Pierwsze auto do 3000zł

11 Lut 2012, 18:18

Witam

Niedługo będę robił prawko i mam do was kika pytań. Ostatnio sporo zastanawiałem się nad lanosem 1.5 8v jednak na same auto mam do wydania max. 3000 zł i nie wiem czy za te pieniądze można kupić coś dobrego. Ile mniej więcej wyniosłoby mnie ubezpieczenie oc przy tej pojemności silnika? Zależy mi na tym aby auto miało dobre zabezpieczenie antykorozyjne bo będzie stało na dworze, wspomaganie kierownicy, centralny zamek i trochę elektryki ale nie koniecznie. Jakie inne auta moglibyście polecić w tych pieniądzach (fajnie jakby nie byly to kanciaki typu uno,cc).
lobby
Nowicjusz

11 Lut 2012, 18:40

No OC poszło do góry więc teraz za takiego Lanosa zabulisz z 1800-2000zl spokojnie a podejrzewam że zarejestrujesz na siebie jako osoba bez zniżek.
Lanosa w tych pieniądzach dostaniesz ale do poprawek napewno będzie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Lut 2012, 19:28

Auto będzie na mnie zarejestrowane więc szukam czegoś taniego w utrzymaniu, zastanawiałem się też nad punto I 1.2 (ile mniej więcej kosztowało by oc i czy drogie są naprawy tego auta?)
lobby
Nowicjusz

11 Lut 2012, 20:14

Ja mam jeszcze jedna propozycję...Może golf II,wiem że auto leciwe,ale może być naprawdę fajną bazą modów,prosta konstrukcja do tego trwała ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

11 Lut 2012, 21:07

Golfik II trochę za stary i kanciasty a pozatym nie wiem czy jest w ocynku, jedni piszą że tak inni że nie. Zależy mi na aucie nie dużym najlepiej 5-cio drzwiowym i żeby były jak najniższe koszty utrzymania, naprawy i w miarę mało palił maxymalnie 10 litrów gazu.
lobby
Nowicjusz

12 Lut 2012, 09:33

Ja bym brał Punto,koszt OC wyniesie Cie około 1000-1200zł (mówie tak na oko).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Lut 2012, 11:15

Do tej pory moim faworytem był lanos, ale te koszty oc to nie dla mnie. Jak tam z awaryjnością punto 1.2, ile pali gazu i czy drogie są koszty napraw, części itp.
lobby
Nowicjusz

12 Lut 2012, 11:50

W punto sie nie pchaj, osobiście wolałbym już Matiza, kolega pod innym postem wymienił wady punto, matiz co prawda mały ale jako 1 auto da rade.
Wszyscy wiedzą że zbiegają się laski,gdy widzą śmigło na rancie maski.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GKW
Prawo jazdy: 06 05 2011
Auto: Toledo III

12 Lut 2012, 12:08

Ja bym brał Punto bo znam to auto i wiem czego sie można spodziewać po nim.
Części są tanie jak barszcz (wkońcu jak do Fiata),łatwo dostępne.
Spalanie takiego 1.2 przy spokojnej nodze to 7-8l pb/100km.
Co do awaryjności to tak:
-szybko siadające tylne zawieszenie
-pękająca obudowa alternatora (od wilgoci)
-przymarzające uszczelki drzwi (ale nie tylko w Puncie)
-wycieki oleju ze skrzyni lub silnika (zazwyczaj wina jakiejś uszczelki)

Plusy to:
-blacha ocynkowana więc nie gnije (oprócz tylnej klapy ktora nie była ocynkowana)
-tani i łatwy w naprawie
-ekonomiczny
-sporo miejsca w środku jak na swoją klase no i pojemny bagażnik
Barol
Awatar użytkownika

14 Lut 2012, 00:33

A może poloneza plusa 1.4 z silnikiem rovera za 3000 zł kupisz spokojnie
tom16
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: polonez 1.6 gsi 84km

14 Lut 2012, 10:00

No niewiem czy kupi,1.4 w Polonezie to rzadkość a te które są do sprzedania zazwyczaj bywają już zmęczone życiem.

A może tak Peugeot?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

14 Lut 2012, 11:29

No taka 306 też dobra a ja dorzuce jeszcze Fiata Siene.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

14 Lut 2012, 13:55

@Barol siena 1.6 odpada bo za oc płaciłbym pewnie jeszcze więcej niż za lonosa 1.5

@TFSI 306 kanciak ale na pierwsze auto ujdzie, czy wysokie są koszty napraw, czy często się psuje, ile mniej więcej pali i ile mniej więcej wyniosłoby mnie oc przy tym silniku?

Poldek o ile się nie myle to nie miał ocynku.
lobby
Nowicjusz

14 Lut 2012, 23:14

tutaj się nie zgodze z kolegą S3AT, punto I miał mój ojciec, więc zaraz po zrobieniu prawka nim jeździłam silnik 1.2 dodatkowo w gazie, więc tania jazda i dobrze mi się nim poruszało. Kupiłam sobie swoje Tico, nie było źle choć nie przeżyło bliskiego spotkania z drzewem ( na szczęście ja przeżyłam) później miałam zamiar kupić właśnie Matiza i przez pewien czas użytkowałam go, gdyż moja chrzestna takowy posiada, a ja chcialam sprawdzić jak się jeździ i użytkuje go. Strasznie awaryje auto, bardzo niedopracowane ( i to nie moje zdanie a dwóch mechaników) to po prostu to samo co Tico tylko inne opakowanie.
Teraz nie posiadam swojego samochodu, jeźdzę czasem samochodem ojca. Puntem II z 2004 roku ( wersja po liftingu) i przyznaję, że Punta dobrze się sprawują.
Jeśli chodzi o koszty części to do Daewoo są one bardzo małe, do Fiata niewiele większe w zasadzie.
Ostatnio edytowany przez nelly88nelly, 14 Lut 2012, 23:22, edytowano w sumie 1 raz
nelly88nelly
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

14 Lut 2012, 23:17

Punto z silnikiem 1.2 paliło nam ok. 7l w mieście, a 6 w trasie.
nelly88nelly
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice