Pierwsze auto do 8 tys. zł

04 Cze 2010, 13:18

No może troche mniej :wink: tutaj dość ładny egzemplarz:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i zostanie jeszcze kasa na pakiet startowy,dopieszczenie,jakieś fajne alu itp.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Cze 2010, 19:27

No to muszę przyznać że jestem trochę zaskoczony, bo spodziewałem się, że zacznie się "najeżdżanie" na Poldka, a tu proszę :) I macie rację, że cena tamtego jest wygórowana, na pewno nie zapłaciłbym tyle, ale wizualnie na tych zdjęciach prezentuje się jak mało który Polonez, no i rocznik 2001 + FSO-wskie alufelgi :D Ale jednak Poldek, to Poldek, pamiętam że swoje wady miał, m.in. pojawiające się bąble na krawędziach dachu, dosyć głośna praca, nie wiem jak to jest z tą >unowocześnioną< wersją od Daewoo, ale przypuszczam, że podobnie. Ale główną jego zaletą było to, że nigdy nie zawiódł. :mrgreen:
Bardzo żałuję, że nie dane mi było przejechać się naszym Polonezem, którego sprzedaliśmy w 2001 przy zakupie Renault Thalii, bo bym przynajmniej wiedział jak się go prowadzi.
adrianc1910
Nowicjusz

Miejscowość: Radom/Lublin

04 Cze 2010, 19:51

Podjedż do jakiegoś komisu gdzie będzie Polonez albo od jakiegoś własciciela na jazde próbną i będziesz wiedział.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Cze 2010, 22:46

Bardziej mi chodziło o to, że tym, który u mnie był, nie miałem okazji się przejechać, bo przejechać się jakimkolwiek to wiadomo, że nie ma żadnego problemu. ;) A co do tego Poldka z mojego wcześniejszego linku, to zauważyłem, że ponownie pojawił się na allegro, widocznie przez tą zaporową cenę nie ma żadnych ofert, ale właściciel widać się nie zraził...

Myślicie, że lepiej byłoby sobie takiego Poloneza wziąć na początek swojej przygody z samochodami, czy lepiej tą wielokrotnie przeze mnie wspominaną Vectrę B, czy jednak jeszcze coś zupełnie innego?
adrianc1910
Nowicjusz

05 Cze 2010, 08:32

Polonez a Opel to są dwie epoki. :roll:
Opel jest o wiele bardziej zaawansowany technicznie, wygodniejszy i lepiej się prowadzi,wiem z własnego doświadczenia bo miałem okazję jechać tymi dwoma samochodami :wink:
remik19
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Knurów

05 Cze 2010, 10:02

Jak masz wydać 6-8 tysięcy to wiadomo że nie Poldek tylko Vectra. Bardzo zadowolony z niej jestem, mimo że kupiłem za grosze :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Audi A6 C8
    Jedno z najbardziej uwielbianych aut Polaków w nowej odsłonie. Jak to w Audi mamy rozwój stylistyki, a nie zmianę. Mi się podoba.
    Jakie są korzyści z jazdy hybrydą?
    Coraz większa liczba kierowców przekonuje się o zaletach napędu hybrydowego. Korzyści finansowe wynikające z niewielkiego spalania to dopiero początek. Coraz większe zainteresowanie społeczeństwa jakością powietrza ...

06 Cze 2010, 15:57

VB jest o niebo lepsza od poloneza. Jeśli tak bardzo podoba Ci się VB to kup, w sumie to nie jest zły samochód :smile:
Stuknij mnie, my stukniemy Ciebie-strzeżony przez MAFIĘ :)
rysiuxxx
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko
Auto: Toyota (USA) Celica V
Silnik: 2.2 GT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1990

08 Cze 2010, 23:17

No o tym, że lepsza pod względem technicznym jest Vectra, to nie ulega żadnych wątpliwości ;) Ale czytałem, że niektórzy dla młodych kierowców polecają Poloneza, żeby nauczyć się dobrze prowadzić samochód i opanować poszczególne mechanizmy działania auta :)
adrianc1910
Nowicjusz

09 Cze 2010, 09:35

No wiesz co wsumie możesz zrobić tak,kupić sobie teraz jakiegoś Poloneza,pojeżdzić z rok czy dwa i potem zmienić go na Vectre.
Barol
Awatar użytkownika

10 Cze 2010, 13:18

Nie rozumiem dlaczego od razu odrzucasz diesla. Może myślisz że są za wolne ? To sprawdź turbodiesla jakiejkolwiek marki który ma conajmniej 100 KM . Ja mam tylko 86KM i jestem usatysfakcjonowany bo daję radę sporej ilości benzyniaków o pojemności 1,6 . a oczywiście spalam średnio 6L/100km.

Zapraszam do zapoznania się z marką Rover na roverki.pl i forum tej strony ( forum.roverki.eu).
Na pewno nie jest to jeszcze w Polsce samochód bardzo powszechny więc w rodzinie pewnie byłbyś oryginalny (też tak chciałem :).
Jakościowo diesle tej marki są super . Benzyniaki nie wiem - musisz sam sprawdzić.
Wizualnie jak dla mnie Rover bije o głowę fiaty , ople, fordy, VW i sporo innych ale to kwestia gustu. Mój prezentuje się tak

Jeżeli rozmiarowo Vectra Ci odpowiada to polecam Rover 400 od 98' lub Rover 600 . Z Opla ogólnie rozważałbym tylko Corsę lub Omegę .
Jeśli mniejszy to Rover 200 lub Rover 25 .
Szczerze polecam diesla gdyż jest wytrzymalszy (silnik i skrzynia biegów) , oszczędniejszy i daje frajdę z jazdy (turbina) a mity o nieodpalaniu w zimie mogę łatwo obalić choćby własnym przykładem.

Co do rdzewienia to faktycznie Vectra słynie z tej wady ale za te pieniądze można się jej spodziewać w każdej marce . Dlatego trzeba skrupulatnie przed zakupem sprawdzić stan w warsztacie a nie polegać na własnym oku bo wiele jest aut odpicowanych na sprzedaż które po pół roku odkrywają swoje drugie oblicze :D - rude oblicze .
lybra
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce