Pierwsze auto, do 15 000

07 Sty 2012, 02:11

Witam
Szukam jakiegos samochodu, do 15 000 zł. Auto nie musi byc duze, od czasu do czasu ze znajomymi gdzies pojechac, ale glownie ja + 1 osoba.
Nie planuje nim dalekich podrozy, bardziej do jazdy po miescie.
Wiadomo - chcialbym, zeby byl ekonomiczny, nie palil za duzo. Nie zalezy mi na wielkich predkosciach, chociaz fajnie by bylo, jakby byl zrywny i mial dobre przyspieszenie ;).
Jakies pomysl?
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Przeszaf
Nowicjusz

07 Sty 2012, 11:41

Skoda Fabia 1.4 :)
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1

09 Sty 2012, 10:57

skode szczegolnie 60 konna mpi sobie odpuść , wcale mało nie pali ...

za 15 tyś kupisz a3 1.6 lub golfa iv

corolle , ibize , yarisa , a generalnie bardzo wiele samochodów wiec wazne jeszcze jaki styl preferujesz
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

09 Sty 2012, 20:25

Z podanych samochodow najbardziej, wizualnie, podoba mi sie Seat Ibiza. Poszukalem troche i zastanawiam sie jeszcze nad Oplem Astra. Jak myslicie, ktore auto lepiej sie powinno spisac?

EDIT
Interesuje mnie tylko hatchback. Kombi nie wchodzi w gre.
Przeszaf
Nowicjusz

09 Sty 2012, 22:53

najgorzej z podanych spisze się astra :)

ale jest najczęsciej tańsza , generalnie nie widze powodu kupowania przez ludzi opla astry ,,,
x50sr
Początkujący

09 Sty 2012, 23:17

x50sr
nie wiem skąd Ty takie głupoty bierzesz, że astra będzie najgorsza... ja nie widzie za to powodu kupowania przez ludzi Golfa...

Astra będzie o wiele lepszym wyborem od Golfa i A3 z prostego powodu, że będzie po prostu łatwiej znaleźć coś sensownego a w dodatku częsci do niego są o wiele tańsze
ogólnie Astra G jest najtańszym w użytkowaniu kompaktem z tego przedziału cenowego więc warto się nią zainteresować
Skoda Fabia jest od niej o klase większą przy tej samej cenie za rocznik
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Sty 2012, 23:38

pewnie dlatego ze jest najcięzsza z całej spółki ? pewnie dlatego że dopiero silniki 1.8 i 2.0 oferują przyspieszenie na poziomie golfa 1.6 ?

pewnie dlatego że częsci do golfa wcale nie są drozsze , bo pewnie dlatego ze najtanszy wahacz kosztuje 70 zł

pewnie tez ze względu na jakosć wykonania ? no i na pełen ocynk a3 i golfa ?
pewnie tez fakt że te auta za bardzo nie traca na wartosci ?

pewnie tez temu ze za 15 kafli masz a3 w ładnej skórze , z kompem , z climatronic'iem

pewnie dlatego że ma bardzo ciekawa game silników , oferują całkiem ciekawy wyglą zewnętrzny , ogromną ilosc zamienników , czesci uzywanych... nie wiem , chyba coś w tym jest że ludzie jednak wola brac skody , seaty , volkswageny czy audi od opla .

może to strach przed rdzą znaną z poprzednich modeli , nie wiem dlaczego tak jest , ale wiem że ludzią takie auto z grupy vag się spodoba , wiec im je polece bo wcale nie jest złe no i są zadowoleni , natomiast na ople ludzie lubia nażekać ,,,

bo pomijajac wszystko ale skrzynie f17 i f18 to taka pięta achillesowa , jedni maja z tym problem a inni nie ...

może też to spalanie oleju o którym tyle sie słyszy i norma jaka wystawił opel ?
ale to chyba problem małych pojemnosci ,,,

nie wiem ale jakos do mnie za ekonomia i zrywnoscia bardziej przemawia ibiza 1.4 o mocy 100 koni niz astra 1.8 czy 2.0 na szczescie asrta ma wiekszy bagaznik i wiecej miejsca , a ze autor ma zamiar jezdzic sam + ew 1 osoba , to dobrze sie składa , miejsca im nie braknie ....

