Pierwsze auto do 5000zł

20 Kwi 2019, 17:09

Cześć,
Planuję zakup pierwszego samochodu do 5000zł z LPG. Modeli jest sporo a ja jestem raczej zielony, niedawno zrobiłem prawo jazdy i ma to być samochód w którym nabędę doświadczenia za kierownicą. Samochód na dojazdy do szkoły (Warszawa) oraz raz na 2/3 tygodnie trasa ok 200km. Jeździć będę nim raczej sam, czasem może zdarzyć się że wsiądzie więcej osób. Zależy mi na tym żeby nie tylko samo auto było we w miarę przyzwoitym stanie, ale też żeby było ekonomiczne i nie koniecznie ostatnia zawalidroga ze względu na te trasy od czasu do czasu. Z bagaży fajnie byłoby gdyby mieścił się do środka rower z wyjętym przednim kołem. Preferuję auta 5 drzwiowe.
Myślałem głównie o hatchbackach. Co sądzicie o modelach typu Golf IV, Polo, Peugeot 206, Fabia, Colt, Civic VI?
Zakładam temat bo zależy mi na konkretnych ogłoszeniach bardziej niż samych modelach bo trudno mi cokolwiek ocenić samemu, ale wszelkie porady docenię. Lokalizacja auta preferowana: Ostrołęka, Zambrów, Łomża, Białystok, Warszawa i okolice.
Pozdrawiam
michab
Nowicjusz

21 Kwi 2019, 12:33

Ja bym poszedł w kierunku jakiegoś sedana jeśli chcesz wozić rower,ja mam na kołach 28 i do mnie wchodzi na styk ze zdjętym przednim kołem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Kwi 2019, 13:08

Ojciec ma sedana i mieści się bez problemu, ostatecznie można zamontować bagażnik. No ale nie będę kupował samochodu ze względu na rower...
michab
Nowicjusz

21 Kwi 2019, 19:04

Rower do sedana? :shock:
Ja bym uderzał w jakiegoś liftbacka typu Octavia, Vectra, Mondeo etc.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

21 Kwi 2019, 22:40

A tak wracając do tematu? Bo chyba jednak za mocno to zmierza w kierunku przewozu roweru. A myślę że częściej będę nim jeździł sam.
michab
Nowicjusz

22 Kwi 2019, 10:07

mike to tylko moje zdanie :wink:

Może coś takiego? Ma świeży gaz.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ryzykowne przekraczanie granic
    Kodeks drogowy mówi jednoznacznie o obowiązku jazdy wyznaczonym torem. Kierowcy jednak notorycznie łamią ten przepis i niebezpiecznie ścinają zakręty, wjeżdżając tym samym na sąsiedni pas ruchu. Zapominają, że im ostrzejszy ...

22 Kwi 2019, 18:42

Skłaniam się ku mniejszym autom, no i jednak można znaleźć młodszy samochód za te pieniądze.
michab
Nowicjusz

22 Kwi 2019, 18:48

Trzeba było mówić, że kolosalną różnicę robi to, że samochód jest 20 letni a może być 18 letni, to zmienia postać rzeczy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Liczy się stan a nie rocznik

BTW popatrz sobie na megane I
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Kwi 2019, 21:56

Oczywiście że liczy się stan, ale jednak wiek też gra rolę, poza tym z ogłoszenia nie wynika jokoby był to samochód w rewelacyjnym stanie. Megankę mogę odziedziczyć po rodzinie. Tylko skoro brak odpowiedzi odnośnie samochodów o których pisałem (polo, golf, punto, clio, peugeot 206 itp) to proszę o jakieś uzasadnienie po co mi sedan, poza tym rowerem, który mieści się w polo (sprawdziłem)
michab
Nowicjusz

22 Kwi 2019, 22:09

Obejrzyj kilka aut w tym budżecie, wróć tutaj i wtedy pogadamy. Masz złe podejście, które szybko zweryfikuje rynek :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

23 Kwi 2019, 07:45

Mam rozumieć że auta jakie mnie interesują wykraczają poza mój budżet? Staram się dobierać auto do potrzeb.
michab
Nowicjusz

23 Kwi 2019, 09:32

Z Twoich typów może być problem jedynie z Golfem bo będzie ciężko kupić coś sensownego w tym budżecie.
Barol
Awatar użytkownika

26 Kwi 2019, 01:11

Siemka, mogę Ci powiedzieć, że sporo można sie nasluchac o awaryjności 206. Sam jestem posiadaczem colta vi, słyszałem ze v generacja nie do zdarcia, jednak oczywiście jak wspomniał kolega liczy sie stan. W tym budżecie na golfa 4 w dobrym stanie nie ma co liczyć, 3 generacja ostrożnie, mogą być watpliwego pochodzenia i rownie latwo wpakowac się na mine jak i znaleźć cudowne dlugowieczne auto, więcej Ci nie powiem, bo nie mam dużej wiedzy na temat golfa3. Civic auto również niezywkle trwale lecz pamiętaj, że na rynku jest wiele zajechanych egzemplarzy. Moim zdaniem fabia najrozsadniejsza.
Maciej12799
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 2017
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi colt vi
Silnik: 1.3 95km mivec
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007