silniki w autach kompaktowych/klasy średniej po prostu męczą się przy wyższych prędkościach, a co za tym idzie - komfort jazdy spada, hałas i spalanie rosną. Oczywiście, możesz kupić sobie 1.6, ale jakoś fajniej taki silnik poradzi sobie w aucie miejskim typu Clio czy Punto.
Jest też oczywiście kwestia przełożenia skrzyni biegów, ale nie che mi się wchodzić w szczegóły
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

03 Paź 2016, 16:29

W golfie 4 1.6 przy 100 km/h mamy już 2800 albo 3000 obrotów.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Paź 2016, 17:16

Ok, dzięki panowie za wytłumaczenie tego. Czyli od 1.8 w z wyż.
1 Więc, pozostaje dylemat czy lepiej z Polski czy z Niemiec.
2 No i czy szukać w ogóle jakiś konkretnych modeli( jeśli tak to bardzo proszę o jakieś propozycję)czy nie patrzeć na markę i auto na 1-2 lata i brać w ciemno?
kamor
Nowicjusz

03 Paź 2016, 18:50

mike - a jak postawisz do wyścigu Messiego i Shaquilla w obecnej formie, to kto wygra? ;)
Problem byłby wówczas, gdyby Messi ważył 120kg, i o to chodzi, że czasami może po prostu pary zabraknąć.
Gdyby taki silnik 1.6 100 koni wsadzić do czegoś, co waży 500kg ... to byśmy mieli rakietę.

Przy Twoim budżecie nie masz co kupować od handlarza, bo w tej cenie 2000-3000zł to zarobek dla niego i koszty sprowadzenia / przygotowania do sprzedaży, także na sam samochód zostaje jeszcze mniej.
Za ok. 2500 EUR mógłbyś upolować Mazdę 6, od jakiegoś prywatnego właściciela, rocznik 2003-2004, wtedy nawet jest szansa, że będzie w ciekawym stanie. Problem z rdzą jest, ale w Twoim przypadku chyba ważniejsze, żeby mechanicznie był sprawny. Trochę ofert jest:
[link do mobile.de wygasł]
tomekdk

03 Paź 2016, 19:11

Silnik dynamiczny, powyżej 1.6, instalacja LPG, do tego maksymalnie 4-5 letnia i cena 10 tysięcy złotych - nie masz zbyt dużych szans, żeby znaleźć taki zadbany egzemplarz (swego czasu przeglądałem rynek i samochody z LPG w cenie 10 tysięcy złotych stanowią jakieś 15% ogółu samochodów wystawionych do sprzedaży z silnikiem benzynowym, więc dodając dodatkowe parametry, tj. mocny silnik, zadbany egzemplarz i młoda instalacja, będzie to odsetek pewnie w granicach 5% albo i mniej, bo takie auta się sprzedaje wśród znajomych jak już.

Polecam się poważnie zastanowić nad sensem latania ciągłych tras 1200km samochodem za 10 tysięcy złotych. Oczywiście, nowy też się może zepsuć, ale jest o wiele mniejsze prawdopodobieństwo że padnie niż egzemplarz z najechanymi 300 tysiącami lub więcej, nie wiadomo jak serwisowany.

Ja bym proponował Ci wstrzymać się z zakupem samochodu tak na 3 miesiące. Pracując w Holandii to nie problem zarobić, więc poczekaj chwilę i kup wtedy jakiś egzemplarz za 20 tysięcy złotych w benzynie segmentu D co najmniej z silnikiem co 1.8, bez gazu. Będzie to egzemplarz około 10 letni z realnym przebiegiem 200 tysięcy lub nawet mniej, więc jeszcze całkiem sprawny i nie zużyty. Dołóż do niego z 3 tysiące, żeby wszystko było sprawne, pojeździj z miesiąc, dwa, jeśli auto nie będzie sprawiało problemów, to zamontuj instalację LPG dobrej jakości i ciesz się bezproblemową jazdą nawet na dłuższych trasach. :)
Petento
Początkujący

Auto: .

03 Paź 2016, 20:15

1. Nie mam zamiaru brać od Handlarza, tylko od wujka który w sumie jest Handlarzem, ale w Niemczech i nie jest taki bezduszny i raczej zrezygnuje z marży :)
2. Dodam że mój jedyny staż w prowadzeniu auta to kurs na prawo jazdy w Toyocie Yaris, więc nie wiem czy samochód za 20tyś zł to dobry wybór na pierwsze auto. Ewentualnie mogę do 15tysi dobić ale nie jestem pewien czy to konieczne, ponieważ masa znajomych jeździ 15latkami i starszymi trasy po 1000km+. Może też być tak że po pół roku auto sprzedam i wtedy zacznę się rozglądać za autami 20tyś+ na razie idę z zasadą im taniej tym lepiej.
3. Jeszcze oczywiście mam możliwość sprowadzić samochód z Holandii, ale tu raczej problem znaleźć coś z LPG bo podatki wyższe i opłacalność mniejsza więc musi auto jeździć żeby się opłacało co się równa duże przebiegi, ale zaś auta są tańsze.
kamor
Nowicjusz