Pierwsze auto do 6 tyś.

08 Maj 2020, 17:17

Witam.
Szukam pierwszego samochodu. Na wstępie zaznaczę, że przeczytałem sporo tematów na forum, kilka artykułów w internecie i obejrzałem kilka filmów na YT odnośnie tego tematu. Ogólnie mam ok. 8 tysięcy, ale na samą furę chciałbym przeznaczyć max. 6. Reszta na opłaty i ewentualną wymianę podzespołów, jeżeli będzie taka konieczność. Samochód miałby służyć przede wszystkim do jazdy po mieście. Do tego bardzo sporadyczne wyjazdy od 100 do ok. 600 km. Z informacji na forum wywnioskowałem, że najlepiej poszukać czegoś w benzynie o pojemności minimum 1,6. Zebrałem kilka różnych modeli, ale nie mam pojęcia na których powinienem się skupić. Wiem, że nie ma co wybrzydzać, ale wolałbym uniknąć samochodów kombi i większych. No i polecę klasykiem, ale zależy mi na w miarę taniej eksploatacji i samochodach 5 drzwiowych.
Poniżej lista modeli, które wyłapałem z różnych tematów i poradników:
- Toyota Corolla
- Ford Focus
- Ford Fusion
- Opel Astra G
- Mitsubishi Colt
- Mazda 3
- Mazda Premacy
- Renault Scenic
- Renault Laguna
- Renault Megane II
Prosiłbym o pomoc, na których autach powinienem się skupić. Nie ukrywam, że pierwsze trzy pozycje po prostu mi się najbardziej podobają, ale wiadomo, że nie jest to najważniejsze.
Liczę na pomoc i pozdrawiam :D
Spaget
Nowicjusz

09 Maj 2020, 09:18

Szukasz benzyny? Szukaj Forda Focusa I 1.8 TDDI ,sam posiadam jako drugie auto,po prostu rewelacyjne autko,nie śpiesz się,szukaj autko zadbane,przebieg ok.300 tyś km niech cię nie zraża,mój tyle ma,silnik nawet nie odczuł tego przebiegu,części tanie,auto b.mało pali,trasa poniżej 4 l,na miejscu latem poniżej 5 l,maximum zimą na miejscu 6 l,zrobiłem po zakupie tylko sworzeń wahacza i zregenerowałem alternator i tylko tyle,jedynie trzeba patrzyć na przeciekanie pompy wtryskowej.Ford Fusion z kolei ,w benzynie,to proste,solidne autko,wytrzymałe,moja znajoma ma,jest mega zadowolona,b.dobrze celujesz,resztę sobie odpuść.Ja za swojego dałem 2000 zł,z wyglądu nieciekawy,trzeba by go wylakierować,ale mechanicznie jest super,nie rdzewieje,Mercedesów z tamtych lat już praktycznie nie ma(rdza) Fordów Focusów jeżdzi mnóstwo,Fusionów jest mniej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Maj 2020, 18:18

Na pewno odrzuć Trzech Muszkieterów Renault, bo auta w tym budżecie będą raczej z tych bardziej problematycznych. Premacy to zgniluch, trójka w tym budżecie też będzie średnia pod tym względem i raczej 1.4, które jest trochę słabe do tego wozu. Reszta będzie ok, ale w budżecie 6k tak naprawdę trzeba szukać najładniejszego auta w najbliższej okolicy zamieszkania.

Skąd jesteś, to coś postaramy się znaleźć.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Maj 2020, 18:58

Dzięki za odpowiedzi. Jestem z Trójmiasta. Póki co czytam, zbieram informacje, a samochód planuje kupić w czerwcu. Zastanawiam się jeszcze czy nie zainteresować się Peugeotem 307 i VW Polo.
Spaget
Nowicjusz

10 Maj 2020, 21:55

Jako fan francuskiej motoryzacjo posiadam Scenica 2 z 2006 roku ale dałem za niego 11 tysięcy. Jeśli chodzi o pierwsze auto to znajdziesz Renault Megane 2 w dobrym stanie do 6 tysięcy z rocznika 2003-2005. O innych autach soecni3 wypowiem, bo nie grzebałem na rynku motoryzacyjnym i nie wiem co w jakim stanie można dostać. Odpuść Lagunę i Scenica. Chyba, że Scenic 1 generacji w wersji poliftowej, to tak, ale po co Ci tak duże autko?
Karewer
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Renault Scenic 2 ph 2
Silnik: 1.5 dCi
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

10 Maj 2020, 21:58

Nie kupisz Peugeota 307 do tego tysięcy 1 dobrym stanie. Przygotowałbym się raczej na wydatek rzędu 8-10 tysięcy A w miarę dobry egzemplarz.
Karewer
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Renault Scenic 2 ph 2
Silnik: 1.5 dCi
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...

