Pierwsze auto do 5 tys.

12 Lut 2015, 22:24

Bierz Lanosa, 1.5 8v z LPG i ogień. Jak coś się popsuje to taśma, młotek i WD40 i będzie śmigal. A tak na poważnie, szukaj albo Lanosa albo Nubiry. Jak poprzegladasz tematy w stylu auto do 4-5 tys to już wiele razy pisaliśmy dlaczego warto kupić właśnie Daewoo. Dla przykładu, znajomy kupił za 1500 zł Lanosa z LPG, włożył na stary uwaga, 60 zł i jeździ juz ponad rok. A jak nie Daewoo to Punto. Albo Bravo.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

12 Lut 2015, 22:28

Civic IV 1.4 :)
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

12 Lut 2015, 22:32

Z tym Civiciem to ja bym uważał, bo o ile sama konstrukcja fajna to znaleźć coś zadbanego graniczy z cudem. Wiem z autopsji, bo ten sam znajomy co jeździ Lanosem tez początkowo napalil się na IV gen. Praktycznie każdy z obejrzanych był zajezdzony i przerdzewialy. A zadbane zaczynają chodzić drożej niż V gen.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

12 Lut 2015, 22:37

Tylko po co mieć auto, które pali 10l jak można kupić o wiele lepsze, palące 7l? :shock: Gotówkę zaoszczędzoną w ten sposób na paliwie odkładasz na nowe auto. To, ile jej zostanie zależy od tego, jakie robisz przebiegi.
Niemiaszkowa technologia ma to do siebie, ze jest prosta jak cep, nie sypie się i jest tania w naprawach, ale co z tego skoro wali po kieszeni spalaniem? I jeszcze przepłacasz za auta w mocno średnim stanie (to już charakterystyka polskiego rynku). A specjalne szukanie i "czekanie na okazję"? Po co? Uzasadnienia ekonomicznego tutaj nie ma
Z Japonią jest trochę inaczej. Wszyscy narzekają, że drogie części ( co jest nieprawdą ), że są kiepsko wykonane (nieprawda) no i wielki lament jak trzeba te części (bardzo rzadko niezbędne) kupić, bo są słabo dostępne (bzdura nr 3 ). Opinie godne szwagra Wieśka :roll:
Prawda jest taka, że te auta zjadają niemieckie konstrukcje na śniadanie. Nie dość, że zapominasz słowa "mechanik", to na stacji benzynowej jesteś... no bardzo rzadko. Nie ma róży bez kolców, bo jdm są znane z tego, że lubią podgnić i brać olej, ale które auto za ~5k jest wolne od tych przypadłości :?: Porównaj sobie raporty spalania Corolki e10 1.4, Corsy 1.4 i Golfa 1.8 czy nawet 1.6 (wersje porównywalne pod względem mocy)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

12 Lut 2015, 22:39

Civica to ja bym chcial, ale dopiero 8 :D, to dobiero autko, moje marzenie :D. a co do 6.. za duzo kolegow chcialo juz kupic, jest to auto tak zajechane i wyuzywane, ze wg mnie to raczej bedzie dojazdowa taczka :p. A ogolnie sadzisz ze warto inwestowac w Lanosa? Bo pamietam dluuugi okres, jak kazdy sobie robil niezla polewke z lanosow i "wiesniakow" za kolkiem.

Ale co ogolnie za taka kase mozna japonskiego ciekawego dostac? Corolla raczej nie, yaris nie koniecznie dla mnie, o honde tez trudno. Mazda w sumie zawsze byla moja ulubiona marka, ale chyba za tyle kasy to nie bardzo ?
Frakzz
Nowicjusz

Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 16V 101KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

12 Lut 2015, 22:47

Bo pamietam dluuugi okres, jak kazdy sobie robil niezla polewke z lanosow i "wiesniakow" za kolkiem.

