Pierwsze auto do 8-9 tys.

12 Sie 2016, 16:02

- 8-9 tys. bez dodatkowych kosztów na starcie
- tani w utrzymaniu, w miarę niezawodny, tanie części, dobrze by było z LPG
- bez wymogów super mocy
- ABS, wspomaganie kierownicy
- Toruń, Warszawa

Proszę o pomoc/sugestie w kupnie pierwszego auta dla młodego kierowcy, nic z dużych segmentów ale też nie mikrusy. Toruń i/lub Warszawa
Przy czym nie mam ambicji i zainteresowań moto - ma wozić z punktu A do B sprawnie, tanio i jak na swoje możliwości bezpiecznie i miło.

Auto będzie używane w mieście, ale myślę że symbolicznie bo komunikacja miejska idealnie mi pasuje - myślę, że z 50-100 km/msc. Na pewno zrobi też co najmniej 500 km miesięcznie w trasie i na te dojazdy właśnie je potrzebuję.

Najistotniejsza jest kwestia niskich kosztów utrzymania auta - spalanie oraz niezawodność a jeśli już coś się pojawi to tanie części i serwis. LPG pożądane.

Istotne jest aby auto było sprawne od razu od zakupu, żeby nie trzeba było w niego na starcie jeszcze inwestować.

Nie mam preferencji co do marki, modelu - zupełnie nie jestem zakręcony motoryzacyjnie - szukam takiego wozidełka. Nie malutki, nie duży. Spalanie jest istotne. Co do wyposażenia - myślę, że chciałbym aby miało co najmniej ABS i wspomaganie.
Silnik natomiast nie musi mieć dużej mocy - byle zapewniał dostateczną dynamikę i sprawność. Nie mam zapędów rajdowych a na tę chwilę i tak spokojna jazda to jedyne na co mnie psychicznie stać (świeży kierowca;-))

Szukam i szukam w tych ogłoszeniach i w oczach mi się dwoi i troi. Jak na moje amatorskie oko prawie każda oferta jest fajna - dlatego proszę o pomoc forumowiczów. Najpierw chciałem iść po taniości i myślałem o czymś do 4-5 tys., ale ostatecznie mogę dorzucić ze 4 tys., jeśli warto. Z tego co przeglądam wizualnie najbardziej podoba mi się...lanos! Tylko, że lanosy są z niższej półki cenowej. No, ale jak jakiś fajny lanos?...
toronto
Obserwowany

Auto: Nie mam

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Złota Kierownica 2012 - Opel Zafira Tourer
    Opel Zafira Tourer został uhonorowany nagrodą Golden Steering Wheel ("Złota Kierownica"), o którą w tym roku ubiegało się sześć modeli samochodów typu van. Ten prestiżowy europejski tytuł jest kolejnym sukcesem ...
    Samochodowe SPA czyli porządna kąpiel dla auta
    "Kierowcy, bądźcie dla nas dobrzy szczególnie na wiosnę" to byśmy usłyszeli gdyby samochody umiały mówić, z takim apelem zwróciłyby się do swoich właścicieli. I poprosiłyby ich o porządną kąpiel. Zimą ...