Ciekawe auto dla młodego do 11 tys

18 Mar 2015, 19:42

Witam wszystkich :)

Chciałbym Was się doradzić w sprawie kupna samochodu. Jestem młody tak więc auto powinno albo dobrze jeździć albo ładnie się prezentować. W miare wygodne bo jestem wysokim facetem. Rocznie pokonuje 20tys km, 90% trasa więc szukam LPG, diesle już przerabiałem i nigdy więcej. Auto nie musi być praktyczne i nie może być nudne :)

Coś nie bardzo drogiego w utrzymaniu, pojemność max 2.0. Najlepiej nie starszy niż 2000r.
Rejon dolnyśląsk ale bez problemu mogę pojechać te 500km po autko

Zawsze marzyło mi się BMW ale powyżej 2l + lpg co oglądam to zajechane przez młodych gniewnych... Cały czas poluje na Astre Bertone ale trochę mało ogłoszeń jest. Ewentualnie V40 1.9 T4... Co sądzicie o tych autach? Może coś innego doradzicie?

Wrzucam przykładowy link czegoś co mnie interesuje [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam
Wiercik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra Coupe
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

18 Mar 2015, 20:26

Hmm może:
Avensis I 2.0 + LPG
Accord VI 1.8 + LPG
SAAB 9-3 [link do oferty na Allegro wygasł] myślę ,że ze współgraniem z LPG nie powinno być problemów w SAABach, wystarczy dobra instalka. :ok:

Link przykładowy.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

18 Mar 2015, 20:47

dzięki za odpowiedź :)

tak więc avensis odpada, może i jest to bezawaryjny samochód ale jednocześnie bardzo brzydki.... Accord już troche lepiej ale też dużego szału nie robi. Za to SAAB no powiem Ci że mnie zaciekawiłeś tym samochodem :) problem w tym że to kolejny model którego jest mało ogłoszeń i to jeszcze z LPG :( Powiecie mi jak z cenami części jest w tych SAABach? i co powiecie na modele które wcześniej wymieniłem? A może ta bertona z mojego linku jest ok?

Pozdrawiam
Wiercik
Nowicjusz

18 Mar 2015, 21:08

- Peugeot 406 Coupe 2.0 16v
- BMW E46 318i, raczej na 320i nie masz co liczyć w tej cenie
- Bertone też ok
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

18 Mar 2015, 22:06

Może Ford Cougar? Tylko tutaj 2.5 bo dobrze znosi lpg.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Mar 2015, 22:09

ok Peugeot dopisany do listy poszukiwań ale to kolejne auto z małym wyborem, kurcze widzę że wszystkie auta jak narazie są pożądane :)

BMW e46... dwóch znajomych właśnie miało 318 i nie byli zadowoleni, często mieli jakieś usterki. Na 320 rzeczywiście nie ma szans, rozglądałem się też za e36 bo dla takiego auta mogę przymknąć oko co do rocznika no i pojemności :) ale też trzeba dużoooo czasu na znalezienie czegoś poświęcić....

#
Ford Cougar coś mi nie podchodzi w wyglądzie tego auta ale może ma fajne właściwości jezdne? w sumie nigdy nie miałem do czynienia z tym samochodem ani żaden z moich znajomych
Wiercik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smog w samochodzie - czy to możliwe?
    Wielu kierowców sądzi, że osoby poruszające się samochodem są w mniejszym stopniu narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń powietrza niż rowerzyści czy piesi. Tymczasem kierowcy nie mogą lekceważyć problemu smogu, ...

18 Mar 2015, 22:33

No chyba że prawdziwa torpeda
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

18 Mar 2015, 22:34

Cougar ma bardzo dobre własciwości jezdne, zbudowany na Mondeo Mk2. Szukaj tych od 8k, u nas ciężko coś znaleźć użytecznego.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Mar 2015, 22:44

najchętniej tym cougarem to bym się przejechał i ocenił, nie powiem coś mi w wyglądzie jego nie pasuje ale jeśli ma nadrobić jeżdzeniem to czemu nie 8)

a co do saxo to odpada, nie wątpie w to że jest żwawy ale zbyt mała puszka jak dla mnie :)
Wiercik
Nowicjusz

18 Mar 2015, 22:46

Nie kupuj tego co Ci się nie podoba.. :ok: A Mondeo St200? Za ok 9-10k są egzemplarze warte rozważenia.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Mar 2015, 22:47

Przewinęło się już Volvo, jednak zaproponuję inny model, mianowicie C70
Z innych równie ciekawych może MG ZS/ZT (chodzi mi o te większe, na bazie Rovera 45 i 75)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

18 Mar 2015, 23:02

więc tak:
Mondeo ST220 - kurcze pewnie to zapiernicza ale znowu ten sam problem - jego to praktycznie wcale nie ma w ogłoszeniach :no:

Volvo c70 - nawet nie miałem pojęcia o istnieniu tego samochodu a wygląda kozacko (podoba mi się na równi z bertone) i jeszcze w tym złotym kolorze... :) Tylko ktoś się orientuje jak wygląda dostęp do części, ogólny koszt eksploatacji takiego auta? np porównując do bertony?

MG zs/zt - kurcze a może jakieś ktoś ma dodatkowe info na temat tych modeli? bo to też w sumie egzotyka na naszym rynku, jak dostęp z częściami i czy tolerują LPG? bo też wpadają w oko :)

zaskakujecie mnie, nawet nie miałem pojęcia o tych autach :)
Wiercik
Nowicjusz

18 Mar 2015, 23:10

Wiercik napisał(a):MG zs/zt - kurcze a może jakieś ktoś ma dodatkowe info na temat tych modeli? bo to też w sumie egzotyka na naszym rynku, jak dostęp z częściami i czy tolerują LPG? bo też wpadają w oko

zaskakujecie mnie, nawet nie miałem pojęcia o tych autach

To ja Cię zaskoczę jeszcze bardziej:)
Nie jest to już wcale egzotyka. Części tanie, ogólnodostępne. Samochody rovera/mg są proste w serwisie i mało awaryjne.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

18 Mar 2015, 23:12

Nie ma problemu z częściami do C70 bo to mix "cywilnych" modeli (bodaj 850 i S40, nie pamiętam dokładnie). Poza tym auto bardzo trwałe, więc nie ma bólu. W razie czego są przecież sklepy internetowe, mamy przecież XXIw :ok:
MG bazuje na Roverze, ten z kolei na Hondzie (ZT ma sporo wspólnego z BMW e46). Kirin88 ma dużą wiedzę na temat tej marki, więc w razie czego wal do niego :mrgreen:
Nie czuję gdy rymuję :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

18 Mar 2015, 23:28

ok czyli mniej więcej już wiadomo na co patrzeć, byłem ograniczony tylko do bertony i to jest mój nadal nr1 na liście życzeń ale przynajmniej podaliście mi kilka równie ciekawych aut :) Teraz mam szerszy zakres poszukiwań. Szkoda że tych mg też mało jest bo zacnie wyglądają i mają w miare świeże roczniki w porównaniu do reszty :P

Jeszcze jakby ktoś miał propozycje jakieś to proszę podawać bo tu człowiek dowiaduje się o modelach z jakimi nie miał wogóle styczności....

I jeszcze jakby ktoś ocenił bertone z pierwszego linku byłbym wdzięczny bo po zdjęciach to ja słabo oceniam a weekend się zbliża i można by się przejechać w razie czego

Pozdrawiam
Wiercik
Nowicjusz