Pierwsze auto do 5/6tys

16 Lis 2019, 20:57

Cześć! Przymierzam się do zakupu pierwszego auta, problem w tym, że kompletnie nie mam pojęcia o samochodach :(. Prawo jazdy posiadam, niestety po zdaniu egzaminu miałam zaledwie kilka okazji, żeby pojeździć. Z kupnem bardzo mi się nie śpieszy (chociaż do ok 6-12 miesięcy chciałabym się wyrobić :D), zależy mi bardziej na zorientowaniu się w temacie.
Mam kilka pytań:
1.Na co zwracać uwagę w ogłoszeniach? (jaki silnik - myślałam nad 1-1,6, jaka moc, czy zwracać uwagę na przebieg - słyszałam różne opinie)
2.Czemu się przyjrzeć podczas oglądania auta u sprzedawcy?
3. Jak w temacie - szukam jakiegoś zwinnego, niewielkiego autka do 5/6tys. Będzie mi służyć głównie do poruszania się po mieście, kilka razy do roku dłuższe trasy. Myślałam nad: toyota yaris, opel astra/corsa, skoda fabia, nissan micra K12. Może polecicie również jakieś inne modele?

Dodam, że zależy mi również na małej awaryjności auta oraz, aby części były łatwo dostępne i nie kosztowały majątku. Słyszałam że pod tym względem wygrywają toyoty, jak to wygląda u nissana lub skody?
ancia
Obserwowany

17 Lis 2019, 12:17

ancia napisał(a):jaki silnik - myślałam nad 1-1,6, jaka moc, czy zwracać uwagę na przebieg - słyszałam różne opinie

Silnik zależy od danego modelu,jedne są lepsze,inne gorsze. Przebieg przy tym budżecie to sprawa drugorzędna,ważniejszy jest stan.

ancia napisał(a):Czemu się przyjrzeć podczas oglądania auta u sprzedawcy?

W zasadzie to musisz patrzeć na wszystko ale jeśli nie znasz się zbytnio na autach to wez ze sobą osobę która choć trochę ogarnia temat albo podjedz na stację diagnostyczną.

ancia napisał(a):Myślałam nad: toyota yaris

Przy tym budżecie będzie to najlepsza opcja i na pewno będzie najoszczędniejsze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012