Vw tiguan vs Bmw 3 (rok: 2019)

26 Maj 2020, 17:03

Dzień dobry,

Parametry potencjalnego auta:
  1. Cena brutto do 150k
  2. Leasing operacyjny
  3. Rocznik 2017+
  4. Przebieg <= 50k
  5. Moc >= 180KM

Zastanawiam się nad dwoma autami [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] lub to bmw

Z jednej strony tiguan ma:
  1. Mocniejszy silnik z napędem4x4
  2. Więcej systemów bezpieczństwa
  3. Więcej systemów jezdnych
  4. Bajery typu Head-Up Display, Aktywny tempomat itd.
  5. no i jest większy

Z drugiej strony bmw:
  1. jest - nazwijmy to - trochę lepszą marką niż VW
  2. ma zadowalający silnik (niestety ten pojazd nie ma xDrive no ale trudno, niech będzie napęd na tył)
  3. jest tańszy

Nie mogę się zdecydować, będę bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze.
Brezy1
Nowicjusz

26 Maj 2020, 19:01

Wszystko zależy od Twoich potrzeb, a my ich nie znając - nie jesteśmy w stanie wiele doradzić.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Maj 2020, 19:13

Po pierwsze, dziękuje za odpowiedź.

Wszystko zależy od Twoich potrzeb (...)

Mieszkam na obrzeżach miasta. Auto głównie będzie używane na dojazd do pracy (ok 15 km w jedną stronę). Rocznie nie robię więcej niż 20k kilometrów (nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że nie więcej niż 10k). Sporadyczne wyjazdy, gdzieś dalej to ewentualnie wakacje letnie (chorwacja) czy zimowe (włochy). Ale raczej nie jeżdżę dużo. Przeważnie podróżuję sam, chyba, że to wyjazd w góry czy nad morze wtedy max 4 osoby (3 dorosłe 1 dziecko)

Odpowiedziałem na pytanie ? o to chodziło ?
Brezy1
Nowicjusz

26 Maj 2020, 19:33

Zestawiasz dwa różne auta i chcesz żeby jakiś obcy ziomek za Ciebie zdecydował? Czy to my mamy wiedzieć czy potrzebujesz suv'a czy sedana?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Maj 2020, 19:51

Czy to my mamy wiedzieć czy potrzebujesz suv'a czy sedana?

Bardziej nie co potrzebuje, a to które auto ma lepszy stosunek jakości i wyposażenia do ceny. Nie mam jakieś szczególnej wiedzy motoryzacyjnej stąd pytanie na forum. Uważam, że to dobre miejsce.

Zestawiasz dwa różne auta i chcesz żeby jakiś obcy ziomek za Ciebie zdecydował

Zgadzam się, że to dwa różne pojazdy pod różnymi względami aczkolwiek nie oczekuje aby ktoś mi napisał, kup ten lub tamten model, a bardziej dodał coś od siebie co ułatwiłoby mi wybór. Np. "w tym przypadku lepiej mieć biedniejszą wersję bmw niż bogatszą tiguana" albo "brak xDrive'a w samochodzie które nie jest suwem, nie ma tak dużego znaczenia jak Ci się wydaje" (spotkałem się taką opinią).

I tak ostateczna decyzja jest moja, ja tylko proszę o jakieś wskazówki które ułatwią mi wybrać między tymi dwoma.
Brezy1
Nowicjusz

26 Maj 2020, 21:57

Po doprecyzowaniu tematu o wiele lepiej :ok:
Dla sporadycznych wyjazdów na narty niezbyt widzę sens w kupnie SUV. Nie przywiązywałbym szczególnej uwagi temu, że w jednym aucie jest jakiś system, a w drugim go nie ma, bo nie wszystkie działają tak, jak potrzeba, a i jednak nic nie zastąpi uwagi kierowcy.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Micra K14 - nowy model już w produkcji
    Kilka dni temu uruchomiono produkcję zupełnie nowego Nissana Micra i pierwsze egzemplarze już opuściły linię montażową. Końcowe kontrole potwierdziły najwyższą jakość wykończenia pojazdów. Dostawy do dealerów ...

26 Maj 2020, 23:34

Brezy1 napisał(a):Z drugiej strony bmw:
jest - nazwijmy to - trochę lepszą marką niż VW

A możesz rozwinąć? BMW to premium, do tego zestawiasz ze sobą suva klasy kompakt i BMW 3 czyli klasa średnia.
Równie dobrze mógłbyś zestawić ze sobą Bmw 3 i VW Arteona.

Poza tym piszesz o mocniejszym silniku w Tiguanie no ale właściwie o jakim piszesz? bo w BMW masz całą plejadę jednostek.

Wszystko zależy, Tiguan to tzw nowo-moda na auta podwyższane, ale może się okazać bardziej praktyczny od BMW.
W sumie jest też tzw przedłuzona wersja Allspace, gdzie tutaj już podchodzi to pod crossovera klasy średniej.
Nie wiem czy taką wersje bierzesz pod uwagę?
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

27 Maj 2020, 15:26

W takim budżecie widziałbym fajne Volvo S60 lub V60, na pewno będzie wolno traciło na wartości a auto jest świetne.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna