Pierwsze auto do ~35 tyś.

19 Kwi 2013, 15:02

Jako nowy użytkownik witam wszystkich.
Moja sytuacja wygląda tak. Mam 30 lat, kawaler (pewnie jeszcze jakiś czas tak zostanie), prawko od 1999r, wujek w Niemczech. Rocznie będę robił jakieś 20tyś przebiegu. Nie zdecydowałem się, czy chcę diesla, czy benzyniaka. Jedni polecają diesel inni nie, więc jestem rozdwojony :? Auto ma mieć 5 drzwi.
Już jakiś czas przeglądam ogłoszenia w sieci i myślałem nad:
- Mazdą 3 lub 6
- BMW 318 / 320 (drogie w utrzymaniu, ale podobają mi się)
- Audi A3
- Jaguar X-Type (super wnętrze, choć spalanie chyba znaczne)
- Saab 95 ()
Skłaniam się trochę bardziej ku skrzyni automatycznej, lecz niestety nigdy nie miałem okazji wypróbować takowej. Jeśli jednak manualna, to 6 biegów byłoby wskazane (obecnie jeżdżę Renault Scenic 1.6 i przy 100km/h czasem dobrze byłoby już wrzucić 6-kę, ale niestety nie ma takiego biegu, choć skala prędkości kończy się dopiero na 260km/h :roll:). Wskazany szyberdach. Chciałbym, by wnętrze było ładne. Auto nie może się też rozpędzać ślamazarnie.

A może na pierwszy samochód nie wydawać aż tyle?

Doradzicie coś?
Z góry dziękuję,
Jacek
JackK
Nowicjusz

Auto: ---

28 Kwi 2013, 21:13

Co myślicie o tych?
[link do mobile.de wygasł]
[link do mobile.de wygasł]
JackK
Nowicjusz

28 Kwi 2013, 22:33

straszny rozstrzał :) mazda 3 i jag x-type ;)
może honda civic 1.8 vtec? jako benzyna ;)
trwałe, i nieźle wygląda
a jeśli bardziej wygodnie to może saab 9-3 1.9 TiD - 150 koni?
lub alfa 159 1.9 jtd lub 2.4 jtd
ferrari123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 05 1971
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: VW
Silnik: 1.8 TFSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

28 Kwi 2013, 23:22

BMW drogie w utrzymaniu? Kto Ci tak powiedział? To jest stara śpiewka - totalny mit...
Domyślam się że za tą kwotę chodzi o bmw 3 E90, czyli koło 2005r. To tu masz realne spalanie tego samochodu. http://www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/seria-3/e90-91-92-93/ Dla porównania to chyba Twój scenic http://www.autocentrum.pl/spalanie/renault/scenic/ii/ Czyli bmw 3 w benzynie z silnikiem 1.8 jest bardziej ekonomiczne niż scenic 1.6. NIE MÓWIĄC JUŻ O DIESLACH KTÓRE w nowych bmw są przeprześwietnymi silnikami i "palą jak fiat panda". I oczywiście BMW to jedne z najmniej awaryjnych marek na świecie. Dla przybliżenia - http://moto.onet.pl/359744,14146477,1,zdjecie.html?node=27 Akurat wczoraj przeglądałem na onecie. Zwróc uwagę ile jest BM'ek. Są ekonomiczne, bardzo bezpieczne (bardzo wysoko w ncap), bardzo trwałe, świetnie wykończone i wyposażone, bardzo dynamiczne, rewelacyjnie się prowadzą i mają właściwy napęd. A może bmw 5? Z 3 polecałbym Ci silniczek 320d 177 KM, znajdziesz go tam. Jeśli chodzi o 5 - E60.
To polecałbym Ci 530d np. 235 KM. A tu raporty E60 http://www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/seria-5/e60/ Nie słuchaj bajek, przez te mity stracić możesz tylko Ty. Zwłaszcza że miałbyś świetną możliwość taniego ściągnięcia dobrej BMW z niemiec. Patrz po prostu na fakty. A najlepiej żebyś się przejechał takim BMW, szybko się do nich przekonasz. Polecałbym Ci diesla.
Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

28 Kwi 2013, 23:36

BMW sa drogie w utrzymaniu, ale koszty paliwa maja akurat w tym przypadku niewiele do rzeczy.
Ale wiekszosc modeli ktore podales rowniez beda drogie w utrzymaniu. Kwota z tematu troche nie wspolgra z rynkiem na trojki - za 35 tys. nie kupisz porzadnego E90, a na pewno nie wydalbym tyle na tak stara konstrukcje jak E46.

Ja osobiscie szukalbym mazdy 3 w sedanie, ale to chyba najmniej "ekstrawagancki" samochod z Twojej listy wiec nie wiem czy bedzie Ci odpowiadac. Rowniez polece alfe 159
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

28 Kwi 2013, 23:59

Yankee napisał(a):BMW sa drogie w utrzymaniu, ale koszty paliwa maja akurat w tym przypadku niewiele do rzeczy.
Ale wiekszosc modeli ktore podales rowniez beda drogie w utrzymaniu. Kwota z tematu troche nie wspolgra z rynkiem na trojki - za 35 tys. nie kupisz porzadnego E90, a na pewno nie wydalbym tyle na tak stara konstrukcje jak E46.

A jak BMW jest drogie w utrzymaniu? Tak się składa że mam spory kontakt z BMW i chyba nikt nie narzekał na ich utrzymanie, tylko typ z e36 m40b16 - 1.6. Za to narzekali na laguny, saaby 93 i volvo... Jestem bardzo ciekawy na jakiej podstawie tak mówisz. Miałeś bmw i się zraziłeś?
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Renault Twizy w Łazienkach Królewskich
    Renault Twizy zostało zaprezentowane przy hipodromie w Łazienkach Królewskich, w czasie finałów zawodów jeździeckich w skokach przez przeszkody. Twizy daje początek nowej epoce pojazdów elektrycznych, ...

02 Maj 2013, 08:51

Też mi się zdawało, iż utrzymanie BMW jest dość drogie. Części podobno nie są tanie :(

A jak jest w przypadku Audi?
Co myślicie o tym? [link do AutoScout24 wygasł]
Podoba mi się, bo to 6-cio biegowy automat z szyberdachem i niezbyt ciemnym wnętrzem.

Pytanie na boku... Wiecie może, gdzie można sprawdzić, ile dany samochód kosztował wtedy, gdy był wyprodukowany? Chodzi mi o to np. Audi; ile kosztowało nowe w 2005 roku?
Ostatnio edytowany przez JackK, 02 Maj 2013, 14:22, edytowano w sumie 1 raz
JackK
Nowicjusz

02 Maj 2013, 10:50

Każdy samochód po jakimś czasie staje się drogi w utrzymaniu dla właściciela,to normalna sprawa. Wszystkie z tych starszych roczników to skarbonki i nie ma się co oszukiwać. Poza tym proponuję Audi a3- dla kawalera i nie tylko to bardzo fajny samochód,mało awaryjny i ładnie się prezentuje.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3