Pierwsze auto do 6,5 tys

20 Lip 2010, 14:39

Witam,
na początku sierpnia chcę kupić swoje pierwsze auto i mam zamiar wydać maksymalnie 6,5 tys zł. Autami, za którymi będę się rozglądał w pierwszej kolejności to:

- Daewoo Lanos 1.5 16V (z gazem bo na paliwie lubi łyknąć, problem tylko ze znalezieniem tego auta z sekwencją)
- Fiat Bravo 1.2 16V

Przeglądając ogłoszenia w portalach internetowych i po wizycie na giełdzie kaliskiej doszedłem do wniosku, że może być problem z znalezieniem tych aut w miarę dobrym stanie a nie zamierzam szukać auta na drugim końcu Polski, dlatego proszę was o podane kilku innych propozycji do kwoty 6,5 tys zł.

Nie mam uprzedzeń do żadnej marki a od auta oczekuje:
- hatchback czy sedan dla mnie bez znaczenia a na coupe za mało kasy
- silnik do 1,6 może być benzyna powyżej już musi być gaz (do pracy mam blisko, bo tylko 2 km, ale spalanie nie może być za wysokie)
- musi mieć mocne blachy, nie będę garażował auta i nie chcę po każdej zimie męczyć się z rdzą
- auto powinno być tanie lub przeciętne w eksploatacji, części muszą być łatwo dostępne i na niezbyt wygórowanym poziomie (przez problem z dostępnością niektórych części zrezygnowałem z Colta CJ0)
- będą zdarzały się wypady w 4 lub 5 osób więc nie chcę małego, typowo miejskiego autka
- nie polecajcie Mercedesów, BMW i Audi bo tych aut nie kupuje się za takie kwoty a egzemplarze za tą cenę są zazwyczaj poskładane przez turka, sprzedane polakowi na granicy, który też coś przy nim "poprawiał"
- nie lubię VW Golfów, Opla Calibry i Tigry więc też odpadają

Krótko mówiąc chcę auto, które będzie mnie bezproblemowo dowoziło z punktu A do punktu B i będę mógł spokojnie odkładać na coś lepszego a nie pakować całą kasę w naprawy
Reality
Nowicjusz

Miejscowość: Jagodziniec

20 Lip 2010, 15:04

Czytałem to co napisałeś i sądzę,że Twój wcześniejszy wybór jest bardzo rozsądny.Dalej szukałbym tych aut ale z sekwencją w Lanosie bym sobie odpuścił. Wystarczy "zwykła" instalacja...Poza tym jak by ktoś wystawił Lanosa z sekwencją na sprzedaż,to...wzbudziłoby to moje podejrzenia. :smile:
Jeśli chcesz poszerzyc swoje spektrum poszukiwań,to proponuję do tej "ekipy" ,dołączyc Seata Cordobę. Auto znane i dosyc dobre więc nie ma sensu go opisywac. :wink:
Oczywiście jest jeszcze inny dobry samochód za nieduże pieniądze,który ma taką łatkę jak Fiat...Mam na myśli Xsarę.Zgrabne i całkiem dobrze zrobione auto. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lip 2010, 15:17

W tej cenie xsara będzie z silnikiem 1.4 czy ten silnik nie będzie za słaby do tego auta i czy nie jest to zbyt awaryjna jednostka?
Reality
Nowicjusz

20 Lip 2010, 15:24

W tej cenie będzie Xsara z 1,4;1,6 i 1,8. Silnik jest bardzo trały. Mankament to tylna belka,którą trzeba wyregenerowac co powiedzmy 6-7 lat a kosztuje to ok 1000 zł.

Auto jest zrobione z dobrych materiałów i jak dla mnie to udany model i trochę niedoceniony.Silnik 1,4 jest to sprawdzona jednostka i można nią spokojnie jezdzic po mieście. Na trasie też daje radę no chyba że musisz stale wszystkich wyprzedzac,to szukaj auta ze 150 KM-i... Poza tym jest to dosyc ekonomiczny pojazd i pali rozsądnie.
artur73
Awatar użytkownika

20 Lip 2010, 16:11

Masz racje 1.6 i 1.8 tez się znajdzie po prostu w moim regionie aktualnie w serwisach nie było innych silników niż 1.4. Co do KM to za mała kasa żeby pakować się w mocne silniki, chce tylko sprawnie pokonywać dłuższe trasy (mieszkam w okolicach Kalisza a studiuje zaocznie we Wrocławiu) wiec trzeba od czasu do czasu wyprzedzić i ma na to starczyć mocy. Za Xsarą na pewno przemawia komfort podróżowania bo jest on znacznie wyższy niż w Lanosie czy Bravo tylko trzeba będzie uważać na to tylne zawieszenie.
Reality
Nowicjusz

20 Lip 2010, 16:54

Kurde niewiem czy za 6500koła znajdziesz w dobrym stanie Bravo z silnikiem 1.2 :neutral: co do Lanosa no to różnie może być ze zwykłym gazem przy silniku 16V,pare osób narzeka niestety.Ogólnie Lanos to dobra rzecza,wiem coś o tym od stycznia 2003r :mrgreen: ja tylko moge sie podpisać do tychczasowych propozycji jakie tutaj padły mianowicie Lanos,Cordoba,Xsara no i może jakieś Punto.
To wygląda ładnie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
wogóle piszesz że do roboty masz 2km więc tyle to sie na rowerku śmiga a w zimie można podjechać autem,ja mam 1km do roboty i codziennie na rowerku zamiatam :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Lip 2010, 17:13

Również śmigam rowerem bo lubię , ale na dłuższą metę się nie chcę bo robię po 17h (praca lekka, ale monotonna), co do cen to nie ma problemu ze znalezieniem, jestem z wlkp więc ceny aut niższe i do tego stargowanie z ceny 500zl to żaden problem przy używanym aucie.
Mówicie, że Cordoba jest ok, jaki silnik do tego auta i co z Ibizą?
Reality
Nowicjusz

20 Lip 2010, 17:36

Poszukaj 1.6 100KM bo 1.4 w tym aucie nie jedzie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lip 2010, 08:11

A nie Barol... Nie zgadzam się ,1,4 też dobrze sobie radzi z tym autem. :smile:

Jezdziłem dużo Polo Classic z 1,4 (w rodzinie od nowości z salonu-identyczne nadwozie co Cordoba),to uwierzyc nie mogłem ,że miała to wersja tylko 60KM.Przyspieszało to auto jakby miało z 90KM..! :razz: Paliło za to 7,5 l w mieście .
Zachęcam do szukania Cordoby.
A dlaczego nie Ibizy..?
Postaw obok siebie te 2 auta i im się przypatrz. Jak myślisz..? Którym autem prędzej przejechałby się "łysy solar" po osiedlu..? No... To widzisz,że prawdopodobieństwo znalezienia niezakatowanej Ibizy czy Cordoby jest...różna !!!
Moim zdaniem i po prostu,to Cordobę można kupic od...normalnego człowieka,co autem jedził do pracy i z rodziną. :wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

21 Lip 2010, 16:10

barol91 napisał(a):do roboty masz 2km więc tyle to sie na rowerku śmiga a w zimie można podjechać autem

Barol, powiedz to mojej żonie! :mrgreen:
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

21 Lip 2010, 17:42

Hehe znam to Kierunkowskaz :mrgreen:
a co do Cordoby,no po mieście może i tak ale w trasie z kompletem pasażerów i bagażu to już chyba nie bardzo.
Barol
Awatar użytkownika

02 Sie 2010, 21:59

Wiele osob odwiedza to forum, pyta jakie auto kupic a pozniej nie mowia co kupili, jak im sie zakup podoba i nie daja odpowiedzi na pytania zadane w swoich postach, dlatego ja wam opowiem co kupilem. Miał być Lanos, Bravo, Xsara, albo Cordoba a skonczylo sie na.... Audi 80 (glownie przez to, ze w okolicy nie bylo ciekawych egzemplarzy tych aut). Wszystkimi autami, ktore mi polecaliscie mialem okazje jezdzic i sa to dobre auta, ale tylko Xsara moze rownac sie z komfortem podczas jazdy z Audi. Auto ciagle wyglada swietnie i musze przyznac ze starsze niemieckie auto moze byc porwnywane z mlodszym francuzem, forderm, fiatem, seatem czy azjata i wygrac to porwnanie.
Kupilem:
Audi 80 B4
1993 rok przebieg 200km (cyferki na liczniki stoja rowniotko jak zolnierze na defiladzie)
3 lata w kraju
silnik 2.0 8V 90km (do 120 przyspiesza calkiem ok pozniej jest mul, ale to wystarczy do normalnej jazdy)
3 letni gaz II generacji
bez rdzy
ABS, szyberdach, centralny zamek, wspomaganie, radio CD z mp3, immobiliser
prawe, tylne nadkole wgniecone na parkingu, zrobione raczej słabo (widac golym okiem, ze bylo robione), ale od grudnia rdza sie nie pojawila a zima byla dosc ostra)
wgniecenie nad prawa, tylna lampa (nieduze, ale troche szpeci auto)
do zrobienia mam:
gumy na przegubach, obie ciekna, ale o tym dowiedzialem sie dopiero jak wjechalem na kanal po zakupie auta
hamulce z tyl, bo troche slabe
zamek w tylnich drzwiach (cos haczy przy otwieraniu z wewnatrz, z zewnatrz jest ok)
poduszke amortyzatora przedniego
szklo reflektora przedniego bo pekniete (poprzedni wlasciciel 2 lata z taka jezdzil :) )
oczywscie zrobie rozrzad, oleje byly wymieniane niedawno wiec narazie mam z tym spokoj

Za auto dalem 5250zl i jestem zadowolony, bo kupilem, auto, ktore ladnie wyglada i jest w dobrym stanie

P.S. Barol fajny ten nowy avatar :)
Reality
Nowicjusz

02 Sie 2010, 22:31

To silnik 2.0 miał 90KM :shock:

hehe no dzięki dzięki :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika