REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Ostatnie, co powinno Cię interesować w przypadku nastoletniego auta, to grubość lakieru czy porysowane felgi w powyższych przypadkach liczy się przede wszystkim stan silników (doprowadzenie ich do ładu będzie kosztować) oraz układów jezdnych.
Według mnie oba cenowo są takie sobie,u nas w kraju ciężko takie kupić w tych pieniądzach w spoko stanie a co dopiero za granicą poza tym dużo się mówi żeby unikać wszelakich handlarzy m.in. z Radomia.
Jak masz kogoś kumatego kto choć trochę ogarnia temat takich "turbawek" niech pojedzie z Tobą i oceni własnie stan techniczny.
Z tej trójcy wybrałbym A3, a potem Astrę H, Leon niby ok ale to stare 20 letnie auto i mając 16 tys nie wiem czy bym się w to pchał a jak już to w jakąś Octavię, A3 coś tańszego za ok 10 tys. Bo problem jest taki że wrzucasz do jednego wora Leona z lat 90, na bazie A3 I czy tam Golfa IV a potem A3 II generacji - kompletnie inna motoryzacja.
Jakie robisz przebiegi? bo może warto poszukać A3 8P 1,9 tdi?
marceli96 napisał(a):Te wymienione przeze mnie samochody biorę pod uwagę ze względu na walory wizualne. Słyszałem od znajomych, że silnik 1.8T uchodzi za "nieśmiertelny" co było dodatkowym powodem dlaczego jest to mój pierwszy wybór w tym momencie. Jeżeli chodzi o "wnętrzności" tych samochodów to jestem tutaj zielony. Czemu nie pchałbyś się w Leona? Duża szansa, że będzie co chwilę u mechanika? Celowałbyś raczej w rocznik 2005+?
demirbiras napisał(a):może jakaś Ibiza z prostym 1,9 tdi? za 16 tys to kupisz 2007 rok, co prawda generacja III
A może takie A3?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trzy drzwi wchodzą w grę? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 7a1f60dd02 2.0 FSI ma 6 biegów, przy 120km/h powinno być w miarę cicho i dużo nie spali. LPG przy takich przebiegach raczej się nie opłaci (droga instalacja do wtrysku bezpośredniego).
2.0 TSI to jest dziadostwo, od problemów z nagarem, po wadliwe wałki rozrządu i problemy ze spalaniem oleju - cieniutkie pierścienie. Do tego wysokie koszty napraw. Ja bym poszedł w starą dobrą motoryzację, czyli 1.8T który też już może brać olej, ale w przypadku tego silnika warto jeszcze remont zrobić. Jednostka kultowa. W sumie obojętnie w jakiej budzie to kupisz, czy to będzie Audi, czy VW. Ps. nie łudziłbym się, że silnik 15-sto letni z przelotem ok. 300 tys. Nie będzie brać oleju. Czy generalnie, że nie będzie mieć nic do roboty. Tylko kwestia tego, że taki silnik warto robić. Gównianego 2.0 nie warto, bo to z góry silnik zaprojektowany na zysk dla producenta. Co do lakieru, to nie bój się szpachli. Jeśli masz znajomego lakiernika, to może będzie mieć miernik który pokazuje, czy blacha ma jeszcze ocynk. Ja wolę mieć auto ze szpachlą i po 3 lakierowaniach danego elementu, ale żeby ten ocynk jeszcze był. Wtedy Ci nie zgnije. A tak to zdrapią ocynk, zrobią lakier cienko "pod miernik" i wyjdzie koło 150 mikronów, klient myśli że oryginał a później zaczyna gnić.
Ibiza FR, A4 B5/ B6, A6 c5, Passat B5marceli96 napisał(a):Jeżeli chodzi o 1.8T i mój budżet to jaki jest wybór? Audi A3, Seat Leon I, Golf IV, Skoda Octavia, co jeszcze?
marceli96, to przy takim wzroście szukasz ciasnych pudełek typu Leon I ? Ja bym poszedł w kierunku np Passata B6 też z 2,0 fsi lub 1,9 tdi ewentualnie. a jeśli chodzi o 1,8T to może A4 B6...bardziej chyba przy Twoim wzroście A6 C5. może też takie coś? zamiast turbo - silnik 2,4? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... llery-open
hipokryzja aż się wylewa z twoich wypowiedzi...demirbiras napisał(a):Ibiza z prostym 1,9 tdi? za 16 tys to kupisz 2007 rok, co prawda generacja III też stara, ale prosty diesel
a więc szukaj trzydrzwiowychmarceli96 napisał(a):Poza tym mam 194cm wzrostu