Bo to tanie auta i chłopaki na wsiach kupowały i jeździły na dyskoteki.
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automatyczne światła z czujnikiem zmierzchu
    Automatyczne włączanie świateł to prosty system, działający w oparciu o mierzący natężenie światła czujnik zmierzchu. Dzięki niemu światła mijania są automatycznie uruchamiane w momencie gdy zapada zmrok lub auto wjedzie ...
    Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale 1963 rok
    Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale miała silnik z dwoma wałkami rozrządu o pojemności 1600 cm3 - wersji samochodu o tej samej nazwie - Giulietty, zaprojektowanej przez Franco Scaglione dla firmy Bertone na nadwoziu z krótkim ...

12 Lut 2015, 23:03

Kusza napisał(a):
Bo pamietam dluuugi okres, jak kazdy sobie robil niezla polewke z lanosow i "wiesniakow" za kolkiem.

Bo to tanie auta i chłopaki na wsiach kupowały i jeździły na dyskoteki.

Akurat mimo, że sam mam lanosa to lanosy mi kojarzą się ze starszym panem który niekoniecznie ogarnia co się wokół niego dzieje, a nie z wieśniakami. Ostatnio zalałem zbiornik LPG za 71 zł i przejechałem ponad 300 km, większość miasto. Od zakupu czyli od 5 lat poza filtrami, płynami, rozrządem, zawieszeniem i hamulcami nic z mechaniki nie było robione. Także jeśli ktoś szuka taniego autka to polecam lanosa.
gotlek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 1991
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Suzuki GS500
Silnik: 0.5 46KM
Typ: Inny
Rok produkcji: 2001

12 Lut 2015, 23:44

Frakzz napisał(a):Ale co ogolnie za taka kase mozna japonskiego ciekawego dostac? Corolla raczej nie, yaris nie koniecznie dla mnie, o honde tez trudno. Mazda w sumie zawsze byla moja ulubiona marka, ale chyba za tyle kasy to nie bardzo
no i znów wydziwiasz...
O Yarisie w tym budżecie zapomnij
O Civa VI nie po młodym gniewnym w zasadzie nie ma co liczyć (chyba że sedan lub hatch 5d).
Mazdę spokojnie kupisz, będzie to 323 z pierwszej połowy lat 90-tych
Na Subaru nie ma co liczyć, poza tym dużo palą
Można rozejrzeć się za Mitsu Colt, od wielkiego dzwonu Carisma
Daihatsu produkuje porządne produkty samochodopodobne (wielkość), kiepska dostępność aut
Nissan jak najbardziej. Jeśli nie pognite to Sunny/Almera. Nawet z dieslem 2.0, ale będą miały kosmiczne przebiegi na blacie
Mój faworyt, czyli Corolla e10/11. Może czasami gnić, ale dość łatwo o zadbany egzemplarz od dziadka. Jeśli ma Cię coś przekonać do "nudnej" i dziadkowatej Corolli to chyba to, że e11 latała w rajdach i to ze sporymi sukcesami :naughty: z tego co kojarzę jakiś silnik jest olejowy, ale nie jestem pewien
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

13 Lut 2015, 08:39

Szkoda że kupujesz dopiero w kwietniu bo u mnie w mieście jest do wzięcia Megana od mechanika.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

13 Lut 2015, 08:49

Corolla nie będzie zła, ale poza tym licz się z tym, że jednak wbrew temu co tutaj nawet moderatorzy wypisują dostęp części i ich ceny są znacznie mniej korzystne w porównaniu do golfa gdzie wszędzie tego pełno i naprawdę za grosze można wszystko dostać. Nawet na złomie tego trochę stoi. Co do wykonania to bym się kłócił, bo jednak blacharka i wnętrze to wciąż tandeta przy niemieckich autach. Jedynie mechanika wypada naprawdę przyzwoicie i w tamtych latach w klasie populusów faktycznie stosunek osiągi/spalanie znacznie lepszy w jdm.

Licz się z tym, że niedługo benzyna będzie pod 6 złotych znowu. Jak chcesz mieć stabilną ekonomię to radzę kupić po prostu fajne auto z LPG. Wtedy nie narażasz się na stres związany z wyższym nieco spalaniem niż zakładałeś, czy wahaniem kursu ceny paliw a.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW