Pierwsze auto do 8 tys. zł

30 Maj 2010, 16:41

Witam!

Z racji tego że jest to mój pierwszy post na tym forum to chciałbym się przedstawić. Nazywam się Adrian, pochodzę z Radomia i jestem studentem lubelskiego UMCS-u.

Jak się zapewne domyślacie, zamierzam kupić swój pierwszy samochód. Jednak nie jestem ekspertem w dziedzinie motoryzacji, dlatego przyda mi się pomoc. :) W wakacje planuję zagraniczny wyjazd do pracy, żeby trochę na to auto zarobić. Interesują mnie samochody w granicy cenowej ok. 8 tysięcy złotych. Trochę już rozglądałem się, głównie na allegro i otomoto, ale to nie to samo niż opinia kogoś, kto siedzi w tym temacie.

Jeśli chodzi o jakieś specyfikacje to chciałbym, żeby to był w miarę ekonomiczny i bezpieczny samochód. Nie zależy mi na sportowym wyglądzie, szczerze nawet wolałbym żeby był "normalny", bez żadnych tuningów itd. Z tzw."bajerów" to najbardziej zależałoby mi na elektrycznie regulowanych lusterkach, szybach (przynajmniej z przodu), wspomaganiu kierownicy, centralnym zamku i poduszkach powietrznych. 100 KM mocy silnika mi w zupełności wystarczy. Benzyna lub gaz, diesel raczej odpada. I nie musi to być wcale mały/średni samochód, może być też o większych gabarytach, gdyż mam 188cm wzrostu i miałem okazje prowadzić samochody o małej wielkości i nie zawsze mi było w nich wygodnie.

Z tych ofert, które sobie przeglądałem, chyba najbardziej spodobał mi się Opel Vectra B. Możecie coś napisać o tym aucie? I oczywiście czekam także na inne propozycje, jestem na nie otwarty :) To chyba na tyle, pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez adrianc1910, 30 Maj 2010, 20:38, edytowano w sumie 1 raz
adrianc1910
Nowicjusz

Miejscowość: Radom/Lublin

30 Maj 2010, 16:49

Z mojej strony Fiat Brava 1.2.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Maj 2010, 17:58

Nie wiem czy raczej preferujesz rocznik czy prestiż..? Czy zależy Tobie na tanim utrzymaniu,tanich częściach czy jednak wolałbyś popracowac na zachodzie na auto może starsze ale o akceptowalnym w PL prestiżu..?
A może złoty środek..?

Dobry rocznik,tanie zakup,nierdzewiejąca karoseria,odpowiednia moc,odpowiedni dla Ciebie rozmiar,dobra współpraca z lpg to...Nubira kombi 2,0 z klima i lpg..!

Idąc dalej w stronę prestiżu przez "midi klasę" mój tym to Cordoba z 1,4-1,6,Polo Classic lub oba te blizniacze a uta w werji Variant jak poniżej

Kolejnym wartym zainteresowania autem wbrew wymaganej i obiegowo różnej plotce jest bardzo ładny i przyzwoity pojazd czyli:
:smile: :smile: :smile:

No i oczywiście można również skoncentrowac się na Vectrze ale tutaj będzie pewnie problem ze znalezienie "niezmęczonęgo" egzemplarza...

Poza tym warto ogląda Nissany !!!
Primera lub Almera to świetne auta !!!

Na koniec najprostsze rozwiązanie... Fiat Punto II i masz złoty środek ...
:cool:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

30 Maj 2010, 19:49

Bardziej chyba skłaniałbym się ku taniości w utrzymaniu niż jakimś prestiżu... :P w końcu studentem jestem :D A tak na serio to po prostu chce samochód który się będzie przyjemnie prowadziło (prawko mam dopiero rok i nie najeździłem się zbyt dużo) i który będzie mi się podobał wizualnie. I raczej nie chciałbym mieć w wersji kombi, bardziej podobają mi się sedany, ew. hatchbacki.
adrianc1910
Nowicjusz

30 Maj 2010, 20:38

Z mojej storony mercedes w124: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

30 Maj 2010, 23:13

Hmmm...te wszystkie podane przez Was propozycje są ciekawe, ale najpierw chciałbym się od kogoś obeznanego dowiedzieć coś o tej Vectrze B - najlepiej jakby wypowiedział się ktoś, kto miał styczność z tym samochodem. Czy warto o niej myśleć, czy to będzie dla mnie (studenta) dobra opcja, czy lepiej poszukać czegoś innego bo w sumie nie wiem jeszcze tak naprawdę czego chcę, liczę, że na tym forum się dopiero tego dowiem. :) Szukam natchnienia :D
adrianc1910
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS 500h - luksusowa limuzyna
    Najnowsza luksusowa limuzyna Lexus LS 500h jest już w Polsce. Pierwszy pokaz tego modelu odbył się 2 sierpnia 2017 roku w Sali Koncertowej w Szczecinie. W ciągu najbliższego miesiąca samochód zostanie zaprezentowany ...

31 Maj 2010, 07:36

Mozę VW POLO by Ci przypadł do gustu hm ?
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS

31 Maj 2010, 16:30

Opel am wyrobioną opinię gnijącego auta - i uważam że słusznie.
Osobiście bym Ci go nie polecał.
Jako że jesteś studentem myślę że warto poszukać czegoś z gazem (zawsze lepiej tankować za 2.20zł niż 5zł)
Zależy jeszcze jakie auta Ci się podobają, bo to oczywiście sprawa gustu, a nie znajomości na motoryzacji :)
Ja osobiście rozejrzał bym się za czymś takim:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Lubię trochę klasyki.
Ewentualnie może Fiacik?
Stuknij mnie, my stukniemy Ciebie-strzeżony przez MAFIĘ :)
rysiuxxx
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko
Auto: Toyota (USA) Celica V
Silnik: 2.2 GT
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1990

31 Maj 2010, 19:00

Potwierdzam,że są egzemplarze Opli które mają problemy z rdzą ale... po pierwsze to nie jest ich tak dużo,a po drugie tak samo "lecą" Golfy III,Civiki czy Megane... O Mondeo nie wspominam... :wink: Tak więc bym nie przesadzał z tą rdzą.
Jeśli chodzi o silniki w Vectrach,to 1,6 pali wyraznie mniej niż 1,8 i 2,0 (te ostatnie palą podobne ilości benzyny). Z kolei co do mocy to faktycznie 1,8 i 2,0 sprawdzą się lepiej. A spalanie..? Skoro w założeniu masz kupno lub montaż lpg,to jakby nie będzie ono ...najważniejsze.Samo auto jest trwałe chociaż jak daje się zaobserwowac,to mogą wystąpic w tych silnikach z 16-zaworową głowicą "naturalne" dolewki oleju...
Bardziej niż rdzy,to obawiałbym się po prostu że kupione auto będzie najzwyklej w świecie "zmęczone"... co przełoży się bezpośrednio na nierujnujące ale za to stałe drobne naprawy osprzętu elektrycznego silnika,zawieszenia czy hamulców.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

31 Maj 2010, 23:14

Polecam coś z rodziny seata (cordoba, toledo). Sam posiadam toledo od roku i jak do tej pory tylko leje paliwko. Generalnie części dużo i tanie. Przy zakupie sprawdzaj dobrze szczegółnie podłogę (lubi lecieć). Ja staram się dbać o autko i u mnie brak śaldów rdzy :)

Ewentualnie jak juz ktos wspominał Nissan almera lub primera. Też autka mało awaryjne jednak części sporo droższe w porownaniu choćby do seata.

Pozdrawiam.
cedros20000
Nowicjusz

Miejscowość: ;p

31 Maj 2010, 23:48

Przede wszystkim chciałbym Panowie podziękować za takie zainteresowanie moim tematem :) A teraz się trochę ustosunkuję do odpowiedzi.

Jeśli chodzi o VW Polo, to raczej ono odpada, gdyż ma już je siostra, a ja chciałbym być oryginalny. ;) A ewentualnie o Golfie nie ma co wspominać, bo za dużo "chamów" tym jeździ i źle mi się kojarzy - ale oczywiście nie chcę w tym miejscu nikogo urazić.

Kolega rysiuxxxx poruszył tutaj ważną kwestię, a mianowicie instalację LPG. W sumie nie wiem czy dla mnie jest taka potrzebna, gdyż na uczelnię nie zamierzam autem dojeżdżać gdyż z tego co zauważyłem nigdy nie ma gdzie zaparkować. Jeśli już to bardziej przydałoby się od czasu do czasu do jakiegoś supermarketu podjechać. Z Lublina do Radomia mam 100km i to byłaby moja główna trasa, jeszcze mam babcię która mieszka jeszcze 100km bardziej na wschód, pod granicą :) Tak więc jakiś wielkich tras tym samochodem nie zamierzam (póki co) robić. Wiadomo, że mniej bym płacił lejąc LPG, ale nie wiem czy w moim przypadku będzie to aż taka oszczędność.

Co do tych przytoczonych samochodów: Mercedes wydaje się dla mnie "zbyt poważny" :P Tak jak wcześniej wspominałem zależałoby mi bardziej na jakimś zwyklejszym samochodzie. Fiat Brava - hmmm... jakoś te Fiaty nie za bardzo do mnie przemawiają...
Natomiast te Seaty i Nissany muszę przyznać wydają się bardzo interesujące. Ale mi nie wiedzieć czemu po głowie ciągle ta Vectra chodzi... :roll:
adrianc1910
Nowicjusz

01 Cze 2010, 09:38

W takim razie może rzeczywiście lepiej pomyśleć o samej benzynie bo wiadomo że z gazem dochodzą inne koszta (wymiany filtrów, droższy przegląd itp). W twoim wypadku na pewno nie inwestował bym w kupno auta bez gazu a potem wstawianie instalacji. Jedynie może po prostu trafi Ci się coś do kupienia z już zamontowanym gazem, wtedy nie ma co narzekać :)
Stuknij mnie, my stukniemy Ciebie-strzeżony przez MAFIĘ :)
rysiuxxx
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko
Auto: Toyota (USA) Celica V
Silnik: 2.2 GT
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1990

03 Cze 2010, 23:46

Coś widzę ucichło tutaj, czyżby już nie było żadnych dobrych propozycji hm? To żeby nieco rozbudzić dyskusję, podam może nieco kontrowersyjny przykład :D :

Aukcja już co prawda się zakończyła, ale chodzi ogólnie o Poloneza. Mam do niego sentyment bo to pierwszy samochód ojca, który tak dobrze utkwił mi w pamięci i sporo wspomnień pozostało. ;) Ale akurat tamten był ten "zwykły" Caro. Podzielcie się swoją opinią, choć niektórych komentarzy już się nawet spodziewam. :smile:
adrianc1910
Nowicjusz

04 Cze 2010, 11:31

No spokojnie znajdziesz polda w zajebistym stanie za te pieniądze i to całkiem młodego no ale wiadomo dla nie których za te pieniądze można kupić wiadomo coś lepszego ale Polonez też jest nie zły.Szczególnie jak jest z gazem,jeżdzisz za grosze (koszt przejechania 100km na lpg to jakieś 20zł).Części też masz łatwo dostępne i tanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Cze 2010, 13:54

20 zł to trochę przesadziłeś :) Poza tym dziwię się że ktoś chciałby Poloneza za 6300. Też myślałem o nim niedawno jak szukałem samochodu na czas budowy i znalazłem fajnego kombiaczka 2000 rok z gazem za 1500zł, więc ta cena jest trochę przesadzona. Ale i tak nie kupiłem bo bym musiał go parkować 2 osiedla dalej.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)