11 Maj 2020, 09:00

Tak tanio i w miarę młode oraz zadbane możesz kupić Fiata Stilo. Benzyna Silnik 1.6 103KM fiata lub 1.6 105KM opla (od 2005 r. pod koniec produkcji). Może wyglądem nie zachwyca ale jest do bólu proste i naprawdę tanie w częściach. Przy silniku opla poza listwą zapłonową nie ma za bardzo co się wysypać. Silnik Fiata to już bardziej złożony temat (sterownik, cewki, przepustnica).

ew. diesel 1,9 jtd - przedstawiać nie trzeba.
aple4
Początkujący

Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007

11 Maj 2020, 18:25

Karewer napisał(a):Nie kupisz Peugeota 307 do tego tysięcy 1 dobrym stanie. Przygotowałbym się raczej na wydatek rzędu 8-10 tysięcy A w miarę dobry egzemplarz.

No trochę bez przesady bo takie 307 z początku produkcji kupi spokojnie za 6koła.

Spaget napisał(a):Mazda 3

Tutaj musisz trochę dorzucić i uwaga na rdzę.

A może coś takiego jak Seat Leon/Toledo czy Skoda Octavia? Tanie i proste w naprawach auta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

18 Maj 2020, 10:03

Okej, dzięki za wszystkie wskazówki i odpowiedzi. Sytuacja troszkę się zmieniła i mogłem zwiększyć budżet do 8 tysięcy na sam samochód. Nie wiem czy to dużo zmienia, ale może coś lepszego się już trafi. Pozbierałem trochę informacji z sieci i od znajomych, no i zrobiłem listę które biorę pod uwagę:
- Seat Toledo/Leon
- VW Polo
- Toyota Yaris
- Toyota Corolla E12 Hatchback
- Focus MKI/MKII
- Ford Fusion
- Honda Jazz
Nie wiem tylko, czy Toyota Yaris będzie odpowiednia na dłuższe trasy. Fordy i Corolle zostawiłem bo nikt nie powiedział, że są złym wyborem. Chociaż mnóstwo znajomych nie poleca Fordów, ale argumentami przeciw są tylko te, że rdza, i że "Ford g***o wart" :(
Dlatego też, ostatnie pytania:
1. Powinienem jeszcze jakoś ograniczać tą listę?
2. Czy zdecydowanie nie warto patrzeć na silniki Diesel'a?
Spaget
Nowicjusz

18 Maj 2020, 12:43

Nie polecają Fordów bo nigdy nie mieli,a jeśli mieli to zwyczajnie przed zakupem nie zasięgali informacji w co celować,prawie każda firma posiada w ofercie te udane i bardziej udane oraz świetne.1.8TDDi Forda znajduje się na liście jednych z najlepszych diesli w historii,mogę to tylko potwierdzić,gdyż takie auto posiadam,wiedziałem co kupuję,20 letnie auto ,silnik,nawet nie poczuł przebiegu,zimą podczas mrozów odpala jednako żwawo podobnie jak w innych porach roku,nawet sprzęgło działa doskonale,jak zresztą wszystko,przez 3 lata zrobiłem tylko alternator,jeden sworzeń wahacza i tylko tyle,mam do wymiany jeszcze poduszkę pod skrzynią,jak na razie nie spodziewam się żadnej inwestycji ponad to,buda zdrowa,Fusion to też auto godne uwagi,niestety jesli chodzi o spalanie Focus go deklasuje,nie sądzę by ktoś był w stanie wskazać oszczędniejszego diesla,3.7 na trasie przy 90 km ?h to wynik niezły,oczywiście VW geny,Audi,Mercedesy są lepsze.duzo mniej palą,nie psują się w ogóle,rdza tego nie tyka,serwisy tańsze zdecydowanie,bo rzeczywiście Ford G wort:)Mechanicy Forda Focusa b.wysoko punktują,5 gwiazdek na 6 to wynik opierający o najlepsze auta z tamtych lat,nie potrafię wskazać żadnego innego modelu,który osiągnął by taki wynik,dlatego Focusa kupiłem,bo lubię auta,które nic nie sa warte.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

18 Maj 2020, 12:52

Zobacz sobie na OTOMOTO czarnego Focusa np. za 2490 zł,sprzedawca Ania.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

19 Maj 2020, 21:15

Mam dwóch znajomych co mają Focusy mk2 i każdy sobie chwali ale przy Twoim budżecie zapomnij o mk2 tak samo jak o Corolli E12.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Maj 2020, 20:39

Okej, powoli będę zaczynał sprawdzać samochody, tak więc chciałbym zapytać czy warto zainteresować się tymi egzemplarzami:
- [link do oferty na Olx wygasł]
Wiem, że corolla miała odpaść, ale ta chyba wygląda w miarę okej.
Spaget
Nowicjusz

26 Maj 2020, 11:33

1.Ok.
2.Nie wiem dlaczego ale wydaje mi się po przejściach przód jak i tył.
3.Z prawym przodem coś było.
4.Nieaktualne.
5.Nie ten budżet poza tym wyświetlenia mówią same za siebie.
6.Ok.
Barol
Awatar użytkownika

27 Maj 2020, 12:40

Ludzie lubią się pakować w prestizowe bardziej,ale Szrociwo,cóż.
PhantomASA1
Forumowicz VIP