Pierwsze auto do 30 000zł

31 Maj 2016, 17:46

Hej!

Mam proste ale bardzo trudne pytanie. Szukam mojego pierwszego auta. Nie rozwijając się jak papier toaletowy, oto co mnie interesuje:
- centralny zamek
- wielofunkcyjna kierownica
- elektryczne lusterka
- fajnie gdyby miał wbudowany GPS ale wiem, że w tej cenie to jedynie marzenie,
- gniazdo USB
- autko dość duże w środku, przestronne tak żeby nikt się nie cisnął
- 4/5 drzwiowe
- benzyna/benzyna+lpg
- silnik na tyle dynamiczny żeby na trasie móc jechać czasami też lewym pasem ruchu ;)
- mało awaryjne, a jeśli już naprawy to przynajmniej aby nie pożarły nie wynosiła 2 minimalnych krajowych ;)
- manual
- komputer pokładowy

Co do preferencji marek nie mam ogółem większych zastrzeżeń natomiast najbardziej patrzę na Honda, Chevrolet, Opel, Seat.

Co do rzeczy, których nie chciałbym aby auto miało/robiło:
- bez mydelniczkowego wyglądu [jedna duża kulka :)]
- nie kombi, coś w stylu hatchback/sedan
- fajnie gdyby w kabinie kierowcy na trasie jadąc 100km/h było słychać muzykę, a nie zawodzenie silnika :)

Wiem, że wymagania wysokie, a budżet niski ale może z własnego doświadczenia podzielicie swoimi przemyśleniami. Proszę o rady co z mojej listy wywalić, co zamienić, a co ewentualnie dodać. Poza moimi upatrzonymi markami proszę napiszcie też swoje pomysły, na co zwracać uwagę przy niektórych egzemplarzach etc.

Jestem pewien, że jako świetni kierowcy i wielbiciele aut będziecie w stanie mi coś doradzić :)

EDIT: Co do aut, które już oglądaliśmy w internecie i które nam się podobają: Chevrolet Cruze, Opel Insignia, ew. Seat Ibiza IV.
Nerimas
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 2016
Auto: Nie mam

31 Maj 2016, 18:31

Wg mnie Ibiza to taka mydelniczka - auto segmentu B.
Jak trafiła się Insignia w typach to może Renault Laguna III albo Citroen C5?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na nocne przymrozki i oblodzenia na drogach
    Trwa pełnia jesieni. Panujące warunki atmosferyczne często okazują się prawdziwym wyzwaniem dla kierowców. Nowym elementem jesiennej aury są nocne przymrozki, oznaczające kolejne zagrożenia na drogach. Oblodzona nawierzchniaSymptomy ...