Pierwsze auto do 7000

15 Cze 2018, 17:52

Czesc,

wielkimi krokami zbliza sie w koncu chwila kiedy zrobie prawo jazdy wiec przygotowuje sie mentalnie i merytorycznie do zakupu pierwszego auta do nauki jazdy.

W tym miejscu chcialbym Was serdecznie prosic o pomoc, bo przeczytalem juz pol internetu i wiem ze nic nie wiem.

Moj budzet to +/ 7000. Wydaje mi sie ze powinno wystarczyc na pierwszy samochod na ktory nie bede musial chuchac i dmuchac bo w koncu bede sie na nim uczyl jezdzic. Dobrze by bylo jakby przetrwal ze 2 lata

Rejon - Mazowieckie - preferowana Warszawa i okolice

Przeznaczenie - do wszystkiego - glownie miasto ale i trasa sie czasami zdarzy

Preferencje:
- przede wszystkim musi miec klimatyzacje
- gaz
- oczywiscie w miare mozliwosci ekonomiczny w utrzymaniu

I to by bylo na tyle.

Bede bardzo wdzieczny za pomoc i podpowiedzi na co zwracac uwage kupujac starego pascia ;)

Z gory dzieki
plone
Nowicjusz

Auto: nie mam

17 Cze 2018, 14:45

Masz kilka linków:
[link do oferty na Olx wygasł] - od tego bym zaczął oględziny bo bardzo przyzwoicie się prezentuje i sporo doinwestowany.
[link do oferty na Olx wygasł] - spory przebieg ale na 100% autentyczny i bardzo ładnie wygląda.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Cze 2018, 10:16

Dzięki bardzo za propozycje :) Ta honda wyglada na mocno posebixowa wiec raczej sie nei zdecyduje. Do goscia od golfa napisalem z kilkoma znaczacymi pytaniami to sie zbulwersowal, ze jak chce to zebym bral i zebym gitary nie zawracal wiec tez podziekuje. Ibizka ladna, ale ona chyba ma ten vagowski silnik, w ktorym zamarzaja odmy i faluja obroty?

Upatrzylem kilka aut i bylbym bardzo wdzieczny za pomoc w ocenie ogloszen oraz ewentualne podpowiedzi czy nadadza sie na pierwsze auto, biorac pod uwage ze szukam czegos stosunkowo malo problematycznego i ekonomicznego

1. Honda Accord VI - sprzedaje po roku wiec kontrolka sie zapalila, twierdzi ze mieszka na wsi i potrzebuje 4x4 bo w zime ciezko przejechac. Gaz STAG z 2013 r., trzy miesiące temu były wymieniane wtryski gazu, gaz wbity w dowod, wlew gazu przy wlewie paliwa, pali 9-12 litrow, do zrobienia predkosciomierz bo raz dziala raz nie - orientujecie sie ile taka wymiana moze kosztowac? zgadza na sprawdzenie uwybranego przeze mnie mechanika.
Link - [link do oferty na Olx wygasł]

2. Honda Accord VI - Mega mi sie ona podoba, nie wiem jeszcze nic wiecej niz w ogloszeniu
Link - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3. Peugeot 406 - widac wgniot na masce, orientujecie sie ile moze osztowac naprawa?
Link; [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. Nissan Almera - tutaj nie wiem nic wiecej niz w ogloszeniu z wyjatkiem tego ze sie zgadza na sprawdzenie uwybranego przeze mnie mechanika.
Link - [link do oferty na Olx wygasł]

5. Toyota Corolla E12 - jezdzi 4 rok (drugi wlasciciel), LPG Vialle, instalacja 2002 w serwisie Toyoty, wtryskiwacze Vialle filetowe. W mieście pali ok. 10l, w trasie 8l. Rok temu wymieniane były dwa wtryskiwacze gazu. zgadza na sprawdzenie uwybranego przeze mnie mechanika.
Link - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

6. Toyota Corolla E12 - [link do oferty na Olx wygasł]

7. Honda Civic VII - [link do oferty na Olx wygasł]

Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc
plone
Nowicjusz

21 Cze 2018, 10:26

I jeszcze jedno. Czy Chevrolet Lacetti jest godny uwagi?
plone
Nowicjusz

21 Cze 2018, 10:57

Sam szukałem części takich samochodów to napiszę conieco.
Accordy - koniecznie oglądaj na podnośniku/kanale od spodu. Z zewnątrz może być całkiem OK, a podłużnice, podłoga, progi wewnątrz przegnite.
Civic VII - słynne łożyska skrzyni biegów - odpal, puść sprzęgło i słuchaj. Jak terkocze to się zaczyna. Jak ruszysz na jedynce, dwójce i też słychać terkot - wymiana zbliża się wielkimi krokami (niektórzy jeżdżą z terkotem 30-50tyś km i nic się nie dziej ale jak padnie to... :cry: ). Poza tym w Civic VII rozpędź się powyżej 80km/h. Jak usłyszysz świst/gwizd i ponadnormatywny szum to masz do wymiany uszczelki szyb bocznych (można jeździć, nie przecieka ale wkurza niemiłosiernie). Przyjrzyj się listwom dachowym w tylnej części. Nie wiem co konstruktor miał na myśli z takim mocowaniem ale przy zmianach temperatury (czytaj: zimą) tylna część ładnie się podnosi i mało estetycznie to wygląda. Chyba większość Civic VII ma te listwy przez właścicieli aktualnie po prostu wklejone na klej do szyb aby się nie podnosiły. Sprawdź rant maski tuż pod gumą - zbiera się tam woda i zaczyna dość szybko gnić. A że to rant z blachą na zakładkę mało który blacharz che się za to brać - wolą maskę wymienić i polakierować po całości.
tegies
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda
Silnik: 1.4
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

21 Cze 2018, 11:07

Dzieki bardzo za rzeczowa odpowiedz!
Prawde mowiac najbardziej przekonuje mnie Accord, gosc od pierwszego twierdzi ze nie ma rdzy ale jezeli zdecyduje sie na ogledziny to na pewno to sprawdze
plone
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wszystkie SUV-y Lexusa: nie tylko hybrydy
    Lexus to jedyna marka w segmencie premium oferująca aż pięć modeli SUV-ów, dostosowanych do potrzeb każdego użytkownika - w tym aż cztery z oszczędnym napędem hybrydowym. Najnowszym i najmniejszym w tej gamie jest ...

21 Cze 2018, 11:13

Rdza na pewno jest, pytanie na jakiem etapie. Nie wierzę że nalotów nie ma na nadkolach czy progach, no chyba że zamalował przed sprzedażą.

Ponad 1k wyświetleń, ładne auto, cena w porządku i nikt się nie skusił?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

21 Cze 2018, 11:15

Accord bardzo dobry wybór - jeśli jest w miarę zdrowy.
Ja też oglądałem z zapewnieniami że zero rdzy ale od spodu... większość to tragedia. Co z tego że na zewnątrz śliczne jak od spodu się sypie. Sprawdź wszelkie łączenia, zgrzewy. A jak zobaczysz dopiero co położoną konserwację to zapytaj czy jest na to dokumentacja foto.
Sam nadziałem się na takiego Accorda ze świeżą konserwacją. Niestety położona była tylko po to aby zamaskować to co pod spodem. Na oczach właściciela oderwałem odstający płat, a to co zobaczyliśmy wywołało nie lada zdziwienie. Miał jechać na reklamację do zakładu który mu to robił.
tegies
Początkujący

21 Cze 2018, 11:36

ano wlasnie, tez jest to dla mnie zastanawiajace. Tym bardziej ze sprzedaje po roku, a trzy meisiace temu wymieniany byl wtrysk, moze cos poszlo nie tak ? Do tego jeszcze srednio dzialajacy licznik
plone
Nowicjusz

21 Cze 2018, 11:51

Mnie się wydaje że na Accorda to musi być po prostu ktoś kto sobie tylko taki samochód wypatrzył. Jeśli ktoś nie patrzy na markę a jedynie segment to większość łyka przykładowo Octavię.
tegies
Początkujący

21 Cze 2018, 11:56

Tak, szczególnie że Octavia to kompakt a Accord to segment D i jest większy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

21 Cze 2018, 11:58

Odpisała mi jeszcze Pani od tego Accorda - [link do oferty na Olx wygasł]

Dała VIN, nie ma drugiego kompletu kluczy, gaz STAG 4 z 2012 r., reduktor Zavoli zeta S, wielozawór i wlew Tomasetto Achille, wtrysk Hana. Opony zimowe daje w komplecie ale twierdzi ze są marne. Co sądzicie?
plone
Nowicjusz

21 Cze 2018, 12:00

Myślisz że statystyczny Janusz o tym wie? :naughty:
Według niego ma długą dupę to segment ten sam co Accord :wink:
tegies
Początkujący

21 Cze 2018, 12:02

Przynajmniej szczera dziewucha bo napisala ze od spodu zardzewiala, ale "przeciez to widzi tylko mechanik :d" ...
plone
Nowicjusz

21 Cze 2018, 12:05

Masz blisko to jedź oglądaj. Im więcej sztuk obejrzysz tym większe pojęcie będziesz miał czego się spodziewać po tym modelu.
Dla jednych zardzewiała to lekki nalot, dla innych zardzewiała do dziury na wylot. Także słowami się nie kieruj, własnymi oczami tylko.
tegies
Początkujący