Pierwsze auto do 15 tysięcy

12 Mar 2015, 20:56

Witam, przede mną ważna decyzja jaką jest zakup pierwszego auta :)
Od pewnego czasu śledzę przeróżne portale aukcyjne szukam informacji ale im więcej czytam i przeglądam tym większy kocioł mam w głowie. A że jestem totalnie zielony w temacie aut postanowiłem zaczerpnąć rady fachowców no i wujek google skierował mnie na to forum.
Przejdźmy do rzeczy. Poszukuję auta do 15 tysięcy więc bez fajerwerków, 4/5 drzwi, klimatyzacja, nie musi to być demon prędkości no i standardowo jak większość januszy pisze - musi być tanie w eksploatacji :) Raczej nie zamierzam nim jeździć codziennie, poruszam się dużo komunikacją miejską więc auto używane będzie sporadycznie - raz na 2-3 dni jakieś zakupy, wypad na weekend, ale i też takie żeby ze dwa razy w roku dowiozło mnie dalej za granicę.
No i w związku z tym mam parę pytań:
1. Czy w dzisiejszych czasach kręcenia liczników jest sens w ogóle zwracać uwagę na przebieg ?
2. Benzyna, diesel czy lpg ? Oczywiście wiadomo, że chciałbym aby auto było oszczędne i zastanawiam się nad diesel, lpg - > lepiej kupić auto z instalacją fabryczną a czy założyć samemu, a może kupić juz z gotową założoną przez poprzednika ?
3. Gdzie najlepiej szukać - komisy ? allegro ? wyjazd za zachodnią granicę ? może macie jakieś sprawdzone miejsca w Warszawie lub okolicach ?
4. Jesli chodzi o same auta to nie mam jakoś specjalnie sprecyzowanych: VW Bora, Golf, Opel Astra, Vectra, Fiat Grande Punto, Fiat Linea, Peugeot 307, Audi A3, Citroen C4...generalnie jestem otwarty na propozycje. Dajcie znać co wykreślić od razu z tej listy a co można dodać.
Pozdrawiam.
lukson1
Nowicjusz

Auto: nie mam

13 Mar 2015, 09:30

No dobra to może skrócę pytanie ;) w nawiązaniu do powyższego co z poniższych i w jakiej wersji silnika będzie najkorzystniejszą opcją pod ewentualne lpg ?
Opel Astra III
Fiat Linea
Fiat Grande Punto
VW Bora
Peugeot 307
Golf (4)

Chyba że inne propozycje to piszcie
lukson1
Nowicjusz

13 Mar 2015, 13:45

Ad. 1) Nie.
Ad.2) Zależy od tego jakie będą Twoje roczne przebiegi. Generalnie najprzyjaźniejszą dla kieszeni opcją jest w każdym przypadku benzyna + LPG, ale też nie każdy benzynowy silnik lubi gaz.
Ad.3) Z mojego doświadczenia - najlepiej szukać samochodu z udokumentowaną historią od prywatnych właścicieli, którzy nabyli auto w salonie albo sprowadzili je samodzielnie z zagranicy. Komisowe auta można oglądać wyłącznie wtedy, gdy ich cena jest dużo wyższa niż średnia rynkowa, bo sprowadzenie, opłacenie, zarejestrowanie auta swoje kosztuje, a handlarz musi jeszcze przecież zarobić.
Ad. 4) Podane przez Ciebie informacje sugerują, że auto będzie głównie użytkowane na trasie, będąc na Twoim miejscu szukałbym więc czegoś z segmentu D - Opel Vectra C, Hyundai Sonata, Honda Accord VI, Ford Mondeo mk3.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

14 Mar 2015, 12:36

ok dzięki za informacje :)
lukson1
Nowicjusz

18 Mar 2015, 16:56

Szukam nadal ... po drodze znalazłem taką skodę, forda i peugeota, jak myślicie czy są warte uwagi ?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
lukson1
Nowicjusz

18 Mar 2015, 22:32

Co to za porównanie..
Fabia z silnikiem który przejedzie 100k km męcząc się, paląc jak V8 i zdechnie. W dodatku za cholendarną cenę.
Focus mimo słabej wersji dużo lepszy, nawet porównania nie ma.
206 w cenie 307 to też beznadziejny pomysł. Choćby ze złota była..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Mar 2015, 00:41

To nie jest porównanie, podałem trzy auta na które się natknąłem w trakcie poszukiwań i chciałem usłyszeć co o nich sądzicie. Zdaje sobie sprawę, że jest rozbieżność w tym zestawieniu ale sam jeszcze do końca nie wiem na co się zdecydować. Podoba mi się z ford jednak zastanawiam się jak blacha w fordach, słyszałem różne opinie że lubi je rdza łapać, jak to jest z nimi i czy w ogóle jest wart takiej ceny ?
lukson1
Nowicjusz

19 Mar 2015, 16:17

Cena normalna jak za auto z tego rocznika, rdza łapie tylko ranty drzwi więc co to za problem.. Jak wyjdzie to tanio można zrobić, albo po prostu zabezpieczyć przed rdzą to i tyle.
Koniu
Forumowicz VIP

19 Mar 2015, 17:49

Dzięki za informację :) w takim razie zawężam swój wybór do fokusa 1,6 i jak jeden kolega wyżej zasugerował vectry c 1,8. Co z tego zestawienia jest teoretycznie tańsze w utrzymaniu (spalanie, części itd..) ? I co tak naprawdę lepiej wybrać w tym przedziale cenowym ?
lukson1
Nowicjusz

19 Mar 2015, 18:17

Wiadomo że Focus tańszy w utrzymaniu bo jest segment niżej. Ja bym wybrał Vectrę ze względu na segment co przekłada się nw komfort, wykończenie itd
Koniu
Forumowicz VIP