Witam serdecznie wszystkich
![Uśmiechnięty :)]()
Jestem tutaj nowy, chociaż wcześniej już przeglądałem na tym forum różne tematy. Poszukuję dla siebie samochodu, pierwszego samochodu. Samochód będzie sprowadzany z Niemiec.
Cena: najlepiej bliżej 25k. Maksymalnie do 30k.
Potrzebuję go na dojazdy do pracy - codziennie około 15 km, oraz na dojazdy co jakiś czas do domu - ok. 400 km. Jestem bardziej za dieslem, chociaż ciężko mi się zdecydować, biorę też opcję benzyna+lpg. Najlepiej pojemność w granicach 1.6-2.0. Żeby chociaż te 100 KM miał.
Co do rozmiaru samochodu, to albo będzie to jakiś hatchback, albo ew. sedan.
Zawsze podobały mi się audi, i też dobre opinie o nich dawniej słyszałem. Jednak ostatnio znajomy polecił mi toyoty, i stwierdził, że w porównaniu do audi są jeszcze lepsze. Że te nowsze 2.0 tdi są kiepskie.
Jakie samochody polecicie? Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Jednak podam jakie mi się opcje rzuciły w oczy.
1) Toyota Auris, np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Jeździłem takim samochodem z takim silnikiem, i zrobił na mnie fajne wrażenie. Pod uwagę biorę również silnik pb 1.6 (ok. 125KM).
2) Audi A4 B7, np.
[link do oferty na Allegro wygasł]Niezawodny 1.9 tdi. Jednak jest niewiele ofert z tym silnikiem, jak również niewiele z pb 1.8 (163KM). Nie wiem jak jest dokładnie z 2.0 tdi.
3) Ford Mondeo, Ford Focus, Opel Astra ( tutaj nie wiem dokładnie za wiele, dlatego też niewiele się wypowiem na temat silników).
Co możecie mi polecić? Czekam na wszelkie propozycje oraz opinie, porady.
Pozdrawiam