Pierwsze auto do 6 tyś HB badz sedan

17 Sie 2013, 20:52

Tak jak w temacie szukam pomocy w wyborze pierwszego auta . Rozgladalem sie juz troche lecz nadal nie wiem co kupic . Pasował by mi jakis maly silnik wtedy ubezpieczyl bym go na siebie .
W gre wchodzi tylko Benzyna badz z LPG . Przebiegi raczej małe do 100km w jedna strone i nie raz jakis wiekszy wypad . Zalezy mi na ekonomii i jakis tam malych osiagach . Chcialbym aby auto nie bylo zbyt mułowate . Nie zamierzam autem szalec lecz chce moc bez problemu wyprzedzic jakis samochod na autostradzie .

Mam na oku

- Corsa B 1.2 / 1.4
- Honda civic V / VI
- Mazda 323

Co wy polecacie i jakie macie opinie o wyzej wymienionych ?
deadwheel
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Sie 2013, 23:59

Corsy szukaj z 1.4 60 lub 90km.
A myślałeś może nad Punto II?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Sie 2013, 00:50

Punto jakos nie widzi mi sie . Słyszałem , ze czesci moze i sa tanie ale czesto sie psuje pozatym jego wyglad taki jakis bez finezji . Tak samo nie zbytnio interesuja mnie Peugoty i Golfy. Chociaz punto niby nowszy i zapewne bezpieczniejsze , a jak jest z blachą ? ale raczej takie auta niie zbytnio mnie interesuja .
deadwheel
Nowicjusz

18 Sie 2013, 02:33

Co do Punto, lepszym wyborem było by Bravo/Brava, bardziej komfortowe i blacha w ocynku, za 6000 znajdziesz w dobrym stanie z roku 1998-2000 z klimą. Co do silnika to najlepszy wybór 1.2 82KM. Mało awaryjny 6 litra na 100 .
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne

18 Sie 2013, 10:18

Punto II posiada ocynk i szybko znajdziesz takiego w dobrym stanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Sie 2013, 11:59

Czytałem rozne opinie o Pandzie i sa one podzielone . Wiekszosc negatywnych opinii mowi o slabym trzymaniu sie drodze przy wiekszych predkosciach , slabej elektryce , problemach w zime oraz samochodzie skarbonce .

W bravo / brava bedzie pewnie podobnie jak w Punto.

Nie szukam skarbonek . Z fiata racczej jakbym juz coss bral to 126p , 125 ;p

Jakiegos sedana moze mi polecicie ? Jakie macie opinie o japońcach wymienionych przeze mnie ?
deadwheel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony samochodowe, co warto o nich wiedzieć?
    Produkcja opon to oddzielna gałąź przemysłu samochodowego, przeżywająca dynamiczny rozwój, spowodowany zwiększeniem się wymagań wobec ogumienia. Trafiające do produkcji samochody oferują coraz to lepsze osiągi i posiadają ...

18 Sie 2013, 12:03

Za 6 tys. jakąś hankę V gen. w sedanie znajdziesz pewnie do poprawek blacharskich, VI gen. sedana będzie bardzo ciężko znaleźć w stanie do jazdy, 5d. hatchbacka spokojnie znajdziesz za takie pieniądze. Nic tylko szukać.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

18 Sie 2013, 12:22

Co do civica opłaca sie szukac niemiłosiernie silnika z vtec badz vtec-e ? Czy jednak zwykly 1.5 bez tych wynalazkow daje rade ?
deadwheel
Nowicjusz

18 Sie 2013, 12:32

Dużo tego nie ma, najbardziej opłacalny silnik to 115km 1.5 vtec-e, lecz praktycznie tego nie ma za takie pieniądze. Zwykły 1.4, 1.5 czy 1.6 spokojnie wystarczy do miejskiego przemieszczania się. Nawet taki 1.4 90km o dziwo jest dość żwawy, porównując podobne konstrukcje innych producentów aut.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

18 Sie 2013, 12:35

deadwheel napisał(a):Czytałem rozne opinie o Pandzie i sa one podzielone . Wiekszosc negatywnych opinii mowi o slabym trzymaniu sie drodze przy wiekszych predkosciach , slabej elektryce , problemach w zime oraz samochodzie skarbonce .
Bardzo dziwne, popatrz ile tego na flotach jeździ.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Sie 2013, 13:41

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Prosze o ocene tych aukcji . Jestem osobiscie nastawiony na pierwsza oferte chociaz nie wiem jak blacha . Czekam rowniez na inne propozycje .
deadwheel
Nowicjusz

18 Sie 2013, 14:11

Za 5-6tysięcy bedzie bardzo ciezko znalesc przyzwoitego i nie pognitego Civica VI.
Barol
Awatar użytkownika

18 Sie 2013, 14:31

Dokładnie. Ja bym poszukał zadbanego Civica V
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Sie 2013, 14:38

I nie szukaj auta po wiejskich tuningach tak jak w przypadku nr 3 bo to nie wrozy nic dobrego.
Widze że jesteś z łódzkiego wiec moze cos z tych?
[link do oferty na Allegro wygasł] - sprzedający wydaje sie byc uczciwy.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ładnie wygląda.
Barol
Awatar użytkownika

18 Sie 2013, 20:19

kon146 napisał(a):Dokładnie. Ja bym poszukał zadbanego Civica V

Problem w tym , że jest bardzo mało ofert 'piątek' a zeby jeszcze znaleźć zadbana to albo trzeba wiecej wydac albo miec szczescie .

Barol napisał(a):I nie szukaj auta po wiejskich tuningach tak jak w przypadku nr 3 bo to nie wrozy nic dobrego.
Widze że jesteś z łódzkiego wiec moze cos z tych?
[link do oferty na Allegro wygasł] - sprzedający wydaje sie byc uczciwy.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ładnie wygląda.

Tak jestem z łódzkiego . Auta podane przez ciebie troche wykraczaja poza budżet . OC bez znizek wiec tego tysiaka trzeba miec plus do tego 1-2 tyś na dobry start i w dodatku to bedzie moje pierwsze auto wiec za duzo tez nie chce wydawac .

Czekam na dalsze propozycje i opinie .

Pozdrawiam
deadwheel
Nowicjusz