Pierwsze auto do 7tys

02 Gru 2020, 00:49

Witam, pisze gdyż wiedzę o samochodach mam tylko taką co przeczytałem w internecie, siedziałem wiele godzin czytając o samochodach, jednostkach napędowych, awariach itp. Lecz nie mam pojęcia co kupić dla tego chce poznać wasze propozycje.
Moje doświadczenie za kołkiem jest takie co wyjeździłem na godzinach na prawo jazdy, po zdaniu egzaminu i w okresie 3 miesięcy po jeździłem Tylko 3 razy Traficar. Wiec potrzebuje auta które wybacza błędy.

Okej, auto będzie służyć mi do:
•dojazdów do pracy (oraz nie wykluczam pracy tym autem)
•chce nim pojeździć po Polsce i pozwiedzać wiec będę robił spore ilości km
•czasem przewozić będę więcej niż 1 osobę wiec fajnie by miało z tylu kanapę na której zmieszczą się 2 osoby

Informacje do uwzględnienia:
mam 177cm wzrostu wiec raczej z przestronnością nie będę miał problemu, bardziej chodzi o osoby z tylu by nie były przewożone w jakimś ścisku.
•Benzyna z gazem lub diesel,
•Klimatyzacja obowiązkowa,
•Zależy mi na dość nie dużym spalaniu w stosunku do dynamiki,
• Musi być wygodny Na dłuższe trasy, trzymanie na boki itd
•mało awaryjny
•niskie/przyzwoite koszty eksploatacji

Moje główne typy w których się rozglądałem:
Seat Leon I (tdi,1.8z instalacja lpg) 2004<
Seat Ibiza 6l 2004< (Tu rozglądałem się tez nad wersja fr)
Audi a3 8p i 8l
Fiat stilo 1.9JTD Rocznik 2005-2007
Honda civic VI i VII
Fiat bravo
Oczywiście było o wiele więcej ale te przyciągnęły mnie na dłużej
Jestem ciekaw propozycji chętnie rozważę wasze propozycje
Dedegie
Obserwowany

02 Gru 2020, 01:11

Patrząc na samochody które podałeś to chyba największy będzie Leon. Ja bym stawiał na niego i na Civica. W tej cenie można już znaleźć jakieś egzemplarze które będą jeszcze w miarę utrzymane.

Ja od siebie dodam jeszcze Corollę. Ostatnio widziałem ciekawy egzemplarz w Warszawie za niecałe 8 tyś. zł.

Audi bym sobie odpuścił bo dosyć drogo wychodzi w eksploatacji. Możesz jeszcze zwrócić uwagę na Fiata Bravo. Jednak najbardziej powinieneś się skupić na stanie technicznym danego egzemplarza bo to będzie na pewno miało duży wpływ na dalszą eksploatację.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Gru 2020, 01:41

Życzę wszystkiego dobrego z Ibizą FR - na takie auto to z 10+ tys trzeba mieć, poza tym to ciasne auto i z tyłu pasażerowie nie będą mieć wygodnie.
A3 8P - tutaj bez 15 tys nie ma co szukać.
Leona bym odrzucił bo to płyta Golfa IV i z tyłu ciasno, a dwa że one mają wysokie ceny.

Ogólnie jak VAG to bym dorzucił z 3-4 tys i ewentualnie szukał Golfa V, inna płyta i dużo przestronniejszy niż te stare kompakty VAG-a, które dziś to raczej jak Punto mają przestrzeni.

ale ogólnie...
zastanowił bym się nad segmentem wyżej niż kompakt, niestety tutaj przy tej kasie może być różnie. Może np Mondeo mk3?
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Gru 2020, 10:26

Dedegie napisał(a):Seat Leon I (tdi,1.8z instalacja lpg) 2004<
Seat Ibiza 6l 2004< (Tu rozglądałem się tez nad wersja fr)
Audi a3 8p i 8l
Fiat stilo 1.9JTD Rocznik 2005-2007
Honda civic VI i VII
Fiat bravo

Ibiza FR nie ten budżet i tak jak przedmówca wspomniał minimum to 10+.
A3 8P też nie ten budżet,dorzuć drugie tyle.
Bravo co najwyżej I generacja bo na II trzeba mieć minimum 14-15k i to jakieś 1.4 90km.

Corolla E12 czy Peugeot 307 też będzie fajną opcją.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Gru 2020, 11:12

Mój budżet to 12 tys ale oczywiście Wolałbym kupić do 7-8 tys
Auta które podałem są tylko autami które przeglądałem jako opcje kupna, ale koniec końców postanowiłem kupić za 7-8 tys
Seata Ibizę fr mam okazje kupić od dalszego kuzyna za około 8tys rocznik 2004 wiec dla tego wymieniłem Ją by usłyszeć coś więcej i czy to auto będzie okej do tego czego szukam a nie czytać ze bez 10 tys to nie ma co, ciasno z tylu dziękuje to była informacja wartościowa informacja, bardziej zależy mi na bagażniku bo osoby będę przewoził rzadko ale jak już będę to żeby nie było ze nie mogą wytrzymać bo ciasno. Bravo II tez od ojca mojej dziewczyny Mogę odkupić w budżecie który podałem ale o nim nie wiem za dużo jeśli mógłbym prosić was o podawanie informacji o autach a nie ich cenach byłbym wdzięczny gdyż auta które podałem mieszczą się w moim budżecie a jak będzie trzeba to dołożę Ale z nich najpierw muszę wiedzieć w jaki popchać moje poszukiwania.
Dziękuje
Przyjrzę się tej corolli ;)
Dedegie
Obserwowany