ale powiem szczeże dlaczego odradziłem astre

DLA MNIE ASTRA II Z MAŁYM SILNIKIEM BENZYNOWYM JEST WARTA 10000ZŁ A NIE 15
A

NA PIERWSZE AUTO GDZIE OC DLA NASTOLATKA WYTNOSI 1700ZŁ LUB WIECEJ ZA SILNIK 1.8 NIE JEST NAJLEPSZYM WYBOREM

i to chyba racja jest...

bo nie wiem jaka wersje z jaką mielibyśmy porównać , generalnie volkswagen i audi zdajac sie byc wyzej od astry jako półka :) nie mam zamiaru nikogo obrażac , ale niech mi ktos udowodni dlaczego astra II jest lepszym autem od audi a3 i golfa które są drogie bo czesci do nich są masakrycznie tanie i na przemian wymienne z np jeszcze skoda octavia ,,, generalnie do nich czesci przez najblizsze 30 lat nie zabraknie a co dopiero zamienników ,,, z czegoś rodzi się cena ,,,
x50sr
Początkujący

10 Sty 2012, 00:04

tylko pominąłeś jedną z podstawowych rzeczy
Astra G będzie średnio 2-3 lata młodsza od Golfa IV (4-5 w przypadku A3) i z reguły w lepszym stanie, dobrze wiemy, że auta VW są ubóstwiane przez Polaków i widać jaki jest stan większośći z nich
ceny części - rozmawiamy o markowych zamiennikach lub oryginalnych z ASO, a tu ma przewagę Opel, bo jeśli ktoś woli kupić jakieś chińskie częsci, które zaraz się rozlecą to jego sprawa
co do osiągów to Golf ma 0,6s przewagi w przyśpieszeniu dla silników 1,6 16V/~100KM i różnica w spalaniu to max 0,1l na korzyść Opla (dane z autocentrum, a nie techniczne wg producenta)
jakoś nie wierze aby to 0,6s decydowało o tym aby kupić starszy samochód

z ocynkiem masz racje ale nic on nie da jak kupimy po stłuczce, a takich jak wiemy jest mnóstwo u nas ;)

odnośnie wyglądu nie ma co się rozwodzić, bo to kwestia gustu i pewnie to on będzie największym powodem wybrania danego auta i sam z tych podanych wybrałbym... Seata Leona - przynajmniej nie oklepany tak jak ta dwójka, a ta sama technika i jest tańszy w zakupie :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Sty 2012, 00:15

nie no ja osobiscie przyzaje wprost że mam jakis problem do astry ,,,

a co do przyspieszenia golfa w 1.6 szczegolnie w wersji 8 zaworowej , mozesz się zdzwic

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

osobiscie widzialem jak wersja 1.6 8v ( ta niby słabsza ) robi 1.8 125 konnego :)

ten silnik 1.6 8v to zagadka , zdazaja sie wersje ori z kolektorem 4-2-1 wydechowym oczywiscie , oraz ssącym o zmiennej długosci , co sprawia że silnik 8 zaworowy pieknie wkreca się na 7000 obrotów

i przy masie 1060kg 100 konny silnik o przepieknym przebiegu momentu obrotowego i mocy oraz faktu ze na 2 biegu robi około 100 kilometrów na godzine , roznosi konkurencje

aczkolwiek z ekonomią bywa słabo ,,,
x50sr
Początkujący

10 Sty 2012, 00:32

pozostańmy przy tym, że ja polecam Astre, Ty Golfa chodź dla mnie to nie jest złe auto ale za bardzo mi się już przejadło i Ci wszyscy młodzi gniewni w tych golfikach :|

dużo też zależy od samego kierowcy w kwesti przyśpieszeń (zmiana biegów itd.)
ja swoim Hultajem 1,3/83KM zrobiłem BMW e30 325i na torze, bo na prostej lini nie miałbym szans, wiadomo :lol:
na dwójce wycisnąłem swoim dokładnie 94km/h (dla sprawdzenia :evil: ), potem odcięcie, więc to nie takie zmiażdżenie jeśli chodzi o golfa ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Sty 2012, 20:44

Prawdopodobnie zdecyduje sie na Audi A3 z roku ~2000.
Jaki bylby najlepszy silnik do tego auta? W benzynie.
Przeszaf
Nowicjusz